Alertă medicală la unul din cele mai bune licee din Bucureşti, după ce o elevă de clasa a 12-a a murit fulgerător de meningită.
De teamă ca virusul să nu se fi răspândit printre elevi, colegiul Gheorghe Lazăr este închis vineri, pentru dezinfecţie. Zeci de colegi şi profesori ai fetei au fost deja testaţi şi au primit tratament preventiv.
Inspectoratul Şcolar a decis să suspende, astăzi, cursurile, pentru decontaminare şi dezinfecţia liceului. De asemnea, au fost identificate toate persoanele care au intrat în contact direct cu adolescenta, mai exact elevii din două clase şi 10 profesori. Li s-a administrat preventiv o doză de antibiotic şi li s-au recoltat probe.
Infecţia se transmite doar pe calea aerului, în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoană bolnavă sau purtătoare a virusului. Eleva a fost răpusă de boală în mai puţin de 48 de ore.
Cu o zi în urmă, aceasta a fost chiar şi la şcoală,, unde a dat teză. Abia spre seară, tânăra a început să se simtă rău, iar părinţii au dus-o de urgenţă la spitalul Universitar. Spre dimineaţă, medicii au confirmat diagnosticul de meningită fulminantă şi au transportat-o la Institutul de Boli Infecţioase Matei Balş. Acolo însă, fata de 18 ani s-a stins.
Inspectorii Direcţiei de Sanatate Publică a Municipiului București au intervenit imediat ce au fost informați că la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş" este internată o pacientă în vârsta de 18 ani care a fost diagnosticată cu meningită meningococică, afecţiune care a dus la deces în cursul acestei zile. Conform procedurilor care se impun în acest caz, au fost stabiliţi toţi contacţii direcţi, elevii a două clase de curs şi 10 dintre profesorii unui liceu din Capitală, cărora li s-au recoltat probe de exudat faringian şi li s-a administrat antibiotic în doza unică în scop profilactic. Împreună cu Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti s-a luat decizia suspendării cursurilor în data de 19 aprilie pentru a aplica în unitatea şcolară măsuri de decontaminare şi dezinfecţie.
Citește și: Ce au constatat medicii după decesul adolescentei de la liceul Gheorghe Lazăr
Infecţia cu meningococ se transmite pe calea aerului, doar în cazul unui contact foarte apropiat cu o persoana bolnavă sau purtătoare. Microorganismul nu este rezistent în mediul extern, fiind foarte sensibil la variaţiile de temperatură şi uscăciune. În unele cazuri foarte rare, poate aparea o formă fulminantă a bolii cu o rată mare de deces. Doar contacţii apropiaţi sunt testaţi în vederea posibilului portaj al meningococului şi li se aministrează profilactic doza unică de antibiotic.
Pentru prevenirea meningitei meningococice sunt disponibile două tipuri de vaccin: unul pentru tipurile A, C, Y, W şi altul pentru tipul B, care se administrează concomitent.
Conform ultimelor date raportate de Centrul Naţional de Control al Bolilor Transmisibile, în anul 2017 au fost înregistrate 63 de cazuri de meningită meningococică, din care 13 persoane au decedat.