Antena 3 CNN Actualitate Alertă cibernetică în toate spitalele din România. Ce au descoperit specialiștii SRI

Alertă cibernetică în toate spitalele din România. Ce au descoperit specialiștii SRI

2 minute de citit Publicat la 12:57 20 Iun 2019 Modificat la 12:57 20 Iun 2019

UPDATE Patru spitale din ţară sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit 4, anunţă reprezentanţii SRI, care precizează că pentru oprirea acestuia este suficientă instalarea oricărui antivirus recunoscut în domeniu. 

''Din datele pe care le deţinem până acum, urmare a semnalărilor primite de CERT-RO la numărul special 1911 şi transmise mai departe către Centrul Naţional Cyberint, am constatat că sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit 4 spitale: "Victor Babeş" - Bucureşti, Huşi, Dorohoi şi Cărbuneşti'', precizează SRI. 

Citește Și Ministrul Sănătății, declarații de ultimă oră despre alerta cibernetică: „Atacul a oprit internările în spitale”

Potrivit sursei citate, o echipă a Centrului Naţional Cyberint a mers la Spitalul ''Victor Babeş'' pentru a analiza situaţia. 

''O echipă a CNC a plecat la "Victor Babeş" pentru a analiza situaţia şi a ridica artefactele care ne permit să înţelegem cum are loc infecţia şi ce măsuri trebuie luate pentru a o opri. Din analizele preliminare efectuate reiese faptul că pentru oprirea infecţiei este suficientă instalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil, infecţia se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului), şi nu pe exploatarea unei vulnerabilităţi (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic'', mai precizează SRI, potrivit Agerpres.

----------------------------

Alerta cibernetică în toate spitalele, după ce sistemul informatic a fost atacat de un virus.

În acest moment activitatea este paralizată, pacienții nu pot fi preluați și nu li se fac analize. 

„Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere”, potrivit site-ului Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

„În cursul zilei de ieri, am primit o informare de la Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică care a identificat în ultima perioadă o creștere semnificativă a atacurilor cibernetice. În acest sens ne-au fost transmise niște recomandări pe care noi cu celeritate le-am transmis direcțiilor de sănătate publică și instituțiilor din subordine spre a fi transmise toturor spitalelor de pe teritoriul României”, a declarat Sorina Pintea. În acest context, Centrul Național de Răspuns atrăgea atenția pentru dispunerea unor măsuri și anume: deschiderea fișierelor doar în situația cunoașterii expeditorului, evitarea accesării ofertelor irezistibile din online, existența unui backup al fișierelor, dispozitivele utilizate să fie updatate și să aibă instalate soluții de securitate și raportarea urgentă a acestor incident ”, a declarat ministrul Sănății, Sorina Pintea pentru Digi 24.

 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole