"Noi am luat 35 de milioane de doze dintr-un total de 80 de milioane care au fost contractate. O să mai vină vaccinuri care au fost plătit în 2021 ca avans, deci banii au fost atunci daţi companiei.
Problema e legată de aspecte de natură juridică. Săptămâna trecută, Compania Pfizer a dat în judecată Polonia pentru a recupera o sumă mare de bani, pentru că şi polonezii au încetat să mai cumpere vaccinurile care erau contractate.
Am distrus 10 milioane de doze. Până acum, România a plătit pe vaccinuri circa 2,5 miliarde de lei. Ar trebuie să mai plătim o sumă chiar mai mare de atât. Mai avem 2 milioane de doze de vaccinuri în depozite. Sunt durate variabile de valabilitate. Dar nu mai sunt pentru varianta circulantă a virusului actual. Pe măsură ce expiră vor fi distruse", a declarat Alexandru Rafila.
Putea România să folosească opțiunea de a refuza o tranşă de vaccinuri?
"Sigur că putea. Dacă nu exista memorandum semnată, tranşa era refuzată. Dacă eram ministrul Sănătății eu aş fi putut judeca în mod direct.
Citeşte şi: Florin Cîțu: ”E normal ca PNL să-mi ridice imunitatea, dar nu demisionez din partid”
Prima măsură luată a fost să caut clienți în rândul statelor membre ale Uniunii Europene pentru a prelua vaccinurile. Am vândut pentru Germania, Danemarca şi Ungaria", a mai precizat Alexandru Rafila.