Antena 3 CNN Actualitate Locale Alertă la Iaşi! Două persoane au ajuns la spital cu simptome de meningoencefalită cauzată de virusul West Nile

Alertă la Iaşi! Două persoane au ajuns la spital cu simptome de meningoencefalită cauzată de virusul West Nile

Gigi Cojocaru
2 minute de citit Publicat la 17:54 25 Aug 2023 Modificat la 17:54 25 Aug 2023

Medicii infecționiști din Iaşi sunt în alertă, după ce în judeţ au fost înregistrate primele două cazuri de meningoencefalita cauzată de virusul West Nile.

Vorbim de doi pacienți, în vârstă de 65 de ani, respectiv 70 de ani, care au ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva cu simptome
specifice meningitei.

"În momentul de faţă, unul dintre pacienți este externat, iar celălalt prezintă o stare generală bună. Au fost recoltate probe de la cei doi pacienţi şi trimise la Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj pentru stabilirea diagnosticului. În data de 23 august 2023 s-au primit rezultatele care confirmă prezenţa infecției cu virusul West Nile", anunţă DPS Iaşi. 

Pană în acest moment, în România s-au înregistrat opt cazuri cu infecția West Nile. Au fost patru decese în urma infecției, în județele Satu Mare, Ilfov, Dolj şi Prahova.

West Nile, semne că ai fost infectat

Virusul West Nile este transmis prin înțepătura de țânțar tigru Asiatic şi poate determina boli grave, precum meningita sau encefalita West Nile şi poate pune viaţa în pericol. În majoritatea cazurilor, persoanele infectate nu prezintă simptome severe, ci doar cefalee ușoara sau febră.
Cele mai multe dintre infectări au loc în sezonul cald, atunci când
ţânțarii sunt mai activi.

West Nile face parte din familia Flaviviridae și se regăsește atât în zonele cu o climă tropicală cât și în cele temperate. Perioada de incubație ajunge până la două săptămâni, dar sunt situaţii când primele simptome apar în 2-3 zile de la momentul mușcăturii, însă în cazul persoanelor imuno compromise, simptomele pot să apară şi mult mai tardiv ( 21 zile).
Virusul nu se transmite de la o persoana la alta prin tuse sau strănut sau prin atingerea animalelor. Virusului este transmis prin mușcătura de țânțar. 
Simptomatologia se caracterizează prin cefalee, febra, vărsături si fatigabilitate.
Diagnosticul de infecție cu virusul West Nile este stabilit de către medicul infecționist pe baza anamnezei, a datelor clinice cat si paraclinice- examenul lichidului cefalorahidian, obținut prin puncție lombară.
Tratamentul consta in administrarea simptomaticelor, în cazul pacienților cu meningita fiind necesară spitalizarea şi monitorizarea.

Meningita este o afecțiune caracterizată prin inflamația meningelui, adică a membranei formate din trei straturi, care învelește și protejează creierul și măduva spinării. Meningita este cea mai frecventă formă de infecție a sistemului nervos central. Este o afecțiune severă, cu risc letal și cu risc de vindecare cu sechele grave. În aceste condiții, punerea cât mai rapidă a unui diagnostic și, implicit, începerea de urgență a tratamentului reprezintă aspecte cheie în managementul acestei urgențe medicale.
Doar 1% dintre persoanele infectate cu virusul West Nile dezvolta o formă grava de infecție cum ar fi meningita, afecțiune pentru care nu există vaccin.

În ceea ce privește prevenția, se recomandă utilizarea hainelor lungi care să acopere mâinile şi picioarele şi folosirea repelenților când se vizitează zone unde țânțarii care transmit virusul West Nile sunt prezenți. De asemenea, este recomandata evitarea vizitării zonelor cu apa statute precum lacurile şi piscinele. 

Citește mai multe din Locale
» Citește mai multe din Locale
TOP articole