Antena 3 CNN Actualitate Prof. Alexandru Rafila anunță ce ar schimba dacă ar fi ministrul Sănătății

Prof. Alexandru Rafila anunță ce ar schimba dacă ar fi ministrul Sănătății

Claudia Popovici
3 minute de citit Publicat la 23:40 03 Dec 2020 Modificat la 23:40 03 Dec 2020

Întrebat de Mihai Gâdea, realizatorul emisiunii "Sinteza Zilei”, ce ar face diferit în sistemul de sănătate, prof. dr.Alexandru Rafila a răspuns:

"Sunt trei elemente majore la nivelul cărora ar trebui să acţionăm. Primul este structura funcţională a Ministerului Sănătăţii, care în momentul de faţă mie mi se pare că acţionează haotic.

Nu este vorba despre o coordonare evidentă a activităţilor la nivelul Ministerului Sănătăţii pentru că sunt trei domenii esenţiale, cel de sănătate publică, care se ocupă cu anchetele epidemiologice, cu testarea cu oprirea trasnmiterii, zona de asistenţă medicală şi zona logistică pentru că, toate aceste lucruri funcţionează având nevoie şi de un suport logistic şi de resurse umane.

Aceste trei domenii ar trebui să fie coordonate de secretari de stat care cunosc aceste domenii, iar ministrul Sănătăţii trebuie să aibă permanent întâlniri şi discuţii cu secretarii de stat pentru problemele curente dar şi pentru o strategie pe termen mediu măcar. Lucrul ăsta nu se înţâmplă în mod evident. Se întâmplă doar vizite de lucru în teritoriu. Se întâmplă lucruri pe care eu de exemplu nu le înţeleg".

El a dat apoi un exemplu în care Ministerul Sănătăţii a făcut un demers haotic

"În luna octombrie a acestui an, în data de 5, 6 octombrie în care ministrul Sănătăţii a trimis echipe de control în toată ţara. S-a făcut un control încrucişat la nivelul DSP-urilor şi la nivelul tuturor spitalelor, cele peste 200 de spitale care tratează pacienţii infectaţi Covid-19, ca să vadă cum funcţioneză, care sunt problemele s.a.m.d.

Problema de la Piatra Neamţ a apărut în luna noiembrie. Problema de la Reşiţa a apărut în urmă cu câteva zile, problemele de la Sibiu tot aşa, au apărut în urmă cu câteva zile şi mă întreb, care au fost rolul acestor controale care le-a făcut încrucişat Ministerul Sănătăţii dacă s-au întâmplat tragedii sau se întâmplă lucruri incredibile cum sunt cele de la spitalul Reşiţa şi care sunt politizate. Asta demonstreză de fapt că la nivelul Ministerului Sănătăţii nu există o coordonare care să intervină să rezolve problemele.

Al doilea palier în care prof. dr.Alexandru Rafila ar introduce schimbări se referă la sănătatea publică

"Eu intotdeauna am fost rezervat în ceea ce priveşte testarea şi am zis să testăm cât trebuie acolo unde trebuie, o testare extinsă acolo unde este nevoie. Observ că numărul de teste electuat s-a redus cu 60%, implicit s-au redus şi numărul de cazuri şi asistăm pe de altă parte la o blocare a activităţii în ATI şi la un număr foarte mare de decese”, a mai precizat prof. dr.Alexandru Rafila.

Al treilea palier în care prof. dr.Alexandru Rafila ar introduce schimbări se referă la asistenţa medicală

"Asistenţa medicală la nivelul fiecărui judeţ trebuie să permită tratarea pacienţilor infectaţi şi, să existe o coordonare între spitale care tratează pacienţi la nivelul fiecărui judeţ astfel încât să existe rebalandarea numărului de pacienţi, acces facil, rapid. Ori ce se întâmplă în momentul de faţă, am văzut la Sibiu cum pacienţii aşteaptă doua zile într-un chioşc ca să fie internaţi în spital. Este inadmisibil", a mai spus prof. dr.Alexandru Rafila.

Profesorul Rafila spune la jumătatea lunii decembrie vor fi mult mai multe decese și cazuri de COVID-19 în spitale

„Având în vedere ce s-a întâmplat în ultima perioadă, eu mă aștept - și să dea Dumnezeu să greșesc eu - ca la jumătatea lunii decembrie să avem foarte multe cazuri în spitale și foarte multe decese. (...) O să fie nevoie de anumite măsuri care să fie în mod clar în responsabilitatea acelor care au decis această inacțiune, că despre asta discutăm, despre inacțiune”, a mai spus prof. dr.Alexandru Rafila.

El a precizat că situația o să fie extrem de serioasă și ar fi trebuit să existe o strategie decisă cu mult timp înainte

„Nu știu dacă o să fie un dezastru, dar situația o să fie serioasă (...) Ea (situația – n.r.) trebuia gestionată din timp. Tot discursul meu și de când sunt la PSD și dinainte de a fi la PSD a fost legat de implementarea unor măsuri din timp. Ori vara nu am făcut nimic cu DSP-urile, nimic în ceea ce privește extinderea numărului de spitale care să poată să trateze pacienți COVID, circuite separate, aripi separate în spitale, furnizare de oxigen în acele spitale, pentru că e o problemă la nivel local privind spitalizarea oamenilor care au nevoie de oxigen. Toate aceste lucruri trebuiau făcute, împreună cu organizarea școlilor și a piețelor, dacă vreți”, a mai spus prof. dr.Alexandru Rafila.

Tratament inuman în Spitalul de Urgenţă Sibiu. Pacienți tratați într-un chioșc fast-food

Conducerea militară care a preluat conducerea celui mai mare spital cu pacienţi cu COVID-19 din judeţul Sibiu a anunțat primele măsuri luate. Mai mult, a fost dezvăluit şi tratamentul inuman la care erau supuși pacienţii.

 

 

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole