Potrivit primelor rezultate difuzate de televiziunile americane, Ted Cruz a obținut în jur de 28 % din voturi în acest stat rural, primul care a votat pentru a-l desemna pe candidatul fiecărui partid în cursa pentru președinție.
În fața susținătorilor săi, Ted Cruz — care a beneficiat de voturilor adepților Bisericii evanghelice (63 % dintre alegători în Iowa) — și-a început discursul invocându-l pe Dumnezeu, iar apoi a lansat: „Viitorul președinte al SUA nu va fi ales de canalele media, de establishment-ul de la Washington, de lobbyști, ci de popor, poporul american”.
Donald Trump, multă vreme în fruntea sondajelor, a primit circa 24 % din voturi, urmat îndeaproape de Marco Rubio, cu 23 %.
Donald Trump, care a suscitat polemici prin poziția sa antiimigrație și antimusulmană, a adoptat un ton neobișnuit de umil. El i-a mulțumit lui Ted Cruz, recunoscând că nu este decât al doilea, și a lansat: „Sunt onorat, sunt onorat”. Miliardarul a mers până acolo încât s-a întrebat în fața admiratorilor dacă nu ar fi cazul să-și cumpere o fermă în Iowa.
Ținta sa este de acum statul New Hampshire, unde vor avea loc următoarele alegeri primare, în 9 februarie. El a promis victorie susținătorilor săi, dar pe un ton mai umil decât de obicei: „Veți câștiga atât de mult datorită mie încât vă veți sătura de atât câștig”.
Marco Rubio a recunoscut că Ted Cruz a meritat victoria.
Ceilalți nouă candidați sunt departe în urma lor: Ben Carson a primit puțin peste 9 % din sufragii, Rand Paul a terminat cu 4,5 %, totuși în fața lui Jeb Bush, fiul și fratele foștilor președinți George H. W. Bush și George W. Bush, care a adunat mai puțin de 3 % din voturi.
John Kasich, Carly Fiorina, Mike Huckabee, Chris Christie și Rick Santorum sunt cotați toți cu mai puțin de 2 % din voturi, iar Mike Huckabee a anunțat de altfel că se retrage din cursă.
Numărarea voturilor nu s-a terminat încă la democrați, unde Hillary Clinton și Bernie Sanderes reușesc să se departajeze cu greu unul de altul.