După o săptămână de la moartea unui copil infectat cu E-Coli şi declanşarea valului de îmbolnviri, oficialii din Sănătate nu au încă un răspuns concret. Nu se cunoaşte cauza, nu au fost găsite puncte comune în alimentaţia sugarilor, dar mai ales - NU există un focar de epidemie.
Celulă de criză la Spitalul din Piteşti, după ce numărul copiilor infectaţi cu bacteria E.coli a crescut
La prima ieşire publică de la apariţia acestui caz, secretarul de stat Victor Strâmbu a părut mai degrabă preocupat să ascundă incompetenţa unora dintre subalterni şi neputiinţa sistemului pe care-l conduce. Şi îi sfătuieşte pe părinţii îngrijoraţi să aibă încredere în medicii de familie.
"Nu este vorba că acești copii s-ar fi infectat în spital, ei stând foarte puțin timp în spitalele din județul Argeș. S-au recoltat probe din spital. Având în vedere ancheta preliminară privind alimentația copiilor nu putem să tragem niște concluzii, fiindcă nu au fost identificate alimente comune. La Pitești au fost internați doar patru dintre acești copii cu o durată medie de două-trei zile. Nu au luat unii de la alții, au venit cu simptomatologia de acasă. Asta este ceea ce rezultă din foile de observație. Avem și o patologie diversă, la unii colonizarea bacteriană, la alții virală. Nu se poate vorbi de un focar epidemic. Avem mai multe localități, diverse moduri de preparare a alimentelor, diverși agenți cauzatori de boală, simptomatologie diversă", a spus secretarul de stat, într-o conferință de presă.
11 copii sunt internaţi în acest moment la spitalul Marie Curie din Capitală iar complicaţii în cazul lor pot apărea oricând.
Bacteria care le-a provocat boala este una foarte agresivă, spun epidemiologii.