Antena 3 CNN Externe ALEGERI SUA. Omul care a anticipat eșecul lui Ponta în 2014, despre cine va câștiga alegerile în America

ALEGERI SUA. Omul care a anticipat eșecul lui Ponta în 2014, despre cine va câștiga alegerile în America

3 minute de citit Publicat la 10:26 07 Noi 2016 Modificat la 10:26 07 Noi 2016
 ALEGERI SUA. Omul care a anticipat eșecul lui Ponta în 2014, despre cine va câștiga alegerile în America

Sociologul IMAS, Alin Teodorescu, cel care în mai 2014 a intuit eșecul lui Victor Ponta la alegerile prezidențiale, scrie despre rezultatul alegerilor din America. Clinton va câștiga, crede Teodorescu.

"De obicei nu scriu pe Facebook, dar acum pare ceva important pentru meseria mea. In sondajele americane privind functia prezidentiala, exista momente in care Hillary Clinton este foarte aproape sau chiar depasita de Donald Trump. Ar trebui sa vedem curbele de masurare zilnica din ultimele 8-9 luni ca sa avem o fotografie completa.
Insa… Exista o enorma problema in aceste sondaje, problema cu care ne confruntam si in Romania. Si nu numai in cazul temelor politice si electorale. Aceasta problema provine din metoda de culegere a datelor. In sondajele domiciliare (sau fata in fata), Hillary Clinton conduce detasat. In sondajele telefonice, cei doi contracandidati sunt despartiti de procente bune in favoarea dnei Clinton. Dar in sondajele online (din ce in ce mai raspandite), Dl.Trump castiga categoric. Aceasta regularitate a aparut si in Romania – intai in cursa Ponta-Iohannis din 2014, apoi in alegerile locale din Bucuresti in 2016.

Regularitatea poate fi definita astfel – in cercetarile online outsiderul este castigator. La votul real poate fi castigator sau nu. Rezultatul final nu depinde de imaginea propagata prin online. Cine este considerat de electorat outsider in fiecare pereche de candidati este marele semn de intrebare. In 2014 a fost evident de la bun inceput ca outsider era Klaus Iohannis., iar establishmentul era reprezentat de Victor Ponta.
In alegerile locale din Bucuresti 2016 outsider a fost considerat USB, care avea in fata doi reprezentanti ai establishmentului – PSD si PNL.
In SUA, D.Trump este outsider in cel putin jumatate plus unu din statele componente. Electoratele nehotarate (Utah, Arizona, North Carolina, Florida, Ohio si Wisconsin) sunt destul de putine la scara SUA. Insa dnei Clinton ii mai este necesar doar un singur stat component, in timp ce dlui Trump ii mai trebuie minimum trei. De aceea, cred ca Hillary Clinton va castiga aceste alegeri, Senatul va fi democrat, iar Camera Reprezentantilor republicana.
Daca gresesc - nu ar fi prima data.

Pe curbele afisate de tot felul de vehicule media, sondajele de tip telefonic si cele online sunt amestecate, fiind date cu aceeasi valoare de cunoastere. Nu sunt deloc egale. Cercetarile online masoara ceva (dar inca nu stim ce), iar cercetarile telefonice omit partea strict inferioara a societatii – In SUA aproape 15%, in Romania 18-20%.

De unde provin rezultatele diferite pe care cercetarile online le ofera? Nu numai din penetrarea diferita a telefoniei. Chiar si in SUA circa 15% din populatie nu are telefon mobil sau nu-l foloseste aproape deloc. Si tot in SUA, circa 25% din populatie nu este “functional conectata” – respectiv, nu o poti contacta pe internet. Cifrele corespondente pentru Romania ar fi 20% si 35%. Aceste valori sunt practice, se intalnesc in cercetarile IMAS in Romania si ale unei firme de cercetare din SUA – partener de lunga durata.

Dar nu numai penetrarea genereaza regularitatea mentionata mai sus. Ea provine si dintr-o caracteristica formidabila a prezentei individuale pe internet. Pe internet oamenii se manifesta mai putin constrinsi de normele sociale si de grup. Pe internet oamenii se simt putin mai liberi decat acasa, la serviciu sau pe strada. Pe internet oamenii pot spune mai multe din ce gandesc.

Pe internet foarte multi nu vor sa se exprime direct, ci prin teste pe care le aplica cititorilor lor. Eu nu sunt fumator, dar ma declar partizan al fumatului in spatii publice pentru a vedea ce fel de reactii starnesc.
Din acest motive nu prea poti crede tot ce se afiseza pe internet. Multe din cele afisate sunt teste duplicitare si produse ale imaginatiei individuale. De aceea (inca) cercetarile online sunt pur si simplu eronate.
Stiu cazuri de bugete enorme cheltuite pe baza unor cercetari online si terminate in esecuri rasunatoare. Chiar si in Romania", scrie Alin Teodorescu.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole