Dacă o parte din aceste piese și componente începe să nu mai funcționeze în parametrii, ar putea afecta modul în care rulează întreaga mașină.
Există o serie de lucruri pe care ar trebui să le faceți pentru a vă menține mașina întreținută, dar știți de ce este important să efectuați anumite verificări periodice de întreținere a mașinii? De la monitorizarea nivelurilor de lichid la testarea frânelor, înțelegerea nevoilor mașinii dumneavoastră vă poate ajuta să identificați potențialele probleme și să puteți circula cu aceasta fără emoții.
Monitorizați nivelurile de lichid auto - Mașinile se bazează pe o serie de lichide pentru a le menține într-o stare optimă de funcționare. În timp ce s-ar putea să vă adresați mecanicului dumneavoastră în timpul vizitelor de întreținere de rutină, este o idee bună să efectuați propriile verificări între inspecțiile auto. Iată un rezumat al unor lichide pentru mașini, lichide care trebuie supravegheate periodic pentru a nu apărea probleme.
• Ulei - Motoarele auto au nevoie de ulei pentru a lubrifia componentele motorului. Dacă lăsați motorul să se epuizeze complet, fricțiunea cauzată de frecarea elementelor metalice ar putea produce căldură inutilă și ar putea face că metalul să se sudeze practic. Dacă există încă ulei prezent dar pare murdar, luați în considerare schimbarea acestuia. Uleiul murdar este gros și eroziv și orice contaminanți ar putea începe să erodeze metalul care compune motorul.
• Fluid de transmisie - La fel ca uleiul de motor, lichidul de transmisie ajută la menținerea unei lubrifieri corecte a cutiei de viteze. Dacă lichidul de transmisie scade, ar putea duce la formarea de contaminanți și poate scurta durata de viață a acestei componente atât de importante. În caz contrar, cutia de viteze pur și simplu nu vă mai permite acționarea treptelor de viteză, ceea ce înseamnă că nu vă veți mai putea deplasa.
• Lichid de răcire - Compus din etilenă sau propilenă și apă, agentul de răcire ajută la absorbția căldurii și disiparea acesteia în momentul când trece prin radiator. Lichidul de răcire se își pierde proprietățile în timp, din cauza mediului fierbinte în care se află. Dacă lichidul de răcire sau antigelul nu își vă mai face datoria cum trebuie, pot apărea depuneri, rugina își poate face apariția, poate arde garnitura de chiuloasa și lista poate continua.
• Lichid de - În timp ce lichidul de frână nu se murdărește sau nu se evaporă, poate absorbe umezeala din atmosferă. Deoarece apa fierbe la o temperatură mai mică decât lichidul de frână, aceasta poate duce la formarea de aer în liniile de frână. Un sistem de frânare care formează aer în instalație, este extem de periculos în special într-un moment în care aveți nevoie să frânați urgent.
• Fluid de direcție – Dacă servodirecția mașinii dumneavoastră este hidraulică, atunci acest lichidul este esențial pentru a putea manevra volanul cât mai ușor. Și acesta, în timp își pierde proprietățile și de asemenea nu trebuie să omiteți verificarea nivelului în cazul în care există scurgeri.
Indiferent de tipul autoturismului pe care îl aveți în posesie, aceste lucruri trebuie verificate. De asemenea, în momentul în care trebuie să înlocuiți piese, alegeți brand-uri bune calitativ și din surse sigure. De exemplu, dacă doriți să cumpărați piese atât originale cât și after market de calitate, fie că sunteți în căutarea unor , Honda, Kia, Hyundai, Nissan, Renault, Dacia, Peugeot, Citroen, Volkswagen, Seat, Skoda, Audi, BMW și așa mai departe, magazinul online Paxauto.ro poate reprezenta cea mai bună opțiune pentru nevoile dumneavoastră.
Deținerea unui autoturism implică această responsabilitate și starea tehnică nu trebuie neglijată sub nici o formă.
Pe lângă cele menționate anterior, verificarea lichidelor nu este suficientă, astfel că, pentru a putea rula în deplină siguranță trebuie să verificați constant starea anvelopelor, sistemul de frânare, sistemul de iluminare, elemente de direcție, articulații și așa mai departe.
De exemplu, verificarea pe care o puteți face și cu ochiul liber, este cea a stării anvelopelor. Dacă vă așteptați vreodată să ajungeți de la punctul A la punctul B, nu puteți supraestima sau subestima cantitatea de aer de care au nevoie anvelopele. Presiunea în anvelope prea mare sau prea mică ar putea afecta virajul, frânarea și stabilitatea mașinii dumneavoastră. Când aveți o presiune ridicată a anvelopelor, suprafața rotii care se menține în contact cu partea carosabilă este mult prea mica, afectând serios stabilitatea. Presiunea scăzută a anvelopelor înseamnă că o mare parte a anvelopei atinge drumul, ceea ce înseamnă o uzura mult mai mare a cauciucului. De asemenea, este important să verificați alinierea roților pentru a vă asigura că suspensia vehiculului funcționează corect.
Acel ITP – inspecția tehnică periodică, se realizează tocmai pentru a există siguranță că pe drumurile publice, au acces numai autoturisme care se află într-o stare tehnică bună, adică acele autoturisme care nu pun în pericol siguranță traficului rutier.
În calitate de proprietar de mașină, este responsabilitatea dumneavoastră să vă întrețineți în mod regulat mașina, așa cum ați face cu orice alt tip de proprietate pe care o dețineți. Dacă ignorați starea mașinii, aceasta vă poate pune în pericol atât pe dumneavoastră, cât și pe cei dragi sau alți participanți ai traficului rutier.
Sunt foarte multe lucruri de spus despre autoturisme și despre întreținerea lor, astfel că, pentru a vă putea bucura de o mașină fiabilă și de siguranță maximă, alegeți piese de cea mai bună calitate, precum și un service autorizat profesional.