Românii sunt chemați din nou la vot, duminică, de această dată la alegerile parlamentare 2024. În țară sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare, arondate în funcție de domiciliul și reședința alegătorului. Cei din diaspora au două zile la dispoziție pentru a vota.
Fiecare cetățean are dreptul la un singur vot pentru Alegerea Senatului și un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților.
Unde poți vota la alegerile parlamentare 2024 în România. Poți vota în alt județ?
Este important de menționat că la alegerile parlamentare există câteva diferențe comparativ cu alegerile prezidențiale.
Românii pot vota la secția unde sunt arondați:
Mai exact, potrivit BEC, în localitatea de domiciliu, în cazul în care nu au altă reședință sau dacă nu au depus cerere pentru viză de flotant la birourile pentru evidența populației pentru înregistrarea reședinței, pe liste permanente.
În localitatea de reședință (acolo unde au viza de reședință).
Pe listele permanente, dacă au depus în prealabil o cerere la primărie (printr-o solicitare depusă personal sau prin poștă) cu 45 de zile înainte de data alegerilor, pentru înscrierea în Registrul Electoral.
Pe listele suplimentare, alegătorii cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință.
În București, există alte reguli. Alegătorii pot vota doar la secția unde sunt înscriși în lista electorală permanentă, iar dacă au doar reședința în municipiul București, nu și domiciliul, atunci pot vota doar la secția de votare la care este arondată strada unde au această reședință.
Dacă au și domiciliul și reședința în București, dar nu s-au înregistrat la primărie, vor putea vota fie unde au domiciliu, pe lista permanentă, fie unde au reședința, pe lista suplimentară.
Bucureștenii nu pot vota în alt sector față de cel unde au domiciliu sau reședința.
Unde poți vota la alegerile parlamentare 2024 în străinătate
Românii din diaspora pot vota la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților în străinătate, la orice secție din străinătate, însă asta doar dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate.
Pentru acest lucru, vor avea nevoie de un document emis de statul respectiv, precum și de un document care le dovedește dreptul de a vota (carte de identitate, buletin etc.)