Antena 3 CNN Meteo Alertă meteorologică în România, se apropie ciclonul. Mihai Huştiu, ANM: "Atenție la acest interval, în care instabilitatea va apărea peste tot în țară. Vor fi fenomene intense"

Alertă meteorologică în România, se apropie ciclonul. Mihai Huştiu, ANM: "Atenție la acest interval, în care instabilitatea va apărea peste tot în țară. Vor fi fenomene intense"

Georgiana Adam
4 minute de citit Publicat la 11:39 19 Mai 2024 Modificat la 11:48 19 Mai 2024

Au fost inundații puternice în Franța, în Belgia, în Germania, în Olanda, iar ciclonul vine acum și spre țara noastră. 

"Într-adevăr și în România, vremea devine tot mai instabilă în următoarele zile. Mâine încă sunt fenomene de intensitate, dar nu foarte mare. 

Așteptăm într-adevăr instabilitate pe partea de sud-vest a țării, ploi, dar și în partea de vest, în Banat și în Crișana, precum și în zone de munte, în această după-amiază. 

De asemenea, și mâine începem ziua cu ceva ploi, dar slabe cantitativ, tot pe partea de sud-vest, apoi manifestări de instabilitate mai ales pe zona de munte, la fel ca astăzi.

Instabilitate mai accentuată așteptăm la mijlocul săptămânii, mai ales marți după-amiază și miercuri până joi, o perioadă în care instabilitatea atmosferică se va generaliza la scara întregii țări. 

Practic, așteptăm ploi în mai toată țara, dar mai frecvente și în cantități mai însemnate în jumătatea de vest a teritoriului.

[GAL layout="2"]

Acolo vor fie fenomenele acestea mai intense și cantitățile mai însemnate în intervale scurte de timp, de peste 20-30 l/metru pătrat. 

De asemenea, sunt destul de probabile și căderile de grindină, vijeliile, pentru că intrăm treptat pe o încălzire a vremii. Dacă astăzi în partea de sud încă sunt temperaturi modeste, și mâine temperaturi în jur de 20-22 de grade, vremea devine tot mai caldă prin restul țării.

Astfel, temperaturile ajung și la 27-28 de grade Celsius și asta înseamnă că potențialul de instabilitate al masei de aer care vine și deasupra României crește treptat și știm cu toții că atunci când temperaturile sunt ridicate, potențialul de severitate al furtunilor crește.

Așa cum am menționat așteptăm și căderi de grindină, vijelii și cantități mari de apă în intervale scurte de timp, mai ales de marți după-amiază până joi, urmând ca spre final de săptămână vineri, sâmbătă, duminică să contăm pe o ameliorare sub aspectul instabilității.

Vremea va deveni mai frumoasă în zonele joase de relief, iar ploi să mai fie pe la deal și la munte, iar în consecință și temperaturile să mai crească spre weekend, să ne apropiem de 30 de grade.

Dacă până atunci temperaturile se vor situa în general între 20 și 27 de grade, odată cu ameliorarea sub aspectul instabilității, spre weekend temperaturile încep să crească. Ne vom apropia de 30 de grade în anumite zone, mai ales din partea de est și nord-est a țării.

Mihai Huştiu, ANM: "Acestea sunt perioadele în care gradul de instabilitate este cel mai ridicat la nivelul României"

(...) Ne putem aştepta şi la fenomene mai severe de marţi, când efectele ciclonului se vor intensifica. Știm că luna mai aduce perioade de instabilitate. La fel și iunie. 

Sunt perioadele în care gradul de instabilitate este cel mai ridicat la nivelul României, perioada din an când se înregistrează și cele mai mari cantități de apă. 

În principal ne așteptăm la ploi torențiale, la cantități mari de apă, fie prin acumulare, fie în intervale foarte scurte de timp, de până la 1-3 ore, peste 30-40 de litri. 

Asta înseamnă ploi torențiale, căderi de grindină destul de frecvente pentru că încă sunt mase de aer rece în altitudine și la vijelii.

Însă contăm totuși pe o instabilitate obișnuită pentru luna mai, nu este ceva ieși din contextul climatologic al acestei luni, dar atenție la acest interval de marți după-amiază până joi, trei zile în care instabilitatea se va genera cam peste tot în țară și mai ales ne așteptăm la cantități însemnate de apă în jumătatea de vest a țării.

Acolo sunt cele mai probabile aceste cantități mari de apă și fenomene asociate instabilității: descărcările electrice, grindina și vijeliile pe care le așteptăm în anumite zone, mai ales în timpul după-amiezelor.

Ele nu sunt așa generalizate pe tot parcursul zilei, ci sunt intervale din zi în care apar aceste fenomene, în general ele sunt de scurtă durată, mai ales după-amiaza și seara", a spus Mihai Huştiu, meteorolog ANM, duminică, la Antena 3 CNN.

Vreme capricioasă în România, până în iunie. Prognoza meteo ANM pentru perioada 13 mai-10 iunie 2024

Temperaturile și cantitățile de precipitații vor fluctua de la o săptămână la alta, după cum arată prognoza ANM.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a actualizat estimările pentru intervalul 13 mai - 10 iunie.

Vremea în săptămâna 13 - 20 mai

Mediile valorilor termice se vor situa sub cele specifice pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, îndeosebi în regiunile estice și sud-estice. 

Cantitățile de precipitații vor fi în general deficitare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele nordice, centrale, estice și local în cele sudice,

Vremea în săptămâna 20 - 27 mai

Temperatura medie a aerului se va situa în jurul celei specifice pentru această perioadă la nivelul întregii țări. 

Cantitățile de precipitații se vor situa peste cele normale pentru această perioadă în vestul și sud-vestul teritoriului, în timp ce în rest vor fi în general apropiate de mediile multianuale.

Vremea în săptămâna 27 mai - 3 iunie

Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de mediile multianuale în toată țara. 

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, posibil ușor deficitare local în estul și sudul țării.

Vremea în săptămâna 3 - 10 iunie

Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste normele climatologice ale perioadei la nivelul întregii țări. 

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.

Citește mai multe din Meteo
» Citește mai multe din Meteo
TOP articole