Antena 3 CNN Emisiuni News Hour with CNN Alertă în Capitală din cauza ţânţarilor purtători ai virusului West Nile

Alertă în Capitală din cauza ţânţarilor purtători ai virusului West Nile

Cristina Ştefan
2 minute de citit Publicat la 19:38 23 Iul 2021 Modificat la 20:47 23 Iul 2021

Pericolul de îmbolnăvire este mare, mai ales în parcurile din centrul oraşului, chiar dacă până acum nu a fost confirmat - oficial - niciun caz.

Primăria Generală a intensificat dezinsecţiile, însă, la o săptămână după ce a fost anunţată de situaţie. Medicii ne sfătuiesc să ne protejăm şi în cazul primelor simptome, să mergem la Camera de Gardă.

Alerta de West Nile s-a dat pe 14 iulie. Din aceste capcane amplasate în mai multe zone din Bucureşti - mai ales în parcuri - specialiştii de la Institutul Cantacuzino au colectat mai multe probe.

"Una din cele 16 capacane se află chiar în curtea Institutului Cantacuzino. Acest sac este ținut aici două zile. Ulterior, este luat și dus într-un laborator. Acolo specialistii stabilesc dacă țânțarii sunt sau nu infectați cu virusul West Nile", a transmis Cristina Ştefan, reporter Antena 3, în reportajul difuzat de News Hour with CNN la Antena 3.

Zonele din Bucureşti unde sunt prezenţi ţânţarii care transmis virusul West Nille

Specialiştii au analizat probele în laborator iar două dintre ele - de la două specii de ţânţari din zona Spaliului Independenţei - au avut rezultat pozitiv. Imediat, au trimis o adresă către Primăria Municipiului Bucureşti şi către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Ei au atras atenţia că tânţarii purtători de virus ar putea fi prezenţi în zonele Eroilor, Regie, Universitate, Crângaşi, parcurile Cişmigiu şi Izvor.

"În acest an, am încercat sa acoperim întreaga zonă a Municipiului Bucureşti. Avem 16 capacane montate în cele şase sectoare, în zone cu vegetaţie, zone vizitate de păsări sălbatice", a transmis Elena Fălcuţă, cercetător Institutul Cantacuzino.

Tratamentele de combatere a tânţarilor au fost intensificate pe 21 iulie

Însă, chiar dacă prezenţa virusului a fost descoperită pe 14 iulie, tratamentele de combatere a tânţarilor au fost intensificate abia pe 21 iulie, arată un comunicat al Primăriei Capitalei. Adică şapte zile mai târziu. Asta deşi dezinsecţia a avut loc oricum mai târziu cu o lună şi jumătate, din cauza scandalului dintre primarul Nicuşor Dan şi firma de dezinsecţie şi deratizare.

"Pentru că a fost o întârziere la început, ritmul de tratamente este mai mare.. În anii precedenţi erau şapte tratamente pentru ţânţari, anul acesta vom face 14 şi acum suntem la al cincilea", a afirmat Nicuşor Dan.

Ce simptome au cei infectaţi cu West Nille

Doar 20% dintre oamenii infectaţi cu West Nile dezvoltă simptome moderate sau severe. Acestea pot varia, de la febră, vărsături şi dureri de cap, până la stări de confuzie, comă şi alte manifestări neurologice grave.

Specialiştii recomandă să ne protejăm de tânţari cu ajutorul spray-urilor

Există nişte produse care se pot folosi, aşa numitele repelente şi o oferă o protecţie foarte bună împotriva muşcăturilor de ţânţar şi de alte insecte pe care le găsim în farmacii, sub formă de loţiuni, spray-uri, platsuri care se aplică pe haine, brăţări care se poartă o perioadă destul de lungă. Mai nou şi tehnologia face parte din chestiunea asta. Există anumite dispozitive care nu se găsesc încă în farmacii, dar se găsesc în magazine de specialitate'', a precizat un farmacist.

"Din momentul în care am fost muşcaţi de ţânţari, într-un interval de aproximativ o săptămână, dacă apare într-o simtomatologie de acest tip, trebuie să ne gândim şi la varianta infecţiei cu West Nille și atunci să mergem la cel mai apropiat cabinet medical sau la Camera de Gardă", a declarat Adrian Marinescu, medic epidemiolog.

Ultima raportare privind îmbolnăvirile cu West Nile datează din 2019. Atunci, au fost inregistrate 66 cazuri de infectare, din care 18 în Bucureşti. Opt oameni au murit.

Citește mai multe din News Hour with CNN
» Citește mai multe din News Hour with CNN
TOP articole