Antena 3 CNN Actualitate Alegeri parlamentare 2020. Votul în străinătate a început

Alegeri parlamentare 2020. Votul în străinătate a început

Claudia Popovici
4 minute de citit Publicat la 21:00 04 Dec 2020 Modificat la 21:00 04 Dec 2020

Votul la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din 5 și 6 decembrie 2020 a început astăzi, 4 decembrie 2020, la ora 20.00, ora României, când s-a deschis secția de votare organizată la Auckland, Noua Zeelandă.

Secțiile de votare organizate în Canberra, Melbourne și Sydney se vor deschide la ora 20:00 ora României, urmate de secțiile de votare din Adelaide (20.30 ora României) și Brisbane (ora 23.00, ora României).

Prima zi a votării în străinătate va continua cu deschiderea secțiilor de votare organizate în Seoul și Tokyo (ora 24.00, ora României), Perth, Shanghai, Hong Kong, Beijing, Manila, Kuala Lumpur și Singapore (ora 1.00, ora României).

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate pot vota la alegerile parlamentare din anul 2020 la oricare dintre cele 748 de secții organizate în străinătate, sâmbătă, 5 decembrie și duminică, 6 decembrie 2020.

Secțiile de votare sunt deschise între orele 7.00 și 21.00 (ore locale), cu posibilitatea prelungirii votării până cel mult la ora 23.59 în cazurile în care mai există alegători care la ora 21.00 se află la sediul secției de votare sau se află la rând în afara sediului secției de votare, pentru a intra în localul de vot.

MAE recomandă alegătorilor români din străinătate care doresc să își exercite dreptul de vot la secție utilizarea ambelor zile, 5 și 6 decembrie, pentru a vota, inclusiv pentru a evita posibilele aglomerări

MAE recomandă insistent respectarea măsurilor de protecție sanitară aplicabile la secțiile de votare din străinătate și a măsurilor adoptate de autoritățile din statul de domiciliu/reședință în contextul pandemiei de COVID-19, inclusiv în contextul deplasării către/dinspre secția de votare.

Măsurile care trebuie respectate de către alegători în timpul desfășurării votului la secțiile de votare din străinătate sunt:

- purtarea măștii de protecție în așa fel încât să acopere și nasul și gura;

- dezinfectarea mâinilor la intrarea și la ieșirea în localul de vot;

- păstrarea unei distanțe de cel puțin 1 metru față de ceilalți alegători și membrii secției de votare, inclusiv în timp ce se așteaptă la rând pentru a se intra în secția de votare;

- evitarea, la prezentarea actelor de identitate, preluarea ștampilei și a buletinelor de vot, manipularea acestora fără dezinfectarea mâinilor în prealabil;

- evitarea contactului direct cu ceilalți participanți la procesul electoral.

MAE reamintește că, în conformitate cu art. 83 din Legea nr. 208/2015, la secțiile de votare organizate în străinătate pot vota cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate

Astfel, cetățenii români cu domiciliul în străinătate pot vota pe baza unuia din următoarele acte: pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu, pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Cetățenii români cu reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot la secțiile din străinătate cu un document de identitate românesc (cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar), însoțit de un document emis de autoritățile statului de reședință prin care se dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pe o perioadă mai mare de 90 de zile. 

Lista acestor documente poate fi consultată AICI

Cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate își pot exercita dreptul de vot chiar dacă actele de identitate românești enumerate mai sus au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020. De asemenea, dacă documentele doveditoare ale reședinței în străinătate emise de autoritățile străine au expirat în perioada 1 martie - 6 decembrie 2020, acestea sunt considerate valabile pentru exercitarea dreptului de vot.

Documentele doveditoare ale reședinței în străinătate emise de autoritățile străine care au expirat înainte de 1 martie 2020 și sunt considerate valabile, potrivit legislației statului respectiv poate fi consultată AICI

Cetățenii români cu reședința în străinătate pot prezenta documentele doveditoare ale reședinței în străinătate emise de autoritățile străine atât în original, cât și în copie, precum și în format electronic.

MAE recomandă cetățenilor români să consulte informațiile disponibile pe site-ul www.mae.ro în secțiunea dedicată alegerilor parlamentare din acest an în care se regăsește și harta interactivă a secțiilor de votare. De asemenea, alegătorii români din străinătate au la dispoziție o linie telefonică pentru obținerea de informații utile privind organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare din 5 și 6 decembrie 2020 în străinătate: 0040214312065. Linia telefonică, cu tarif normal, este disponibilă permanent în perioada 3 decembrie 2020, ora 08.00 – 7 decembrie 2020, ora 20.00.

În final, MAE reamintește că a pus la dispoziția alegătorilor români din străinătate Ghidul alegătorului român la secțiile de votare din străinătate, ce conține informații privind condițiile de exercitare a dreptului de vot la secție, documentele necesare votării, procedura de votare, orarul secțiilor de votare și măsurile specifice de siguranță sanitară adoptate în contextul pandemiei de COVID-19, precum și o rubrică de Întrebări frecvente, care oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări adresate de cetățenii români din afara granițelor țării cu privire la exercitarea dreptului de vot la secție, se mai arată în comunicatul de presă tranmis de MAE.

Citeşte şi : MAE a publicat două ghiduri privind exercitarea dreptului de vot pentru alegerile parlamentare

Citeşte şi : MAE a lansat harta interactivă a secțiilor de votare din străinătate

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole