”Trebuie să existe un mecanism stimulativ, nu trebuie să discutăm despre un mecanism coercitiv. Mecanismul coercitiv ați văzut ce a făcut: în România am avut cele mai puține infecții asociate asistenței medicale din lume. Pentru că a funcționat un mecanism coercitiv - cine raporta, era într-un fel sau altul sancționat.
Noi trebuie să încurajăm raportarea. Și dumneavoastră trebuie să înțelegeți că nu există țară de pe lumea asta unde să lipsească aceste infecții asociate asistenței medicale.
(...) Și bacteriile, la fel ca și oamenii, trăiesc în mediu, asta e situația. Importante este să știm care este situația acestor infecții, să încercăm să le evităm pe cele mai grave, pe cele invazive, care sunt amenințătoare de viață și să ținem lucrurile sub control în ceea ce privește utilizarea rațională a antibioticelor, pentru că utilizarea nerațională din România și din alte țări din sudul Europei a dus la emergența acestor bacterii multirezistente la antibiotice.
(...) Încercăm să dezvoltăm un ghid de bună practică, inclusiv în ceea ce privește raportarea acestor infecții”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Citește și: Bacteria din cauza căreia trei pacienți și-au pierdut vederea există în toate spitalele din România. De ce nu raportează medicii infecția
Directorul DSP Arad a declarat că bacteria din cauza căreia trei pacienți operați într-un spital de la Miercurea Ciuc și-au pierdut vederea există în toate spitalele din România. Motivul pentru care nu este raportată această problemă este pentru că actuala legislație prevede sancționarea medicilor.
Directorul DSP Arad a dezvăluit faptul că bacteria din cauza căreia trei pacienți operați la Spitalul de Oftalmologie din Miercurea Ciuc și-au pierdut vederea exită în toate spitalele din România.
Medicii nu declară infecțiile nozocomiale pentru că, în actuala legislație, aceștia sunt sancționați.
Directorul DSP Arad spune că această lege ar trebui schimbată, pentru ca astfel de situații să fie evitate.