Antena 3 CNN Actualitate Cum va afecta starea de alertă epidemică revenirea la școală | Recomandări pentru părinţi şi cadre didactice

Cum va afecta starea de alertă epidemică revenirea la școală | Recomandări pentru părinţi şi cadre didactice

Claudia Popovici
2 minute de citit Publicat la 18:48 07 Ian 2023 Modificat la 18:51 07 Ian 2023

Deși școala începe de luni mulți copii nu vor reuși să ajungă în bănci. Și asta pentru că în continuare, unitățile de primiri urgențe și camerele de gardă sunt pline de copii, însă autoritățile au lansat o serie de măsuri astfel încât să fie evitate focarele din unitățile de învățământ.

În primul rând, părinții trebuie să îi verifice foarte bine pe copii acasă, înainte să îi trimită la școală dacă au simptome specifice gripei sau altor infecții respiratorii, cel mai bine ar fi să nu îi trimită la cursuri.

Însă și cadrele didactice au un rol extrem de important. Dacă observă că un copil în timpul orelor prezintă febră sau tuse, cel mai bine ar fi să-i anunțe imediat pe părinți.

Aerisirea claselor, de asemenea, este extrem de importantă, spun specialiștii. Pe de altă parte, autoritățile recomandă și masca de protecție, atât pentru cadrele didactice, însă și pentru elevi.

Vedem că, din păcate, acest val de viroze, acest val de gripă se intensifică de la o zi la alta.

Din ultima raportare a celor de la Institutul Național de Sănătate Publică, am văzut că în ultima săptămână s-au înregistrat aproximativ 5.000 de cazuri de gripă, un număr dublu față de săptămâna anterioară şi, din păcate, avem și primele decese cauzate de gripă.

Pregătirile pentru începerea școlii sunt în toi în majoritatea unităților de învățământ din țară. Clasele sunt dezinfectate astfel încât elevii să revină într-un mediu sigur.

 "Au fost efectuate operațiunile de curățenie, de igienizare a suprafețelor, astfel încât școala să înceapă în bune condiții", spune Adina Tică, secretar şcoală.

În unele școli sunt deja și stocuri de măști, dacă va dori cineva să poarte. Nu sunt obligatorii, însă Ministerul Sănătății a recomandat să fie folosite de cei care au simptome de boală.

"Personalul TESA a făcut curățenie generală completă dintr-o parte-n altă, atât sălile de clasă cu mobilierul specific, sălile de grupă, de grădiniță, holurile, sălile baie și grup sanitar.

Stocurile de dezinfectați sunt suficiente pentru o perioadă lungă de timp. Avem și măști pentru copiii care cer sau cadrele didactice care cer", spune Demian Flaviu, director liceu. 

Spitalele ar trebui să se pregătească pentru un număr și mai mare de pacienți, având în vedere că, potrivit Ministerului Sănătății, valul acestor infecții respiratorii ar putea fi în perioada 15 ianuarie -10 februarie.

"Le-am dat și în cursul zilei de astăzi le-am dat mai multe seturi de recomandări pentru cadre didactice, pentru părinți. Avem o solicitare și către CNA încât cartoanele care prezintă recomandările pentru populația generală sau pentru copii sau pentru angajator să ruleze cât mai mult pe posturile de televiziune", a transmis Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Prima zi de școală din anul 2023 este luni 9 ianuarie și aceasta deschide modulul 3 de cursuri.

Elevii și profesorii merg la școală până pe 3 -10 sau 17 februarie când vor începe vacanța de schi de o săptămână. Aceasta este decisă diferit de la un județ la altul.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole