Antena 3 CNN Actualitate Locale Alertă meteo de ploi torențiale în Galați. E cod portocaliu de inundații. Avertismentul DSU

Alertă meteo de ploi torențiale în Galați. E cod portocaliu de inundații. Avertismentul DSU

de Mia Lungu    |   

După inundațiile grave din ultimele zile, ploile torențiale continuă în județul Galați. ANM a emis o avertizare meteo imediată Cod galben de ploi, valabilă timp de trei ore, pentru zeci de localități.

Avertisment al DSU pentru județul Galați

ACTUALIZARE Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) avertizează populația din județul Galați să urmărească indicațiile autorităților, în condițiile în care meteorologii au emis un cod galben de precipitații pentru mai multe localități din județ, cod valabil până la ora 21.00.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) estimează precipitații însemnate de 20-30 l/mp, ceea ce ar putea genera situații de risc pentru populație.

DSU a transmis trei recomandări pentru populația din județ:

  • „Conducătorilor auto le recomandăm să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo. De asemenea, să se intereseze din timp asupra stării vremii atunci când intenționează să plece la drum.
  • În cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, sfătuim cetățenii să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate ar trebui să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor, fără a se pune în pericol, pentru a facilita scurgerea apelor pluviale.
  • În cazul vântului puternic, populația este sfătuită să rămână în spații închise și să evite deplasarea în apropierea copacilor, panourilor publicitare sau stâlpilor de electricitate care ar putea fi doborâți.”

Deocamdată, doar în localitatea Cuca s-au acumulat cantități importante de apă, însă acestea nu au avut „urmări majore”, potrivit DSU.

„Situația este în continuă monitorizare, iar echipele de intervenție sunt pregătite să acționeze ori de câte ori este necesar. În județul Galați acționează, în sprijinul salvatorilor din județ, aproximativ 1.000 de pompieri din 27 de unități subordonate IGSU”, se mai spune în comunicatul DSU.

Cod portocaliu de inundații în Galați și Vaslui

ACTUALIZARE:  A fost emisă și o avertizare cod portocaliu de inundații în Galați și Vaslui, valabilă până mâine, 18 septembrie, ora 10:00.

Ca urmare a precipitațiilor înregistrate în ultimele ore, a celor prognozate și propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale COTELOR DE INUNDAŢIE pe râurile din bazinele hidrografice: Bârlad – afluenții de stânga aferenți sectorului aval confluență cu râul Crasna, Siret – afluenții de stânga aferenți sectorului aval S.H. Lungoci, Prut – afluenții aferenți sectorului aval S.H. Drânceni, județele: Galați și Vaslui.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinele hidrografice: Chineja și Suhu.

ȘTIREA INIȚIALĂ În intervalul 18:00 - 21:00, temporar va ploua și mai ales prin acumulare, local, vor fi cantități de apă de 20 - 30 l/mp.

Localitățile din județul Galați vizate de alerta meteo: Bălăbănești, Bălășești, Băleni, Băneasa, Berești, Berești-Meria, Cavadinești, Cerțești, Corni, Corod, Costache Negri, Cuca, Cudalbi, Cuza Vodă, Drăgușeni, Fârțănești, Foltești, Frumușița, Ghidigeni, Grivița, Jorăști, Măstăcani, Matca, Negrilești, Oancea, Pechea, Rădești, Rediu, Scânteiești, Slobozia Conachi, Smulți, Suceveni, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu, Tulucești, Valea Mărului, Vârlezi, Vlădești

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile