Antena 3 CNN Emisiuni România Inteligentă Alexandru Rafila anunță înființarea unor noi centre de prevenire a adicției: ”Trebuie să dezvoltăm o întreagă rețea”

Alexandru Rafila anunță înființarea unor noi centre de prevenire a adicției: ”Trebuie să dezvoltăm o întreagă rețea”

Laura Dinu
4 minute de citit Publicat la 13:10 26 Iun 2024 Modificat la 13:51 26 Iun 2024

Alexandru Rafila a anunțat, miercuri, în cadrul Conferinței naționale ”PREVENȚIE, NU ADICȚIE – investiție pentru siguranța generațiilor viitoare“, înființarea a noi centre pentru tinerii și adolescenții dependenți de substanțe interzise. 

”O să încerc să vă explic câteva lucruri care lipsesc și ca abordare, și ca gândire, și pe care noi suntem dispuși și chiar le facem în această perioadă. În primul rând aceasta abordare trebuie să fie integrată. Sunt foarte multe instituții care au fost enumerate iar integrarea activităților trebuie să răspundă unui deziderat care înseamnă, pe deoparte, prevenția și reducerea consumului. Aici avem o componentă care ține de combaterea traficului de droguri, iar Ministerul Sănătății nu are competențe în această zonă, iar partea cealaltă, care ține de prevenție, nu ține atât de mult de Ministerul Sănătății cat ține de Ministerul Educației.

”Procesul trebuie să fie continuu”

Este chestiunea pe care o discutăm la toate întâlnirile legate de educația pentru sănătate, care trebuie să înceapă din școala primară, din clasele primare, trebuie să-și facă loc în curicula de pregătire a copiilor. Un copil trebuie să fie educat în acest sens, dar acesta este un proces continuu, nu este un proces discontinuu sau sporadic.

Iar copiii trebuie să înțeleagă care este nocivitatea și riscul consumului de substanțe, pentru că termenul acesta de droguri, în momentul acesta, își pierde din definirea clasică, pentru că sunt foarte multe substanțe pe piață și nici măcar nu pot fi detectate la timp, pentru că apar cu viteză foarte mare și sunt foarte accesibile din punct de vedere financiar.

”Avem curiculele pregătite de educație pentru sănătate”

Noi putem să contribuim sau să ajutăm, avem curiculele pregătite de educație pentru sănătate pentru fiecare dintre module, pentru școala primară, pentru gimnaziu, pentru liceu, însă educația pentru sănătate în cazul consumului de droguri trebuie să înceapă în școala primară. Pentru că, din păcate, consumul de droguri sau de astfel de substanțe începe încă de la vârsta de 11-12 ani, și atunci degeaba începi educația după ce copilul a început deja să consume droguri. Aceasta este doar una dintre componente”, a explicat Alexandru Rafila în conferința România Inteligentă. 

”Centre de combatere a adicției”

”Cea de-a doua componentă la care lucrăm, și să știți că există autorități locale care au astfel de preocupări, există un model de bună practică în ceea ce privește un centru de combatere a adicției la spitalul Voila, din județul Prahova. Am fost acolo deja de două ori, o mică echipă alături de specialiștii de acolo și cu un ONG care a dezvoltat acest centru, un ONG care se numește ”Zi de bine”, care a făcut o treabă minunată acolo, sunt partenerii noștri și vreau să le mulțumesc. 

Împreună cu ei vom dezvolta două astfel de centre, într-un timp nu foarte lung, unul la Bistrița Năsăud și unul la Schitu Greci, în județul Olt, alături de managerii celor două spitale, din Bistrița, respectiv din Schitu Greci, acolo avem sprijinul președinților consiliilor județene și vom încerca să dezvoltăm un model de bună practică pe care să-l replicăm în cat mai multe locuri din țară.

Centrul de la Voila, un exemplu de bună practică

Există anumite condiții pe care trebuie să îl îndeplinească un astfel de centru, unul dintre acestea este legat de resursa umană, la Voila au resursă umană, sunt peste 20 de psihiatrii, unii cu specializare în psihiatrie pediatrică, psihologi de asemenea, și încă un lucru pe care câteodată îl scăpăm din vedere, acești copii care sunt în centrele de combatere a adicției trebuie să mai și învețe, deci trebuie să avem și activitate școlară astfel încât reinserția lor socială să fie cat mai apropiată de normal.

Acesta este un proiect care a început în urmă cu câțiva ani și pe care aș vrea să putem să îl replicăm în toată țara și aceasta este datoria Ministerului Sănătății, să poată să dezvolte o astfel de rețea, dar bineînțeles că ea trebuie să fie integrată cu celelalte măsuri de prevenire a traficului, pe deoparte, și de reducerea lui.

”Nu se va ajunge la o prevenție totală, dar traficul trebuie cât mai redus”

Trebuie să fim obiectivi, pentru că nu se va putea ajunge la o prevenție totală a traficului de droguri, nu a reușit nimeni în lume, dar trebuie să fie cat mai redus, informarea cat mai bună, și a copiilor și a părinților, iar atunci când părinții au probleme, să se poată adresa oricând unui astfel de centru, care nu trebuie să fie în celălalt capăt al țării”, mai spune Ministrul Sănătății. 

”Vreau să fac și o remarcă, trebuie să evităm asocierea acestor centre cu activitatea care ține de combaterea traficului, adică părinții sau copiii nu trebuie să se simtă amenințați în vreun fel, în momentul în care se adresează unui astfel de centru, că intră sub incidența vreunui soi de investigație de natură penală, pentru că atunci nu mai merge nimeni acolo și atunci se situația se agravează.

”Cei care consumă droguri sunt persoane bolnave”

Din punctul meu de vedere, cei care consumă droguri sunt persoane bolnave, adicția este o boală, nu este o stare pe care astăzi o ai și mâine nu o mai ai, aceasta trebuie tratată, în faza acută a consumului trebuie administrată medicație, trebuie evitat sevrajul.

Noi ne concentrăm acum pe dezvoltarea acestor centre, pentru copii și pentru adolescenți, dar va trebui să discutăm foarte serios, pentru că această problemă legată de sănătate mintală, iar consumul de droguri reprezintă o componentă a sănătății mintale, trebuie să facem accesibile astfel de servicii și pentru persoanele adulte”, a mai spus Ministrul Sănătății în cadrul conferinței. 

Citește mai multe din România Inteligentă
» Citește mai multe din România Inteligentă
TOP articole