Antena 3 CNN Externe China se coace. Acoperișurile se topesc, drumurile se deformează de căldură

China se coace. Acoperișurile se topesc, drumurile se deformează de căldură

Este alertă de caniculă în China, unde zeci de orașe se află sub un val de aer cald. Drumurile au început să cedeze, acoperișurile caselor se topesc, iar căldura sufocantă îi determină pe oameni să caute răcoare în adăposturile subterane.

de Laura Dinu    |   

68 de orașe, inclusiv Shanghai și Nanjing, sunt sub alertă roșie, cea mai înaltă dintr-un sistem de avertizare de caniculă pe trei niveluri, prognozând temperaturi de peste 40 de grade Celsius în următoarele 24 de ore. 

Autoritățile din Shanghai i-a avertizat pe cei 25 de milioane de locuitori să se pregătească pentru o vreme extrem de caldă în această săptămână. Din anul 1873, Shanghai a avut doar 15 zile cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius. 

China se confruntă însă cu o vreme a extremelor, în care ploile abundente și valurile de căldură fac ravagii în toată țara. Autoritățile avertizează asupra unor potențiale dezastre meteorologice începând cu jumătatea lunii iulie, în mod tradițional cea mai călduroasă și mai ploioasă perioadă a anului. 

Într-un oraș din provincia sudică Jiangxi, o porțiune de drum s-a arcuit cu cel puțin 15 centimetri din cauza căldurii, potrivit televiziunii de stat. 

Nanjing, una dintre cele trei "cuptoare" ale Chinei, renumit pentru verile sale toride, și-a deschis de duminică adăposturile antiaeriene subterane pentru locuitori, buncărele din timpul războiului fiind dotate cu WiFi, cărți, dozatoare de apă și chiar cuptoare cu microunde. Orașul a emis marți o alertă roșie. 

În Chongqing, al doilea "cuptor", acoperișul unuia dintre muzee s-a topit la propriu, țiglele unui acoperiș tradițional chinezesc pocnind pe măsură ce căldura a topit gudronul de bază. Orașul a ridicat o alertă roșie luni. 

Chongqing a desfășurat, de asemenea, camioane de aspersiune cu apă sanitară pentru a menține răcoarea drumurilor sale, scrie Mediafax

Săptămâna aceasta, se preconizează că temperaturile ridicate, umiditatea și radiațiile ultraviolete vor cuprinde și orașul central Wuhan, al treilea cuptor. 

Subiecte în articol: China canicula
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile