Antena 3 CNN Be EU Alegerile europene 2024: Tot ce trebuie să știți despre Europarlamentare

Alegerile europene 2024: Tot ce trebuie să știți despre Europarlamentare

Alegerile europarlamentare au loc o dată la 5 ani în toate statele Uniunii Europene și e important să înțelegem împreună câteva lucruri despre acestea.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

În 2024 Uniunea Europeană votează între 6 și 9 iunie. În România, alegerile au loc pe 9 iunie 2024.

- Câți europarlamentari sunt?

În mod normal, numărul total nu poate depăși 750, plus președintele. În prezent avem, așa cum veți vedea aici, 705 europarlamentari, însă acum, în iunie, în 2024, vor fi aleși 720 euro deputați.

- Când se alcătuiesc grupurile din Parlamentul European?

Mai mult, grupurile din Parlamentul European se alcătuiesc imediat după alegeri, în funcție de principiile comune. În prezent, în Parlamentul European sunt șapte grupuri politice. Mare atenție cu privire la comisiile și delegațiile Parlamentului European.

- Câte comisii are Parlamentul European?

Parlamentul European are 27 de comisii care pregătesc lucrările sesiunilor plenare. În Parlamentul European sunt 49 de delegații care întrețin relații și organizează schimburi de informații, desigur cu parlamentele țărilor terțe, cum este reprezentată România.

- Câţi europarlamentari are România?

Ei bine, are 33 de europarlamentari în acest moment și atâția vor fi și după alegerile din 2024. În acest moment sunt împărțiți. Sau, mai exact, în vechiul Parlament au fost împărțiți în cinci grupuri parlamentare. O să vedem însă după rezultatul alegerilor care va fi situația. 

Subiecte în articol: be EU alegeri europarlamentare 2024
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Festival de miștouri online la adresa lui George Simion