Antena 3 CNN Actualitate Alertă în România. Pentru prima oară a fost depistat un virus care ucide 70% din animalele infectate

Alertă în România. Pentru prima oară a fost depistat un virus care ucide 70% din animalele infectate

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Este alertă sanitar-veterinară în România, peste 49.000 de oi de la o fermă din Tulcea vor fi omorâte după ce acolo a fost depistat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.

Ancheta epidemiologică e în desfășurare.

Au fost notificate județele limitrofe Constanța, Ialomița, Brăila, Galați, Călărași, precum și Comisia Europeană și Organizația Mondială pentru Sănătatea Animală.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat prezența virusului pestei micilor rumegătoare (PMR) în probele prelevate de la oile dintr-o fermă comercială, cu un efectiv de 49.091 de oi, din localitatea Baia, județul Tulcea.

Primele cazuri de îmbolnăvire au apărut în 11 iulie, iar în zilele următoare au apărut primele cazuri de oi moarte. Medicii veterinari au crezut inițial că e vorba de o afecțiune pulmonară de origine bacteriană accentuată de temperaturile extrem de ridicate din această perioadă, potrivit ANSVSA..

Au fost recoltate probe pentru a fi examinate la Laboratorul Sanitar Veterinar Județean Tulcea, iar pentru extinderea investigațiilor pentru boli virale au fost trimise probe la IDSA, care a diagnosticat prezența virusului PMR.

În 19 iulie a fost confirmat primul focar de pesta micilor rumegătoare din România.

Imediat a fost convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor constituit la nivelul Instituției Prefectului Județului Tulcea, în care s-a prezentat planul de acțiune. Conform legislație în vigoare s-a decis uciderea imediată a tuturor oilor din fermă și apoi îngroparea într-o locație avizată de Garda Națională de Mediu și Sistemul de Gospodărirea a Apelor Tulcea.

În jurul focarului s-au delimitat zonele de protecţie (3km) şi de supraveghere (10km) și s-au luat măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor și mijloacelor de transport. Toate exploatațiile comerciale de ovine și caprine din județul Tulcea, au fost notificate și verificate în vederea respectării măsurilor de biosecuritate.

Ce este pesta micilor rumegătoare

Pesta micilor rumegătoare este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele. Boala se transmite în principal prin contact direct. Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%. 

ANSVSA solicită operatorilor economici din România implicați în activitatea de comerț cu rumegătoare să acorde maximă atenție instrucțiunilor transmise de ANSVSA prin intermediul DSVSA județene, pentru a își proteja efectivele de rumegătoare mici de această boală. Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene.

ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din sectorul ovine și caprine şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate, anunţarea imediată a serviciilor veterinare despre suspiciunile la animale şi la respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării noastre.

La această oră, situația este sub control, au fost luate toate măsurile adoptate în cadrul CLCB pentru gestionarea unui focar de PRM și nu există posibilitatea afectării sănătății populației, potrivit sursei citate.

 

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile