Antena 3 CNN Externe Atac masiv al Hezbollah asupra Israelului. Au fost lansate sute de rachete și drone, avioanele israeliene au lovit preventiv

Atac masiv al Hezbollah asupra Israelului. Au fost lansate sute de rachete și drone, avioanele israeliene au lovit preventiv

de Milena Niță    |   

A fost proclamată stare de urgenţă pentru 48 de ore în Israel, după un schimb de focuri cu Hezbollah care a avut loc duminică dimineaţă. 

UPDATE: Locotenent-colonelul Nadav Shoshani, un purtător de cuvânt al IDF (Forţele de Apărare Israeliene) a descris acţiunea de duminică a Hezbollah drept „o execuţie parţială a atacului la scară largă pe care îl plănuiau”.

El a declarat că Israelul a folosit o „serie de lovituri de autoapărare în timp real” pentru a minimiza impactul.

Shoshani a declarat duminică dimineaţă că Israelul se află încă într-o „evaluare a situaţiei în urma atacului”, dar că a suferit „daune foarte mici”.
 
UPDATE: Armata israeliană a declarat că, duminică, o sută dintre avioanele sale au „ţintit şi distrus mii de rampe de lansare de rachete ale Hezbollah” în cursul unor raiduri.

De partea cealaltă, Hezbollah a anunţat că a „terminat” atacul din ziua de duminică, după ce a lansat „un mare număr de drone” şi „peste 320” de rachete Katiuşa împotriva a 11 baze militare din Israel şi de pe Înălţimile Golan, teritoriu sirian ocupat de Israel, atacul fiind o ripostă la moartea unuia din comandanţii săi militari într-o lovitură israeliană asupra Beirutului la 30 iulie.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene a dat asigurări că Hezbollah „pregătea un atac pe scară largă” şi că Israelul a acţionat în situaţie de „apărare pentru a înlătura ameninţările”.

-Știrea inițială-

Într-o declaraţie intitulată „Ne vom răzbuna pe criminali”, teroriştii anunţă că acest atac reprezintă doar prima etapă a unei operaţiuni mai ample. 

Teroriştii susţin că în această primă fază, au fost atacate cazarmele şi siturile israeliene pentru a facilita marşurile ofensive. 

În această dimineaţă a avut loc un schimb de focuri între Israel şi Liban. IDF a lansat un atac preventiv pentru a elimina ameninţările teroriste din Liban. 

„Cu puţin timp în urmă, IDF a identificat faptul că teroriştii organizaţiei Hezbollah s-au pregătit să tragă cu rachete spre teritoriul israelian. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Saranga (@davidsaranga)

Într-un act de autoapărare pentru a elimina aceste amenințări, IDF lovește ținte teroriste din Liban, de unde Hezbollah plănuia să lanseze atacuri asupra civililor israelieni.

Avertizăm civilii din sudul Libanului, care se află în apropierea zonelor în care operează Hezbollah să evacueze imediat acele zone pentru siguranţa lor. 

Agresiunea curentă a Hezbollah riscă să-i atragă pe oamenii din Liban şi Israel, precum şi întreaga regiune într-o escaladare masivă a conflictului. 

Israel nu va tolera atacurile Hezbollah asupra civililor noştri. Noi ne autoapărăm de atacurile Hezbollah şi de al celor care li se vor alătura. 

Suntem pregătiţi să facem tot ce este necesar pentru a apăra poporul israelian”, a spus Daniel Hagari, purtător de cuvânt al IDF.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile