"Există în ultima perioadă o presiune foarte mare, inclusiv prin documente oficiale care au fost elaborate de Ministerul Sănătății sau de alte structuri, în sensul primirii tuturor pacienților, indiferent de capacitatea spitalului, pentru că există o astfel de adresă.
Noi, la Institutul 'Matei Balș', am înregistrat această problemă. De exemplu, noaptea vin 40-50 de persoane care trebuie consultate, trebuie internate, unitatea de primiri urgențe este plină și lucrul acesta nu se poate întâmpla din punct de vedere fizic și, pe de altă parte, există și această solicitare a Ministerului Sănătății încât capacitatea secțiilor de Terapie Intensivă să fie crescută.
Eu nu spun că nu sunt cereri justificate chestiunile acestea, pentru că sunt justificate de evoluția acestei pandemii în România și oamenii efectiv nu au acces la servicii de sănătate, dar asta este jumătate din soluție sau jumătate din problemă, pentru că cealaltă jumătate trebuie să fie reprezentată de participarea structurilor din teritoriu ale Ministerului Sănătății - pe mine mă interesează mai puțin controalele la care fac referire astăzi autoritățile.
Inspecția sanitară de stat nu trebuie să taie amenzi și să constate nereguli, ei trebuie să facă consiliere, pentru că sunt experți, înțeleg, și să poată să sfătuiască spitalele cum să facă să crească capacitatea de spitalizare, cum să facă să asigure accesul la servicii de sănătate în condiții de siguranță", a spus Alexandru Rafila.
Medicul trage un semnal de alarmă și spune că medicii nu ar trebui să fie făcuți vinovați de ceea ce s-a întâmplat la Piatra Neamț.
"Prizele sunt de diverse categorii - sunt prize semnalizate pentru consum mare de curent, pentru consum mai mic de curent, există foarte multe surse de curent. Mergeți într-un spital vechi să vedeți câte surse de curent sunt într-un salon de ATI, unde deja erau mulți pacienți și atunci, ce faci, vii cu o improvizație.
Probabil că trebuia făcut cu totul și cu totul altfel, dar presiunea timpului, presiunea pacienților trebuie luată în considerare, iar chestiunea aceasta mi se pare intolerabilă, dacă ne referim la culpabilizarea personalul medical care încearcă să ajute pacienții. Dacă acest lucru se va întâmpla intrăm într-o altă zonă de risc, pentru că atunci toată lumea va fi demobilizată și se va ajunge într-o situație limită, pentru că personalul medical nu a făcut altceva decât să încerce să-și facă datoria", a mai spus Rafila, în emisiunea 'Sinteza zilei'.