Antena 3 CNN Alegeri SUA 2020 Alegeri SUA 2020. Interviu cu David Levine (Alianţa pentru Garantarea Democraţiei)

Alegeri SUA 2020. Interviu cu David Levine (Alianţa pentru Garantarea Democraţiei)

Alina Anghel
7 minute de citit Publicat la 12:20 09 Noi 2020 Modificat la 12:20 09 Noi 2020

- Aș vrea să înțeleg și să vă rog să ajutați publicul din România să înțeleagă. Încă din primăvară, președintele a spus că aceste alegeri vor fi fraudate. E ceva obișnuit într-o democrație? Sunt motive legitime care să ne facă să bănuim că alegerile din Statele Unite sunt fraudate? 

- O să răspund prima dată la ultima întrebare. Nu există motive să bănuim că alegerile noastre sunt fraudate. Avem alegeri democratice în Statele Unite de mult timp și, deși, uneori, apar erori și greșeli care se fac, nu există nici o dovadă ca cineva să sugereze că vreun aspect al alegerilor e fraudat 

Pentru cei care au urmărit atent alegerile, ținând cont de situațiile cu care s-a confruntat SUA – pandemia de coronavirus, amenințarea ingerințelor străine în violențe sociale, cred că până acum alegerile au fost gestionate destul de bine. Dacă ținem cont de toate problemele pe care le-am avut de depășit. Nu știu la ce se gândesc cei care fac aceste acuzații, dar ce pot spune e că nu există nimic, nici o dovadă materială care să susțină teoria că alegerile noastre sunt fraudate. În Alianța pentru Garantarea Democrației, unde mă ocup de integritatea alegerilor, suntem în special atenți la ce fac adversarii străini și ce tip de amenințări vin din partea lor la adresa credibilității instituțiilor democratice, inclusiv a alegerilor. Cea mai mare îngrijorare pe care o am vine e legată de abilitatea adversarilor străini de a amplifica manipulări și dezinformări care vin ori din țară sau din străinătate pentru a încerca să submineze democrația din Statele Unite, să provoace haos și confuzie și să-i facă pe oamenii din SUA să piardă încrederea în procesul electoral. Vreau să spun foarte clar: procesul electoral nu s-a terminat încă în SUA. Trebuie să rămânem atenți și trebuie să încurajăm pe toată lumea să aibă răbdare, să-i lase pe cei care numără voturi să le numere, să le lase timp și spațiu s-o facă într-o manieră sigură și să lase procesul să se deruleze. Și dacă asta se întâmplă și nu văd de ce nu s-ar întâmpla, cred că vom avea un rezultat care va reflecta ce au votat oamenii. Nu pot vorbi despre democrațiile din afara SUA, din păcate, în același fel, dar pot spune cu siguranță că acuzații de tipul “alegerile au fost fraudate”, în absența unor dovezi imbatabile, nu reprezintă ceea ce înseamnă o democrație. 

- Au existat acuzații cu privire la actori străini care au încercat să intervină în alegerile din SUA și dumneavostră sunteți exper în asta, știți mai bine. Există vreo amenințare specifică pe care organizația dumneavoastră a detectat-o? 

- Diviziunea cibernetică a Departamentului de Securitate Internă, Biroul Federal de Investigații, precum și alți oficiali federali au descris astfel de tentative venite din partea unor actori afiliați cu Rusia și Iran, care au încercat să obțină acces la bazele de date ale celor care votează. Sigur că asta e o problemă care e urmărită atent aici dar nu a existat vreo dovadă care să sugereze că datele votanților au fost modificate în vreunul din cele 50 de state, nici nu au apărut dovezi care să indice că buletinele de vot au fost modificate în vreun fel. Cum mai avem de așteptat până se finalizează alegerile acestea, până acum, lucrurile par să se desfășoare corect. Cu un optimism precaut, sper că procesul se va menține așa. Cred că SUA a făcut eforturi, după ce s-a întâmplat acum 4 ani, pentru a se asigura că infrastructura electorală e mai sigură. Avem mai multe secții care oferă buletine de vot. Peste 90 la sută dintre votanți au votat folosind aceste buletine. Asta e important pentru că votanții pot verifica ce au votat și le oferă organizatorilor o cale de a confirma aceste voturi după alegeri. Cred că vedem tot mai mulți oficiali electorali care fac verificări post-alegeri și asta e important din motive similare. Vedem o colaborare mai mare între oficialii electorali ai statelor și partenerii lor federali, pentru a fi mai atenți cu privire la amenințări. Deși îmi păstrez îngrijoarea și știu că aceste amenințări există, până acum se pare că alegerile din America sunt determinate doar de votanți și ăsta e un lucru bun.

- În alegerile din 2016, organizația dumneavoastră a găsit dovezi că au existat ingerințe și mă refer la ingerințe din partea Rusiei. Ați găsit dovezi solide? 

- Organizația noastră, Alianța pentru Garantarea Democrației, care e o inițiativă bipartizană și transatlantică, parte din German Marshall Fund din SUA, a început să funcționeze în 2017, dar într-un fel a apărut ca urmare a controversei din 2016. Aș spune că în mare suntem de acord cu analiza acelei controverse făcută de serviciile de informații din SUA, precum și de alți actori, care au investigat, cum ar fi procurorul special Robert Mueller, și cu raportul comisiei de monitorizare a serviciilor din Senat. Aceste rapoarte spun că investigațiile arată că nu există dovezi că rezultatul votului ar fi fost alterat de intervenția vreunui adversar străin, inclusiv cei afiliați cu Rusia, dar că au existat tentative de a interveni în sistemele electorale în toate cele 50 de state, și că în unele cazuri actori cibernetici afiliați cu Rusia au ajuns în poziția din care ar fi putut să modifice datele de înregistrare ale votanților. Dar deși reiese că nu a fost modificată nici o dată, asta ar fi putut fi o problemă pentru că dacă informațiile de înregistrare ale votanților pot fi modificate, atunci poți ajunge într-o posibilă situație în care procesul electoral ar putea fi încetinit. Pentru că oamenii trebuie să găsească alte căi de a verifica dacă votanții sunt eligibili. Asta înseamnă că votanții au mai mult de așteptat pentru a putea vota. Din nou, alegerile din 2016 au fost determinate de votanții americani, chiar dacă tentativele de ingerință străină în SUA au fost fără precedent. E unul din motivele pentru care a existat un efort agresiv în ultimii patru ani care a culminat cu alegerile din 2020, pentru a ne asigura că SUA e mult mai bine pregătită în fața unei posibile ingerințe străine. 

- Știu că sunteți expert în alegerile din SUA și în sistemele de securitate, dar, din ceea ce știți, există încercări de fraudare a alegerilor din alte țări? De exemplu, la noi urmează alegerile din 6 decembrie, cât de atenți ar trebui să fim în privința unui eventual amestec străin în procesul nostru electoral?

- E o întrebare foarte bună și, sincer, Alianța pentru Garantarea Democrației se ocupă de amenințări la adresa actorilor democrați, în special în spațiul transatlantic, care include SUA și Europa. Știm că adversari străini au încercat să se amestece în alegerile anterioare și nu e vorba doar de alegerile din SUA din 2020 și din 2016. În 2018 există dovezi care cel puțin sugerează că au existat tentative din partea actorilor străini. Știm că în alegerile prezidențiale din Franța, din 2017, au existat ingerințe din partea unora din Rusia. Știm că în alegerile din 2014 din Ucraina, au intervenit agenți ruși. E o amenințare de care orice țară care încearcă să aibă alegeri libere trebuie să țină cont. Cred că e important ca democrațiile să fie atente la ce se întâmplă în interior dar și să învețe de la partenerii lor pentru a se asigura că sistemele lor electorale sunt cât mai robuste cu putință. În acest moment, nu știu să fie vreo amenințare specifică pentru alegerile din decembrie, dar i-aș încuraja pe oameni să stea cu ochii-n patru, să ia măsuri astfel ca, în caz că apar tentative din partea actorilor străini de a se amesteca în alegeri, să le puteți contracara. Asta include, printre altele, dacă vedeți informații distribuite pe rețelele sociale și ceva vi se pare dubios, să vă gândiți de două ori înainte s-o distribuiți, să devină masiv răspândită. Căutați surse de informații credibile. Asta înseamnă cei care organizează alegerile, precum și cei din sistemul juridic și de informații care au multe cunoștințe în acest sens. 

- Mulțumesc, David. O ultimă întrebare. Sigur că toată lumea încearcă să-și dea seama cine va fi următorul președinte al Statelor Unite. Știm că vor fi bătălii legale. Întrebarea mea e cât vor dura aceste bătălii în tribunale, în opinia dumneavoastră? 

- O întrebare grea al cărei răspuns depinde de cât de strânsă e competiția dintre cei doi candidați. În parte depinde de durata numărării voturilor. Și în parte durata e determinată și de natura acelor contestații. Unele state au procese de votare diferite, care pot să se întindă pe perioade diferite de timp. În SUA, știm că pe 14 decembrie e data în care trebuie se întâlnesc electorii pentru a determina câți electori se vor duce în Congres. Cred că ăsta e termenul limită de care se ține cont. Este posibil ca procesul să fie finalizat mai devreme de 14 decembrie. Ce i-aș ruga pe oameni să facă, dacă sunt interesați de informații, e să încerce să le obțină de la oficialii din statul respectiv, să observe derularea proceselor, și să asculte ce spun aceștia. Pentru ca în aceste vremuri neobișnuite, cu covid și numărul mare de voturi prin poștă pe care l-am avut în alegerile din 2020, oamenii să înțeleagă și vădă că procesul democrat se derulează cum trebuie, și că se derulează până la sfârșit. 

- Mulțumesc, David, pentru informațiile atât de folositoare.

Citește mai multe din Alegeri SUA 2020
» Citește mai multe din Alegeri SUA 2020
TOP articole