Antena 3 CNN Meteo Alertă meteo Cod galben de ceaţă densă, polei şi chiciură în aproape toată ţara. Se circulă cu dificultate pe mai multe drumuri

Alertă meteo Cod galben de ceaţă densă, polei şi chiciură în aproape toată ţara. Se circulă cu dificultate pe mai multe drumuri

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 09:26 30 Dec 2024 Modificat la 09:26 30 Dec 2024

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis luni dimineaţa o serie de atenţionări nowcasting Cod galben de ceaţă densă, polei sau chiciură în zone şi localităţi din 31 de judeţe. Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a informat că se circulă în condiţii de ceaţă pe majoritatea arterelor rutiere din ţară, vizibilitatea în trafic fiind redusă pe alocuri la sub 50 de metri.

Potrivit meteorologilor, până la ora 9:00, în localităţi din judeţele: Caraş-Severin, Timiş, Hunedoara, Dolj, Mehedinţi, Maramureş, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Botoşani, Suceava, Galaţi, Neamţ, Vrancea, Iaşi şi Vaslui se va semnala ceaţă, care va determina scăderea vizibilităţii, local sub 200 de metri şi izolat sub 50 de metri, favorizând, în funcţie de condiţiile locale, formarea gheţuşului sau a chiciurei. 

De asemenea, până la aceeaşi oră, sunt avertizate de fenomene similare localităţi din judeţele: Brăila, Ialomiţa, Argeş, Prahova, Călăraşi, Dâmboviţa, Constanţa, Tulcea, iar până la ora 11:00, judeţele: Alba, Covasna, Braşov, Mureş, Harghita şi Sibiu.

Avertizările de fenomene periculoase imediate (nowcasting) se emit pentru o perioadă de maximum şase ore, precizează ANM. 

Infotrafic: Se circulă în condiţii de ceaţă pe majoritatea arterelor rutiere din ţară

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a informat, luni dimineaţa, că se circulă în condiţii de ceaţă pe majoritatea arterelor rutiere din ţară, vizibilitatea în trafic fiind redusă pe alocuri la sub 50 de metri.

Potrivit unui comunicat de presă, în anumite zone condiţiile locale pot favoriza formarea gheţuşului sau a chiciurei.

Pe arterele rutiere principale adiacente Capitalei, respectiv autostrăzile A 0, A 1, A 2 şi A 3, se circulă fluent, pe un carosabil uscat, fără probleme de vizibilitate.

Poliţiştii recomandă conducătorilor auto să reducă viteza de deplasare, să circule cu multă atenţie pentru a putea evita orice obstacol, să utilizeze corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a fi observaţi în trafic şi să evite pe cât posibil manevra depăşirii, iar dacă este necesar să o realizeze doar după o asigurare temeinică. 

Trafic dificil în Maramureș, din cauza poleiului şi vizibilităţii reduse

Carosabilul pe drumurile naţionale şi judeţene este curat, umed şi pe unele tronsoane s-a format polei, iar circulaţia este dificilă, a informat, luni, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Maramureş, Dan Bucă.

"Sunt tronsoane de drum pe care s-a depus polei. Angajaţii secţiei de drumuri naţionale au intervenit cu noua utilaje şi au împrăştiat 29 tone de material antiderapant pe DN17C, DN18, DN18B, DN1C, E58 şi varianta de ocolire a municipiului Baia Mare. Sectoarele de drumuri judeţene au partea carosabilă curată şi umedă. Angajaţii societăţii de drumuri judeţene au acţionat cu 14 utilaje şi au răspândit 101 tone de material antiderapant" a spus Dan Bucă. 

Conform acestuia, participanţii la trafic, dar şi cei care se află în vacanţa de iarnă în Maramureş, trebuie să conducă prudent. 

" În judeţ cad, pe arii extinse, precipitaţii sub formă de ploaie, burniţă şi chiciura care favorizează depunerea de polei(...)Recomandăm conducătorilor auto să conducă preventiv, să işi adapteze viteza la condiţiile de trafic şi cele meteorologice, să păstreze o distanţă de siguranţă faţă de ceilalţi participanţi la trafic, să evite depăşirile pe sectoarele de drum cu vizibilitate redusă şi polei. Este obligatorie echiparea vehiculelor cu anvelope de iarnă pe drumurile acoperite cu gheaţă, zăpadă şi polei. Să evite manevrele riscante şi angajarea în depăşirea coloanelor de autovehicule" a mai precizat Dan Bucă. 

Cel mai mare strat de zăpadă depus, 30 cm se înregistrează în Munţii Rondei, iar pe unele cursuri de apă s-a format gheaţă la mal.

"Stratul de zăpadă este prezent doar în zona de munte şi măsura până la 30 cm la staţia meteo Iezer ( Munţii Rodnei n.red.). Pe cursurile de apă din nordul judeţului este formată gheaţă la maluri, iar pe râul Suciu, curge naboi (...) În zonele joase se va semnala nebulozitate stratiformă sau ceaţă asociată şi cu depunere de chiciură. Izolat vor fi condiţii de burniţă, polei sau de fulguieli" a mai adăugat Dan Bucă.

Citește mai multe din Meteo
» Citește mai multe din Meteo
TOP articole