Antena 3 CNN Externe Tensiune maximă în Franța. Dominique Moisi, politolog: „Macron a fost învins, totul se va organiza în jurul unei personalități de centru stânga”

Tensiune maximă în Franța. Dominique Moisi, politolog: „Macron a fost învins, totul se va organiza în jurul unei personalități de centru stânga”

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Astăzi are loc turul doi al alegerilor parlamentare din Franța. Tensiunea este maximă în Hexagon. Partidul de extremă dreaptă a câștigat primul tur al alegerilor, dar pentru a forma un guvern stabil are nevoie de o majoritate absolută de 289 de locuri în Parlament, pe care va încerca să și-o asigure în al doilea tur, adică cel de astăzi.

Potrivit rezultatelor sondajului institutului ELA pentru BFM TV, Adunarea Națională ar câștiga între 205 și 230 de mandate în camera inferioară a parlamentului francez, după scrutinul de duminică.

Pentru a obține o majoritate absolută, care i-ar permite să formeze guvernul fără a încheia alianțe, formațiunea național-populistă ar avea nevoie de 289 din cele 577 de mandate.

Adunarea Națională, care este condusă de Jordan Bardella, s-a clasat pe primul loc în primul tur pe 30 iunie, cu 33% din voturi. Pe poziția secundă s-a plasat Noul Front Popular de stânga, cu peste 28% din sufragii, în timp ce blocul de centru al președintelui Macron abia s-a clasat pe locul al treilea.

Politologul Dominique Moisi susține că ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani este ceva ce francezii nu au mai avut.

„Ceea ce am avut este un guvern de coabitare, cu un președinte de o orientare și un prim-ministru de altă orientare, care reflectă majoritatea din parlament, un guvern tehnic. E ceva ce nu am mai avut”, spune Dominique Moisi, expert științe politice.

Un număr fără precedent de candidați calificați pentru turul al doilea din partea Noului Front Popular și din partea centriștilor lui Macron s-au dat la o parte pentru a favoriza candidatul cu cele mai mari șanse de a câștiga împotriva candidaților Adunării Naționale. Printre cei care au abandonat cursa s-au numărat mai mulți miniștri. 

„Am putea avea o coaliție a tututor partidelor republicane, adică toate partidele fără Adunarea Națională, de extrema dreaptă, și fără Franța Nesupusă, de extrema stângă, adică o coaliție de moderați.

Probabil, dat fiind faptul că Macron a fost învins, totul se va organiza în jurul unei personalități de centru stânga. Iată paradoxul acestor alegeri.

A  demonstrat puterea dreptei dure și se poate ajunge la un prim-ministru care este de centru-stânga”, a mai declarat Dominique Moisi, expert științe politice.

Președintele Emmanuel Macron a anunțat dizolvarea camerei inferioare a Parlamentului și convocarea alegerilor anticipate, după scorul neașteptat de ridicat obținute de Adunarea Națională în alegerile europarlamentare din 6-9 iunie.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile