BEC a decis să oprească votul în diaspora
Acest Live Text a fost închis
Biroul Electoral Central a decis, într-o ședință ținută marți, să pun în aplicare hotărârea Curții Constituționale și să oprească procesul electora.
Astfel, se oprește votul în diaspora. De asemenea, se opresc toate procedurile pentru organizarea votului pentru turul doi în țară.
Votul continuă în diaspora: Peste 48.000 de oameni au fost la urne
Până vineri, la ora 17,00, au votat în diaspora, pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, 48.068 de alegători, reprezentând 0,27% din numărul celor înscrişi în listele electorale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Votarea a început în străinătate vineri la ora 1,00 (ora României) şi până la ora 17,00 s-au prezentat la urne 45.040 de cetăţeni români, iar 3.028 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 48.068, conform AEP.
Cei mai mulţi cetăţeni români aflaţi în străinătate au votat în Republica Moldova - 8.555, Spania - 7.582, Germania - 5.916, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord - 5.457, Italia - 5.445.
Votarea continuă deocamdată în secţiile de vot din străinătate, dar CCR a decis anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale. Biroul Electoral Central ar urma să ia o decizie în acest sens.
Votul în diaspora continuă până la o decizie a BEC
După decizia fără precedent a Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale, Biroul Electoral Central trebuie să decidă oprirea procesului de vot care a început azi noapte în Diaspora.
Până la o decizie a BEC, procesul de vot pentru turul doi al prezidențialelor continuă.
Peste 30.000 de români au votat deja în diaspora
Până la ora 14:45, peste 30.000 de români din diaspora au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de AEP.
La urne s-au prezentat 27.307 de români, iar 3.028 de alegători au votat prin corespondenţă.
Peste 17.000 de români au votat deja
Peste 17.200 de români au votat până la această oră în străinătate. Dublu față de turul 1 la aceeași oră.
Cei mai mulți români au votat în Republica Moldova, peste 4.400.
În Italia au votat 1.500 de români, în Spania aproape 2.500, iar în Germania 1.700.
În Federația Rusă au fost 7 voturi, în timp ce în China -45.
Peste 13.300 de români din diaspora au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale
Până la ora 13:15, peste 13.300 de români din diaspora au votat în turul doi al alegerilor prezidențiale, potrivit datelor furnizate în timp real de AEP.
La urne s-au prezentat 10.300 de români, iar 3.028 de alegători au votat prin corespondenţă.
Peste 5.100 de români au votat în diaspora
Un număr de 5.158 de alegători au votat în diaspora, până vineri, la ora 12:10, pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Votarea a început în străinătate vineri la ora 01,00 (ora României) şi până la ora 12:10 s-au prezentat la urne 2.130 de cetăţeni români, iar 3.028 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 5.158, conform AEP.
Inna a votat pentru prezidențiale: „La datorie, din Coreea de Sud”
Celebra cântăreață Inna a anunțat vineri pe rețelele sociale că a votat la alegerile prezidențiale din Coreea de Sud.
„On duty, from South Korea!” (La datorie, din Coreea de Sud), a scris Inna într-o postare pe Instagram
Cântăreața a postat și două fotografii cu ea de la secția de vot.
Peste 20.600 de deținuți și-au exprimat intenția de a vota duminică
Aproximativ 20.600 de deţinuţi şi-au exprimat intenţia de a vota, duminică, la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, a anunţat, vineri, Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP).
Conform sursei citate, joi, în locurile de deţinere din subordinea ANP, se aflau custodiate 24.689 de persoane private de libertate, iar dintre acestea 22.606 au fost identificate cu drept de vot la alegerile prezidenţiale. Restul de 2.083 de deţinuţi nu au drept de vot. Dintre persoanele private de libertate cu drept de vot, 20.596 şi-au exprimat, în scris, intenţia de a vota, potrivit Agerpres.
În conformitate cu Decizia nr. 6D din 24 septembrie a Biroului Electoral Central, deţinuţii pot formula în scris cererile de votare prin intermediul urnei speciale, care se depun la directorii locurilor de deţinere, cel târziu în preziua votării, sâmbătă, ora 10,00.
Persoanele private de libertate care anterior nu şi-au exprimat intenţia de vot ori au refuzat acest lucru pot reveni asupra acestei decizii, sens în care se pot adresa cu o nouă cerere scrisă prin care să îşi exercite acest drept. Solicitarea va fi avizată de preşedintele secţiei de votare.
La nivelul fiecărei unităţi de detenţie va fi amenajat un spaţiu corespunzător pentru amplasarea urnelor şi a cabinelor de vot, ţinându-se seama de numărul aproximativ al deţinuţilor participanţi la alegeri, în care va fi permis accesul echipei biroului electoral al secţiei de votare care se deplasează cu urna specială, extrasul listei electorale, o tuşieră, ştampila cu menţiunea "Votat", buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a efectua votarea, precum şi cu tabletele pentru înregistrarea în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal (după caz).
În conformitate cu dispoziţiile deciziei BEC, ora de începere a procesului de votare este 7,00, iar cea de finalizare 21,00. La nivelul unităţilor penitenciare nu a fost stabilită o oră de începere a votării, ci se va desfăşura în intervalul orar stabilit de BEC, astfel încât activităţile curente şi respectarea drepturilor persoanelor private de libertate să nu fie afectate (program zilnic de plimbare, acordarea vizitelor, etc).
În vederea unei bune desfăşurări a procesului de votare, directorul general al ANP a transmis către unităţile de deţinere o adresă privind măsurile organizatorice necesare: stabilirea unei legături interinstituţionale între directorii locurilor de deţinere şi autoritatea electorală din circumscripţie; amenajarea unui spaţiu corespunzător în cadrul unităţilor, pentru amplasarea urnelor şi cabinelor de vot; depunerea tuturor diligenţelor necesare eliberării actelor de identitate persoanelor cu drept de vot care nu posedă sau preschimbării celor al căror termen de valabilitate este expirat; asigurarea personalului necesar pentru menţinerea ordinii şi disciplinei în rândul persoanelor private de libertate şi prevenirea producerii evenimentelor negative, pe toată durata exercitării votului de către acestea.
3.386 de români au votat în diaspora până la ora 9:30
Un număr de 3.386 de alegători au votat în diaspora, până vineri, la ora 9:30, pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor furnizate în timp real de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).
Votarea a început în străinătate vineri la ora 01,00 (ora României) şi până la ora 9:30 s-au prezentat la urne 359 de cetăţeni români, iar 3.028 de alegători au votat prin corespondenţă, totalul voturilor exprimate în străinătate fiind în prezent de 3.386, conform AEP.
Peste 3.300 de români din diaspora au votat
Până la această oră, 3.312 români din diaspora au votat pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale.
Dintre aceștia, 284 au votat pe listele suplimentare, iar 3.028 dintre ei sunt pe listele de corespondență.
Vineri - ultima zi de campanie electorală din țară. În diaspora a început votul
Vineri este ultima zi a campaniei electorale pentru turul al doilea de scrutin al alegerilor prezidenţiale din acest an.
În diaspora votarea a început în noaptea de joi spre vineri, prima secţie fiind deschisă în Noua Zeelandă, la Auckland, la ora 1,00, ora României.
Votarea în străinătate la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe parcursul a trei zile:
- vineri, 6 decembrie, între orele locale 12,00 şi 21,00;
- sâmbătă, 7 decembrie, şi duminică, 8 decembrie, între orele locale 7,00 şi 21,00. Votarea se poate prelungi până la ora 23,59 pentru cetăţenii care se află în sediul sau la rând la secţia de votare.
Campania electorală pentru al doilea tur de scrutin a început marţi, după publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Curţii Constituţionale care a validat abia luni seara rezultatul primului tur al alegerilor prezidenţiale.
Conform hotărârii CCR, în turul doi al prezidenţialelor vor participa Călin Georgescu, candidat independent, şi Elena Lasconi, candidat al Uniunii Salvaţi România, în această ordine.
Curtea Constituţională a României a respins, luni, solicitarea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur şi a confirmat şi validat scrutinul, stabilind că turul doi are loc pe 8 decembrie, la care vor participa Călin Georgescu (independent) şi Elena Lasconi (USR).
Decizia a venit după ce, joia trecută, CCR a cerut Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi a celor nule de la primul tur al prezidenţialelor, iar BEC a transmis luni Curţii rezultatele parţiale ale renumărării voturilor exprimate, fără rezultatele din mai multe secţii din străinătate.
Marţi, Biroul Electoral Central a transmis o circulară către birourile electorale, în care precizează că, în perioada de la încheierea campaniei electorale pentru turul al doilea al prezidenţialelor şi până la terminarea votării, transmiterea de mesaje text sau audio-video pentru influenţarea opţiunii privind exercitarea dreptului de vot este considerată propagandă şi se sancţionează conform legii. Sesizările în acest sens trebuie transmise, în regim regim de urgenţă, agenţilor constatatori.
În circulară BEC se reaminteşte că sâmbătă, 7 decembrie, ora 7,00, se încheie campania electorală pentru cel de-al doilea tur de scrutin, urmând ca votarea în ţară să se desfăşoare duminică, 8 decembrie, în intervalul orar 7,00 - 21,00.
"Astfel, arătăm că, în perioada cuprinsă între momentul încheierii campaniei electorale şi momentul încheierii votării, transmiterea către utilizatori a mesajelor de tip text sau audio-video prin care se urmăreşte influenţarea opţiunii privind exercitarea dreptului de vot este considerată ca fiind o acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea acesteia", precizează BEC.
De asemenea, în circulară se arată că, potrivit dispoziţiilor art. 55 lit. t) şi ale art. 56 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 370/2004, "continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia constituie contravenţie care se constată de către ofiţerii, agenţii şi subofiţerii din cadrul Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră Română şi Jandarmeriei Române, precum şi de către poliţiştii locali, urmând ca aceştia să aplice sancţiunile prevăzute de lege".
"Pe cale de consecinţă, arătăm că sesizările, plângerile şi solicitările privind continuarea propagandei electorale după încheierea acesteia trebuie transmise, în regim de urgenţă, agenţilor constatatori anterior menţionaţi pentru a dispune potrivit competenţelor ce le revin în condiţiile legii", se mai menţionează în document.
S-au deschis primele secții din diaspora
Prima secție de votare s-au deschis, la ora unu dimineața, ora României, în Auckland, Noua Zeelandă.
Votarea în străinătate la al doilea tur al alegerilor prezidenţiale se va desfăşura pe parcursul a trei zile: vineri, între orele locale 12.00 şi 21.00, sâmbătă şi duminică, între orele locale 7.00 şi 21.00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23.59, pentru alegătorii care sunt în sediul secţiei sau la rând în afara sediului.
În străinătate au fost înființate 950 de secții de votare pentru acest scrutin. Cetăţenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidenţiale la oricare din secţiile organizate în afara ţării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării.
Programul secțiilor de votare în țară
Votul în diaspora
Românii din străinătate au la dispoziție de trei zile pentru a vota la alegerile prezidențiale, turul doi:
- Vineri, 6 decembrie, între 12.00 și 21.00 (ora locală)
- Sâmbătă, 7 decembrie, între 07.00 și 21.00 (ora locală)
- Duminică, 8 decembrie, între 07.00 și 21.00 (ora locală)
Alegătorii care la ora 21:00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care așteaptă în exteriorul secţiei de votare, pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mai târziu la ora 23:59.
În străinătate sunt deschise 950 de secții de votare, potrivit Autorității Electorale Permanente.
Cum afli la ce secție de votare ești arondat
Călin Georgescu și Elena Lasconi sunt candidații din turul 2
Călin Georgescu, candidat independent, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 2.120.404 de voturi, reprezentând 22,94% din total.
Elena Lasconi s-a situat pe locul doi, obținând cu 1.772.503 de voturi, adică 19,18% din totalul de voturi. Ea a avut un avans de câteva mii de voturi față de al treilea clasat, Marcel Ciolacu, reprezentantul PSD.
Ordinea candidaților pe buletinul de vot
După primul tur de scrutin, s-a decis numele candidaților din primul tur: Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR).
Numele celor doi regăsi pe buletinul de vot, iar ordinea a fost decisă prin tragere la sorți. După validarea primului tur al alegerilor prezidențiale de către Curtea Constituțională a României, Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României a sabilit și machetele buletinelor de vot care vor fi utilizate în secțiile de votare din România și din străinătate, iar în urma tragerii la sorți, candidatul independent Călin Georgescu va ocupa prima poziție pe buletinul de vot, iar Elena Lasconi, candidata USR, va fi pe poziția a doua.
Alegerile prezidențiale sunt organizate în două tururi
Alegerile prezidențiale din România sunt organizate în două tururi, dar în cazul în care un candidat obține 50% + 1 voturi din numărul total de voturi valabil exprimate, câștigătorul este desemnat după primul tur.
În cazul în care niciun candidat nu întrunește 50% +1 voturi, va fi organizat al doilea tur de scrutin, la două săptămâni distanță. În al doilea tur se confruntă cei doi candidați care au obținut cele mai multe voturi.
Câștigătorul alegerilor prezidențiale este candidatul care primește cele mai multe voturi, indiferent de procentaj.
În turul 2 al alegerilor prezidențiale 2024, românii trebuie să aleagă între Călin Georgescu și Elena Lasconi.