Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Interviu cu Alexandru Ivan Greceniuc, românul de la președinția Ucrainei: "Lucrurile sunt mult mai calme și mult mai lipsite de panică"

Interviu cu Alexandru Ivan Greceniuc, românul de la președinția Ucrainei: "Lucrurile sunt mult mai calme și mult mai lipsite de panică"

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 18:27 01 Feb 2022 Modificat la 18:54 01 Feb 2022

În exclusivitate pentru News Hour with CNN, Alexandru Ivan Greceniuc, românul care este membru al consiliului de tineret din cadrul biroului preşedintelui Ucrainei ne vorbeşte despre cum se pune problema la cel mai înalt nivel, în cadrul administraţiei prezidenţiale ucrainene, în faţa ameninţărilor ruseşti.

Sergiu Cora: Care sunt discuțiile din cadrul președinției Ucrainei, pentru că noi, aici, avem parte de fel de fel de zvonuri și ipoteze?

Alexandru Ivan Greceniuc: Spre deosebire de felul în care este văzută această situație în Occident față de Ucraina, lucrurile sunt mult mai calme și mult mai lipsite de panică. Și asta pentru că ucrainenii sunt obișnuiți cu această situație, sunt cu inamicul lângă ei din 2014. 

Practic, în mare, nu s-au schimbat foarte multe lucruri. De asemenea, și cifrele vehiculate privind trupele sunt similare cu cele din primăvara anului trecut.

Pentru ucraineni și la Kiev, în special, lucrurile au o dimensiune normală. Într-adevăr, toată agitația aceasta din media europeană a generat niște temeri chiar și în interior. Lumea este într-adevăr neliniștită, de această situație, dar nu într-atâta cât se consideră în Occident. 

Sunt adesea apeluri la calm pentru a evita tocmai această panică care s-a generat în mass-media externă. În schimb, lumea își vede de treabă, țcolile funcționează mai departe, oamenii merg la lucru șamd.

Sergiu Cora: La nivel de administrații - centrale și locale - sunt ceva pregătiri, ceva schimbări, o situație mai specială față de acum două-trei-atru luni în urmă? 

Alexandru Ivan Greceniuc: Spre deosebire de perioada anterioară, într-adevăr s-au intensificat interacțiunile diplomatice și apelul la sprijin diplomatic din partea țărilor prietene sau partenere. În schimb, în plan intern, evident se fac pregătiri pentru că trebuie să te pregătești la ce e mai rău ca să eviți un astfel de conflict... dar cel mai important lucru, pentru ucraineni nu este neapărat o situație neprevăzută, cum a fost în 2014, când într-adevăr nu se așteptau la acel atac, la acele lupte din Estul Ucrainei. În schimb acuma deja armata nu mai este ce a fost în 2014, este mult mai bine pregătită, are deja o experiență de luptă și, practic, pregătirile continuă în sensul de modernizare a armatei și diseminarea informației în rândul populației ceea ce în 2014 era foarte dificil sau aproape imposibil de realizat, ceea ce a generat multe speculații și o puternică dezonformare în rândul populației. 

 

 

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole