Antena 3 CNN Actualitate Alexandru Muraru: Tentativa de asasinat a lui Trump e 11 septembrie al politicii americane. Istoria a arătat că cei care sunt victimele unei tentative beneficiază de multă simpatie

Alexandru Muraru: Tentativa de asasinat a lui Trump e 11 septembrie al politicii americane. Istoria a arătat că cei care sunt victimele unei tentative beneficiază de multă simpatie

de Milena Niță    |   

Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, crede că vor fi întărite măsurile de securitate în SUA după tentativa de asasinat a lui Trump, iar astfel de victime beneficiază de simpatie din partea nehotărâţilor.

Această tentativă de asasinat a lui Trump este 11 septembrie al politicii americane, iar americanii au o istorie traumatizantă în ceea ce priveşte asasinatul politic şi este foarte multă emoţie la Washington, a mai spus Andrei Muraru, duminică, la Antena 3 CNN.

„În America, în Washington, unde sunt acum, e foarte multă emoție legată de acest eveniment. 

Americanii au o istorie traumatică în ceea ce privește asasinatul politic. Abraham Lincoln, probabil cel mai cunoscut președinte american, a fost asasinat la jumătatea secolul al XIX-lea.

Apoi, un asasinat celebru a avut loc în anii 60 ai secolului trecut, 1963 - Kennedy, 1981 - Ronald Reagan, tentativă de asasinat, în Washington DC. 

Şi acum, la peste 40 de ani distanță, fostul președinte Donald Trump (altă tentativă - n.r.). 

Cea mai frecventă întrebare care se pune este cum a fost posibil ca un candidat la alegerile prezidențiale, și nu orice candidat, ci un fost președinte american, să fie victima unei tentative de asasinat? De ce nu beneficia de cele mai importante și riguroase măsuri de securitate?

Cum este posibil ca un individ aflat la 100 de metri de locul în care vorbește fostul președinte, într-un miting electoral, să poată urca pe o clădire cu armă semiautomată și să tragă mai multe focuri de armă? Un individ care are totuși cazier se dovedește se pare. 

Iată că toate aceste elemente conduc la o serie de întrebări. Congresul a fost în această săptămână din cauza summit-ului NATO de la Washington, congresmenii se vor întoarce de luni în Capitoliu (...).

O investigație are loc în interiorul Secret Service, FBI face propria anchetă și, pe de altă parte, discursul politic pe care îl vor avea republicanii. 

Toată lumea se întreabă astăzi ce va spune domnul Trump? Pe cine va acuza Donald Trump? Va acuza o conspirație la adresa sa sau va aștepta rezultatul anchetei din interiorul serviciilor speciale? 

Andrei Muraru: Istoria a arătat că victimele unei tentative de asasinat beneficiază de foarte multă simpatie din partea nehotărâților

Urmează niște săptămâni fierbinți. Și, totuși, rămâne această întrebare: cum se poate ca fostul președinte american să fie victima unei tentative de asasinat, el care a fost totuși personajul unei campanii foarte intense în 2020, că peste 155 de milioane de americani au votat atunci, fiind una dintre cele mai disputate campanii electorale din istoria Statelor Unite? E un personaj care a primit nenumărate amenințări cu moartea. 

Cum se poate ca în mijlocul unui miting electoral să nu fie protejat de un geam anti-glonț între el și public? Și, mai mult, dincolo de perimetrul în care se află publicul care este controlat cu detectoare de metale la intrare, cum se poate să se așeze un individ care să tragă cu o armă semi-automată?

Sigur că domnul Trump a mulțumit Serviciului Secret american care asigură protecția demnitarilor pentru vigilența cu care a acționat în cazul acesta, dar întrebările rămân. 

Și, în general, istoria a arătat că cei care sunt victimele unei tentative de asasinat beneficiază de foarte multă simpatie, emoție, în special din partea nehotărâților, independenților, celor care se întreabă cu cine vor vota.

Şi în mintea oricărui om, oricărui american obișnuit se naşte această întrebare: oare acest individ împotriva căruia a existat o tentativă de asasinat nu înseamnă că este cel mai bun personaj să conducă America?

Asta nu înseamnă că el, politicile lui, inițiativele pe care le promovează, ideile pe care le inoculează sunt cele mai bune, atâta timp cât împotriva lui s-a năpustit o asemenea armată de contestatari, de adversari și unii care au pus în practică această brutală idee a violenței politice?”, a spus Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, duminică, la Antena 3 CNN.

Andrei Muraru: Această tentativă de asasinat e 11 septembrie al politicii americane. Securitatea se va înăspri

Întrebat dacă el crede că după incident vor fi schimbări importante în legătură cu securitatea din scena politică din America, pentru că se apropie alegerile din noiembrie, Muraru nu a negat.

"Aşa cum arată media americană, din punctul meu de vedere, această tentativă de asasinat este 11 septembrie al politicii americane. 

Deci toate procedurile privind protecția demnitarilor americani vor suferi o schimbare colosală începând de ieri, de pe 13 iulie, securitatea se va înăspri.

Așa cum 11 septembrie a schimbat cu totul și cu totul paradigma în privința protecției civile în America, protecția obiectivelor strategice americane, fie că vorbim de aeroporturi, fie că vorbim de unități militare, de clădiri federale, instituții publice americane, această tentativă de asasinat este 11 septembrie pentru protecția demnitarilor americani. 

Sigur că vom vedea măsuri de protecție sporite, vom vedea schimbări legislative. Sunt convins că legislatorii republicani nu se vor lăsa până nu vor avea siguranța că mitingurile electorale vor fi și mai bine protejate, și mai bine securizate”, a continuat ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru.

Fostul preşedinte al SUA Donald Trump, victima unei tentative de asasinat

Fostul preşedinte al SUA a fost rănit de glonţ în ureche, în urma atacului. Imediat agenţii Serviului Secret au făcut scut în jurul lui Trump şi ulterior l-au scos de pe scenă şi l-au transportat la o unitate medicală pentru îngrijiri.

Doi oameni, printre care și atacatorul, au fost uciși şi alţi doi bărbaţi au fost răniţi. 

Fostul președinte al SUA Donald Trump a fost împuşcat în timpul unui miting electoral din Pennsylvania. 

Trump a fost a fost evacuat imediat, însă în urma atacului a fost rănit la urechea dreaptă. Potrivit Serviciului Secret al SUA, un spectator a fost ucis şi alţi doi au fost răniţi grav. Iar cel care a tras cu arma a fost ucis de agenţii serviciului secret.

Starea președintelui este bună. Din primele informaţii, reiese că atacatorul a tras focurile de armă în timp ce se afla pe acoperişul unei clădiri înaile.

La scurt timp după atac, deşi era rănit la o ureche, care sângera, Donald Trump a salutat mulțimea cu pumnul ridicat în aer, ulterior a fost dus la spital.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un bărbat a murit, după ce s-a înfipt cu mașina în parapet