Antena 3 CNN Actualitate Administrația Națională 'Apele Române', despre evoluţia secetei: "40 de lacuri de acumulare au fost afectate" | Ce spun cifrele

Administrația Națională 'Apele Române', despre evoluţia secetei: "40 de lacuri de acumulare au fost afectate" | Ce spun cifrele

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 17:44 21 Iul 2022 Modificat la 21:05 21 Iul 2022

Potrivit Administrației Naționale 'Apele Române', coeficientul de umplere a scăzut la 76,99% de la 82%, iar rezerva de nivel la Cernavodă s-a redus la 93 cm de la 1,02 cm (peste nivelul de atenționare).

Mai mult, debitul Dunării la intrarea în țară este de 2300 mc/s în scădere față de 3000 mc/s.

Prognoza pentru Dunăre emisă de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor anunță un debit al Dunării la Baziaș de 1.950 mc/s în data de 27 iulie. Cel mai mic debit al Dunării s-a înregistrat în 1992 când a fost de 1.580 cm/s.

Rezerva de apă este disponibilă pentru toți beneficiarii care se alimentează din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.

Restricțiile în alimentarea cu apă (centralizat sau din foraje) sunt impuse de operatorii de apă pentru fiecare caz în parte pentru a avea timp să își umple rezervoarele de înmagazinare a apei, mai precizează administrația pe rowater.ro

Pentru zonele cele mai expuse fenomenului de secetă (în special în localitățile mici și mediul rural din zona Moldovei), populația este ajutată de autoritățile locale și Inspectoratele Județene de Situații de Urgență care asigură necesarul de apă pentru oameni și animale.

Ministrul Mediului, sfaturi pentru români pentru a raționaliza consumul de apă: "Aşa salvăm zeci de litri de apă"

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, face apel la populaţie să utilizeze conștient apa potabilă şi a explicat dacă România se află în situaţia de a rămâne fără rezerve, în contextul extinderii caniculei şi secetei pedologice.

Întrebat ce trebuie să facem concret şi ce înseamnă practic această raționalizare, ministrul Mediului, Tanczos Barna a explicat: 

"În momentul în care trebuie să renunțăm la ceva și la un consum semnificativ, cea care trebuie sacrificată este activitatea de udare.

Sfaturile sunt cunoscute, lumea a auzit despre ele, dar nu ne gândim în fiecare zi să nu facem baie în cadă, să folosim dușul pe un timp cât mai scurt și fără a beneficia de plăcerea deosebită de a sta minute în șir sub duș.

De a nu mai lăsa apa sau robinetul deschis în momentul în care ne spălăm pe dinți, de a nu uita robinetul să curgă, când nu avem nevoie de apă. Sunt foarte multe metode.

Dar cel puțin dușul salvează zeci de litri de apă dacă nu facem baie în cadă. Și oprirea robinetului atunci când folosim efectiv apa.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole