Antena 3 CNN Externe Partidul lui Vladimir Putin se declară învingător în alegerile parlamentare din Rusia în timp ce opoziția semnalează mii de nereguli

Partidul lui Vladimir Putin se declară învingător în alegerile parlamentare din Rusia în timp ce opoziția semnalează mii de nereguli

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 09:38 20 Sep 2021 Modificat la 10:22 20 Sep 2021

Victoria sa vine în contextul în care cei mai proeminenți critici ai Kremlinului au fost împiedicați să participe și au existat numeroase raportări de vot multiplu sau forțat, adaugă sursa citată.

Comisia electorală a anunțat că "Rusia Unită" are aproximativ 49% din voturile exprimate, după numărarea a 74% din sufragii.

Partidul prezidențial este urmat de Partidul Comunist, cu circa 20%.

"Rusia Unită" a revendicat victoria la câteva ore după închiderea urnelor, duminică seara.

Televiziunea rusă de stat a arătat cum unul dintre liderii formațiunii, Andrei Turceak, a i-a felicitat pe suporterii adunați la Moscova pentru "victoria clară și cinstită".

Victorie pentru partidul lui Putin dar mandatele s-ar putea să fie mai puține

BBC notează că rezultatul cu care este creditat partidul prezidențial arată că acesta a pierdut aproximativ o zecime din sprijinul electoral.

În 2016, "Rusia Unită" a câștigat alegerile cu 54% din voturi.

După scrutinul de duminică, al doilea cel mai bine clasat, Partidul Comunist, pare să-și fi crescut aderența cu 7 - 8 procente.

Pierderea de viteză pentru "Rusia Unită" pare să aibă legătură cu îngrijorările privind de standardul de viață dar și cu acuzațiile de corupție formulate de cel mai proeminent critic al lui Vladimir Putin, Aleksei Navalnîi, încarcerat de la începutul acestui an.

Suspiciuni de fraudă

Alegerile parlamentare din Rusia, încheiate duminică și desfășurare pe parcursul a trei zile, sunt primele de la care au lipsit observatorii Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, OSCE.

Decizia este o consecință a limitărilor impuse de autoritățile ruse.

Grupul independent de monitorizare "Golos", pe care oficialii de la Moscova l-au calificat drept "agent străin", a anunțat că a depistat peste 4.500 de nereguli electorale.

Însă ministerul de interne rus susține că nu s-au înregistrat "nereguli semnificative".

Golos susține că a primit numeroase indicații de fraude dar și mesaje de la persoane care au declarat că au fost forțate de angajatori să se ducă la vot.

În regiunile separatiste din Ucraina, rezidenților cu cetățenie rusă li s-a permis să voteze iar unii au trecut granița în Rusia pentru a participa la scrutin.

Un alt aspect controversat a fost legat de o aplicație "Smart Voting", creată de susținătorii lui Aleksei Navalnîi. Aplicația afișa, în funcție de regiune, candidații cei mai bine plasați pentru a-i învinge pe cei de la "Rusia Unită".

Google și Apple au dat curs amenințărilor autorităților ruse și au scos aplicația din magazinele virtuale pentru telefoane Android și iPhone-uri, după ce au fost amenințate cu amenzi semnificative.

Indiferență și nostalgie după trecutul glorios

Alegerile parlamentare au relevat persistența a două segmente importante în sânul electoratului rus, remarcă BBC.

Este vorba despre nostalgicii fostei URSS și despre cei care consideră că votul este inutil.

Un pensionar moscovit, intervievat de Reuters, și care s-a recomandat Anatolii, a declarat că a votat cu partidul lui Vladimir Putin, deoarece apreciază eforturile președintelui rus de a restabili influența rusă pe scena globală.

"Țări precum SUA și Marea Britanie ne respectă, mai mult sau mai puțin, așa cum făceau în anii '60 - '70 cu Uniunea Sovietică. Anglo-saxonii înțeleg doar limbajul forței", a adăugat el.

Irina, o coafeză din Moscova, reprezintă o altă parte importantă a electoratului, care a abandonat ideea că votul poate schimba ceva.

"Nu văd ce rost are să votezi. Oricum, toate deciziile au fost luate pentru noi", crede ea.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole