Antena 3 CNN Alegeri Parlamentare 2016 ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD. Află primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BISTRIȚA-NĂSĂUD

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD. Află primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BISTRIȚA-NĂSĂUD

36 minute de citit Publicat la 16:19 11 Dec 2016 Modificat la 16:19 11 Dec 2016

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD Atragerea înapoi în ţară a celor plecaţi în străinătate, problemele fermierilor şi ale agriculturii în general, dezvoltarea infrastructurii şi turismului din judeţul Bistriţa-Năsăud sunt principalele priorităţi pe care spun că le vor avea în vedere dacă vor ajunge în Parlamentul României candidaţii la alegerile din 11 decembrie aflaţi pe primele locuri ale listelor formaţiunilor din acest judeţ. ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 JUDEȚE. Rezultatele pe fiecare județ

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD Întrebările AGERPRES au fost:

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 1. Care sunt motivele pentru care partidul dumneavoastră v-a selectat pentru a ocupa această primă poziţie pe lista de candidaţi pentru Camera Deputaţilor / Senat?

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. În ce constă proiectul pe care îl oferiţi dumneavoastră alegătorilor? Care sunt, pe scurt, principalele priorităţi pe care vă propuneţi să le urmăriţi pe durata mandatului de parlamentar?

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD

Ioan Simionca, candidatul ALDE Bistriţa-Năsăud aflat pe prima poziţie pentru Senat


ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 1. Eu nu am fost membru de partid. Provin din societatea civilă, dacă pot spune aşa. A fost o invitaţie la care am reflectat şi am decis să intru pe teren pentru a face ceva concret. Eu provin dintr-un mediu paşnic, deci nu am de gând să fac nimic încrâncenat, ci mai degrabă să port un dialog civilizat, pentru a rezolva lucruri pentru judeţul nostru.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. Eu am lucrat în zona culturii şi cred că aici o să mă regăsesc. Totodată, satul românesc, modernizarea lui va fi pentru mine principalul obiectiv. Trebuie să creăm tinerilor o perspectivă, mediul rural în momentul de faţă nefiind atractiv, deoarece nu oferă un viitor. Cred că aici sunt multe de făcut, începând cu educaţia şi crearea de oportunităţi.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 3. Pentru un om cunoscut, uninominalul ar reprezenta un avantaj; pentru partide în general e mai avantajoasă lista, pentru că au un control. Pentru cetăţeni, cred că ar fi avantajos unul mixt, prin care să aibă posibilitatea să aleagă şi persoanele, nu numai lista partidului.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD

Ioan Ţintean, candidatul ALDE Bistriţa-Năsăud aflat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 1. Cred că este o sumă de elemente, începând cu experienţa profesională, politică, şi este şi un angajament faţă de organizaţie. Preşedintele este interfaţa partidului, a filialei, deci este şi o asumare politică în faţa membrilor săi.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. Sigur că partidul are o strategie naţională, puncte clare pe care le vizează a fi aplicate. Personal, am în vedere câteva proiecte care se referă la susţinerea reîntregirii familiilor, a celor plecaţi în afara ţării. Şi aici vorbim despre o lege de tip "Prima Casă" pentru loturi de teren, utilaje agricole pentru tinerii care doresc să lucreze în domeniul agricol. Foarte mulţi dintre ei lucrează în afara ţării în agricultură şi cred că ar putea foarte bine şi acasă, doar că e nevoie de un stimulent şi de a da viaţă unui program clar, de perspectivă.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD Din anii '90 am avut activitate economică privată. Până astăzi am experimentat toată legislaţia economică şi cred că mica afacere de familie şi investitorii locali vor rămâne stâlpi ai economiei. Ei trebuie în primul rând susţinuţi. Companiile mari au mai uşor acces la pieţe, la credite, au beneficiat de subvenţii, au alte avantaje. Mă voi concentra pe susţinerea economiilor locale, a fermierilor şi a producătorilor autohtoni.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 3. Am mai avut vot pe listă, ştim cum este. Uninominalul este de mai multe feluri. Sistemul românesc a fost unic. Eu mi-aş dori să ne îndreptăm spre un uninominal pe listă. Adică partidul să facă o propunere aşa cum o face acum, pe listă, dar cu posibilitatea ca alegătorul să poată opta pentru oricare din candidaţii listei. E mai complicat, dar sistemul de listă îi face dependenţi pe politicieni de şefii de partid, la nivel local şi naţional, lucru care nu e tocmai bun.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD

Ioan Someşan, candidatul ANR aflat pe prima poziţie pentru Senat

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 1. Parlamentul României trebuie să fie o fabrică de făcut legi bune, drepte şi durabile pentru poporul român, adică pentru majoritate. Eu am pregătire juridică teoretică şi practică, fiind 8 ani judecător şi judecător financiar şi 30 de ani avocat. Urăsc nedreptăţile, inechităţile, minciuna şi mai ales pun suflet în ceea ce fac.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. Obiectivele Alianţei Noastre România, care reprezintă garanţia progresului real al României, sunt: un stat românesc demn şi puternic, loial patriei noastre, ce garantează securitatea tuturor cetăţenilor săi şi respectarea drepturilor şi libertăţilor acestora; oprirea înstrăinării pământului ţării, a distrugerii pădurilor şi a mediului înconjurător, a irosirii resurselor; recuperarea bunurilor înstrăinate fraudulos; educaţie responsabilă prin finanţarea învăţământului naţional, precum şi printr-o strategie de dezvoltare a acestuia; crearea unui puternic capital românesc în industrie şi agricultură; o puternică reţea de policlinici şi spitale moderne, finanţate corespunzător şi cu un personal remunerat în mod corect; o armată naţională bine înzestrată şi antrenată şi o industrie de apărare de prim rang; păstrarea identităţii creştine, oferind Bisericii posibilitatea de a se dedica operelor de caritate şi de învăţământ; definirea în Constituţie a familiei ca având la bază căsătoria dintre bărbat şi femeie.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD Personal, ca jurist cu o bogată experienţă practică, apropiat de popor, voi propune imediat sau voi susţine iniţiative legislative privind: eliminarea oricăror imunităţi (demnitarii să poată fi traşi la răspundere ca orice cetăţean român); abrogarea dispoziţiilor legale privind pensiile speciale şi adoptarea unei legislaţii privind salarizarea unitară şi un sistem de pensii unitar, care să conducă la majorarea pensiilor şi salariilor mici, respectiv îngheţarea celor mari până se va ajunge la un raport echitabil de 1 la 7; adoptarea unor dispoziţii legale prin care să se interzică migrarea aleşilor de la un partid la altul (cel ce pleacă, îşi pierde mandatul); reducerea numărului de parlamentari sub 300, cât s-a votat la referendum.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 3. Votul pe listă este inferior celui uninominal, în opinia mea, deoarece permite intrarea în Parlament a unor persoane nepregătite şi leagă alesul de şeful partidului. S-au adoptat legi electorale incorecte, în avantajul lor, nu al cetăţenilor care-i aleg şi-i plătesc prin buget. Am avut 588 parlamentari în actualul Parlament. Nici în actuala lege nu se respectă voinţa electoratului, din moment ce vom avea 464 parlamentari (312 deputaţi aleşi, 16 deputaţi din partea minorităţilor şi 136 senatori), nu 300 cât s-a votat de popor. Prea mulţi faţă de populaţia României.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD

Maria Florea Acu, candidatul ANR aflat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 1. Am vechime în domeniul agricol, sectorul zootehnic, am practicat însămânţări artificiale, procesare lapte, am condus şi conduc şi acum asociaţii ale crescătorilor de bovine, ovine, caprine. În prezent sunt secretar executiv la Asociaţia Crescătorilor de Taurine Bistriţa-Năsăud, sunt preşedinte interimar la Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor Montani de Ovine/Caprine, sunt membru în Federaţia Oierilor de Munte Braşov. Am respectat şefii şi colegii mei tot timpul, câştigându-le respectul.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. Ţărancă fiind, propun un program politic pentru salvarea exploataţiilor de mici dimensiuni; un punct de sacrificare (fix sau mobil) pe o zonă geografică; tot pe zonă geografică, şi o tăbăcărie; la fel, pentru procesarea lânii, a laptelui, a fructelor; menţinerea asociaţiilor de bovine şi ovine/caprine. Doresc să demonstrez că "asociaţiile" constituite în baza Ordonanţei nr.26/2000 îndeplinesc sintagma de "fermier activ" impusă de Regulamentul UE 1305,1306,1307 din decembrie 2013. Sunt pentru excluderea globalizării în zona de munte a judeţului Bistriţa-Năsăud şi, de ce nu, şi a ţării, unde condiţiile climatice şi poziţia geografică fac greoaie lucrările de producere a furajelor şi creşterea animalelor. Redevenţa la păşuni a fost o găselniţă politică, trebuie interpretată sub denumirea "taxă de păşune", unde suma nu poate fi mai mare de 30-40 lei/cap de UVM. Pentru orăşeni, susţin o alimentaţie cu produse agroalimentare provenite din gospodăriile ţărăneşti. O altă prioritate ar fi controlul poluării şi epurării apei.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 3. Dacă există seriozitate în elaborarea acestui vot, consider că reprezintă un avantaj comparativ cu votul uninominal.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD

Mircea Archiudean, candidatul PER aflat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 1. Este adevărat că mă aflu de puţin timp în Partidul Ecologist Român, filiala Bistriţa-Năsăud, dar sunt un om care a venit din afara politicii, din zona privată, cu nişte intenţii concrete în ceea ce priveşte implicarea publică şi fără a fi "contaminat" cu idei învechite, prezente încă în structurile altor partide. Am avut o ascensiune bazată pe propriile forţe şi am obţinut rapid un feedback pozitiv, la alegerile locale, când am candidat pentru Primăria Bistriţa şi mi s-a încredinţat un mandat de consilier local. M-am regăsit în ideologia şi programul PER, dar, în acelaşi timp, PER Bistriţa-Năsăud a găsit în mine un candidat cu potenţial real, un om determinat şi onest, o garanţie că programul de guvernare propus de PER nu este doar o poveste frumoasă într-o mapă elegantă.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. Sloganul nostru electoral este "Protejăm România", şi acest efort de "protejare", specific Partidului Ecologist, se referă nu doar la mediu, ci şi la infrastructură, agricultură, economie, educaţie, sănătate, având o perioadă lungă de aplicabilitate. Pe scurt, vrem să protejăm mediul de acţiunile constante de deteriorare, vrem o relansare a agriculturii la scară mare, dar şi încurajarea gospodăriilor tradiţionale şi agriculturii ecologice, vrem să protejăm mediul de afaceri de taxe exagerate şi abuzuri din partea fiscului, vrem un sistem de sănătate în care să existe transparenţă, corectitudine şi echilibru, astfel încât oamenii să se simtă în siguranţă când ajung la doctor, dar şi doctorii să se simtă recompensaţi pe măsură pentru munca lor. Măsurile propuse de PER sunt foarte bine structurate, ating toate domeniile, inclusiv cultură, turism, administraţie, justiţie şi chiar segmental românilor plecaţi în străinătate. Programul nostru de guvernare poate fi consultat şi online, pe www.per.ro.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 3. Votul uninominal permitea alegătorilor să selecteze, dintre candidaţii la alegerile parlamentare, exact oamenii pe care ei îi considerau capabili să-i reprezinte în Parlament, indiferent de partidul din care făceau parte. Astfel, o comunitate îşi putea alege reprezentanţii în Parlament selectând oamenii din interiorul ei pe anumite criterii, care puteau ţine de personalitate, carismă, pregătire profesională sau alte abilităţi pe care oamenii le consideră necesare. Era, oarecum, mai firesc. Pe de altă parte, votul pe liste are avantajul că atât electoratul, cât şi partidele sunt silite să îşi asume un program politic mai clar, o ideologie. Sigur, partidele politice mari şi-au pus pe listă oameni care sunt giraţi şi impuşi de anumite grupuri din partid, cu diverse scopuri. Dacă votezi lista unui anumit partid şi îi încredinţezi guvernarea unei ţări, acel partid trebuie să îşi asume responsabilitatea şi, timp de patru ani, să vină cu rezultate. Nu mai poate să vină cu scuze.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD

Caius Cârcu, candidatul PMP aflat pe prima poziţie pentru Senat

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 1. Consider că succesul meu în alegerile locale, unde am reuşit să obţin un scor bun pentru a deveni consilier local la Beclean, este unul dintre motivele pentru care colegii mei au decis să mă susţină pentru a ocupa prima poziţie pe lista pentru Senat a PMP.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. În afara temei generale legate de schimbarea actualei clase politice, temă pe care o susţin şi eu, voi încerca să mă implic în îmbunătăţirea vieţii micului antreprenor, în special prin schimbarea modului total neprietenos şi destructiv în care statul interacţionează cu acesta. Consider educaţia domeniul cel mai important în care trebuie intervenit imediat, este obligatoriu ca noua lege a educaţiei să stopeze extinderea abuzurilor politice în acest domeniu şi să asigure depolitizarea totală a managementului educaţiei, iar salarizarea personalului să se facă în funcţie de performanţă măsurată de progresul şcolar al elevilor.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD Pentru că locuiesc la Beclean şi mă lovesc zi de zi de aglomeraţia din trafic produsă de lipsa unei variante ocolitoare a oraşului, consider că prioritizarea investiţiilor de acest gen, în domeniul transporturilor şi al infrastructurii, trebuie să se bazeze pe principiul solidarităţii teritoriale şi al necesităţilor, al accesibilităţii, al evitării suprapunerilor şi al reducerii aglomerării, încurajând libera circulaţie a mărfurilor şi a persoanelor, şi îmi asum să susţin la nivel central, împreună cu parlamentarii Partidului Mişcarea Populară, realizarea acestui proiect şi totodată simplificarea procedurilor de obţinere a avizelor în proiectele de infrastructură.


ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 3. Votul pe listă de candidaţi dezavantajează pe undeva candidaţii din oraşele mici ale judeţelor şi, totodată, lasă la latitudinea partidelor ordinea candidaţilor pe aceste liste. Colegiile uninominale permiteau o mai bună reprezentare a localităţilor mici, dar forma finală a legii a creat un parlament stufos, total nefuncţional. Aşa că o lege electorală clară este necesară odată cu modificarea Constituţiei, prin includerea rezultatului referendumului validat de Curtea Constituţională privitor la reducerea numărului de parlamentari la 300.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD

Ionuţ Simionca, candidatul PMP aflat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 1. PMP este un partid în care peste 85% dintre membri sunt tineri care nu au mai făcut politică. În aceste condiţii, lista de candidaţi ai organizaţiei judeţene PMP nu putea să arate altfel. Rezultatele mele la alegerile locale au contat în această decizie şi sunt sigur că, împreună cu colegii mei, vom obţine un scor foarte bun, care să-mi permită să reprezint PMP Bistriţa-Năsăud în Camera Deputaţilor.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. Am un proiect extrem de simplu, care pleacă de la realităţile judeţului. Judeţul Bistriţa-Năsăud se află, din păcate, pe ultimele locuri în toate clasamentele la nivel de ţară. Un judeţ în care, după 26 de ani, găseşti peste tot sărăcie şi disperare. Sunt un om care cunosc problemele oamenilor şi sunt preocupat de rezolvarea lor, vreau să construim împreună un judeţ de care să fim mândri, în care copiii noştri să-şi dorească să rămână şi în care fraţii şi prietenii noştri plecaţi în străinătate să-şi dorească să se întoarcă.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD Copiii noştri merită o şansă. Învăţământul este în colaps, şi asta trebuie să înceteze, iar familia trebuie protejată pentru a ne putea creşte copiii în familii unite, nu dezbinate, cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Copiii trebuie să înveţe, să crească, să se dezvolte şi să se realizeze ca adulţi în România.

De asemenea, agricultorii bistriţeni trebuie sprijiniţi - spun asta pentru că şi eu sunt fermier şi cunosc prea bine problemele agricultorilor. Vom găsi soluţii pentru ca şi micii agricultori, în special cei din zona de munte care nu pot creşte minimum 150 de oi sau 10 vaci, să poată beneficia de sprijin cuplat zootehnic. Va trebui redusă birocraţia excesivă care intimidează şi descurajează agricultorul. Vom face asta prin adoptarea sistemului declaraţiilor pe proprie răspundere şi posibilitatea depunerii de documentaţii selective la dosarul pentru subvenţii, doar pentru modificările apărute. Un subiect drag mie este înfiinţarea unor birouri sau centre de informate agricolă pe lângă fiecare primărie, pentru ca agricultorii să beneficieze de informaţii de calitate privind legislaţia, sursele de finanţare şi ajutoarele disponibile.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 3. Pentru partidele mari, votul pe listă de candidaţi lasă posibilitatea de a stabili poziţia pe listă prin jocuri de culise, nedemocratice. Poziţiile considerate eligibile devin elemente de negociere netransparentă. Pentru partidele mici, votul pe listă obligă organizaţiile locale să găsească resurse pentru a ajunge cu mesajul politic în tot judeţul, resurse care de multe ori le depăşesc posibilităţile. Nu vă pot spune prea multe despre votul uninominal în sistemul aplicat în România la alegerile din 2012, întrucât mă aflam în SUA, unde am locuit aproape 11 ani.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD

Ioan Turc, candidatul PNL aflat pe prima poziţie pentru Senat

1. Cred că motivul principal este legat de decizia PNL de a veni cu alţi oameni în alegerile din 11 decembrie, oameni cărora să nu li se poată reproşa nimic. Foarte probabil, a cântărit mult în luarea acestei decizii şi activitatea mea de viceprimar şi parlamentar, plus faptul că, atunci când m-am retras temporar din politică, am rămas fidel crezului şi doctrinei liberale. În Bistriţa, am avut câteva proiecte iniţiate în perioada în care am fost viceprimar, proiecte legate de realizarea Parcului Industrial, a cartierului de locuinţe sociale sau de reabilitarea unor obiective precum Liceul "Corneliu Baba", Grădiniţa nr.6 sau DN 17. De asemenea, am susţinut importante proiecte de infrastructură în tot judeţul Bistriţa-Năsăud.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. Cu permisiunea dumneavoastră, voi face o observaţie: toată lumea se bate cu pumnii în piept că are proiecte. Eu nu am decât un singur obiectiv: să-mi fac datoria faţă de cei care mă vor alege, dar şi faţă de cei care nu mă vor alege. Merg în Parlament pentru a susţine în legea bugetului proiecte care să favorizeze dezvoltarea nu numai a judeţului Bistriţa-Năsăud, dar şi a României. Toate aceste proiecte vor fi în acord cu Platforma România 100, parte integrantă a programului Partidul Naţional Liberal.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD Vreau un stat cu o economie performantă, cu firme româneşti puternice, cu o clasă de mijloc puternică şi stabilă social. Un stat cu impozite şi taxe mici, un stat al tuturor românilor, nu doar al unora. Vreau o legislaţie care să favorizeze firmele româneşti, firmele mici şi mijlocii în primul rând, iar profitul corporaţiilor să rămână în România. Vreau un stat fără imunităţi, fără privilegii şi fără jocuri de culise. Vreau ca statul să devină un protector al cetăţeanului şi al firmelor româneşti. Ca obiectiv principal privind securitatea naţională, voi susţine transpunerea "Acordului politic naţional privind creşterea finanţării pentru Apărare", încheiat în ianuarie 2015, într-o lege care să răspundă imperativului alocării bugetare de 2% pentru Apărare. Ca viitor senator îmi asum această iniţiativă şi o anunţ de acum.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 3. Votul pe liste întăreşte partidele şi reprezintă o garanţie pentru îndeplinirea programelor asumate în alegeri. Votul pe liste favorizează adoptarea mai rapidă a deciziilor în forurile legislative şi mai multă seriozitate în Parlament. Dezavantajul este că nu mai votăm oameni care îşi asumă răspunderea în mod direct faţă de alegători. Votăm programe şi partide. Asta înseamnă că răspunderea va fi asumată direct de partide, pentru că partidele fac listele. Acest dezavantaj este compensat de faptul că, prin votul pe liste, România va avea cu circa 120 de parlamentari mai puţin, iar eficienţa Parlamentului va creşte vizibil.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD Robert Sighiartău, candidatul PNL aflat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 1. Principalul motiv pentru care am fost selectat a fost acela că nu m-am dezis niciun moment de valorile liberale din 2012 şi până acum. Am principii sănătoase vizavi de calea pe care trebuie să o urmeze această ţară. Schimbarea de mentalitate se face cu oameni tineri, dar în beneficiul tuturor cetăţenilor. În 1989, totul a pornit de la tineri. Era momentul ca, după un sfert de veac de rătăcire printr-o democraţie originală, unde unul trage hăis şi altul cea, să facem tot posibilul ca România să meargă înainte. Am fost propus pentru prima poziţie de colegii mei, de oameni. Voi demonstra oamenilor că merit această primă poziţie.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. Ştiţi de unde porneşte sărăcia? De la o economie slabă. În plus, criteriul competenţei a fost absent deseori la vârful instituţiilor statului. Programul meu se identifică în totalitate cu programul Partidului Naţional Liberal: stimularea liberei iniţiative, facilităţi clare şi concrete pentru micii întreprinzători. Până acum, aceşti oameni, pilonii de bază ai unei economii sănătoase, au fost trataţi cu poveşti. A investi şi dezvolta gospodăria ţărănească, a comercializa produsele, a dezvolta întreprinderile mici şi mijlocii nu sunt visuri. Ele vor deveni realităţi.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD Iar dacă vorbim despre competenţă, este obligatoriu să vorbim şi despre o retribuţie corectă pentru toţi. O economie sănătoasă nu se face cu subterfugii, muncă la negru, stai că-ţi dau banii mâine, nu am încasat încă de la UE şi alte asemenea scuze ridicole. Conştientizarea omului se face în timp, dar mai ales la şcoală. Astfel, vedem că economia este în strânsă legătură cu învăţământul. Eu, când aud că încă există analfabeţi în România, mă cutremur! Bineînţeles, omul le face pe toate dacă este sănătos. Iar sănătatea este un alt obiectiv major din programul PNL.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 3. Toată lumea a văzut că în urma votului uninominal a rezultat un parlament care mai mult a tras România în jos. Discuţii sterile, fără fond, oameni contestaţi şi fără merite deosebite în activităţile lor de bază. Votul pe listă reprezintă, după părerea mea, şi nu numai a mea, o selecţie clară a candidaţilor. În interiorul Partidului Naţional Liberal, criteriile de integritate au fost primordiale. În forul legislativ al ţării trebuie să ajungă oameni cinstiţi, muncitori, şi nu oportunişti. Dacă îţi construieşti o carieră politică pe minciună şi incompetenţă, urmările sunt grave. Nu o să suferi doar tu, ci oamenii din această ţară, pentru că ridicarea mâinii în Parlament în necunoştinţă de cauză este un lucru grav. Sunt pentru votul pe liste. Aşa, mai avem o şansă ca poporul să recapete încrederea în oameni şi legalitate.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD

Ştefan Zară, candidatul PRM aflat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 1. Nu a fost o întâmplare să ocup această primă poziţie. Îmi doresc foarte mult să mă implic în politică, îmi doresc o carieră politică şi rezonez cu doctrina Partidului România Mare. Suntem un partid naţionalist-patriotic autentic, dorim să renaştem atât ca partid, dar în special ca naţiune. Împreună cu PRM, dorim să aducem patriotismul ca principal mod de a face politică în România, dorim să schimbăm paradigma actuală în ce priveşte modul de a face politică, dorim să readucem încrederea românilor în politicieni.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. Dorim să renaştem România - economic, politic şi social. Primele iniţiative pe care dorim să le întreprindem în Parlamentul României sunt: încurajarea tinerilor să cumpere terenuri agricole şi creşterea numărului de restricţii pentru cetăţenii străini; interzicerea exportului de material lemnos neprelucrat şi impunerea unei limite maxime pe an pentru toate societăţile aparţinătoare unui concern; încurajarea exploatării masei lemnoase de către IMM-uri; obligaţia de a reîmpăduri suprafeţele defrişate sub principiul "La un pom tăiat, 5 pomi plantaţi"; lege pilot pentru judeţul Bistriţa-Năsăud care obligă autorităţile ce aparţin de Ministerul Fondurilor Europene să acorde finanţare la minimum 2.000 de proiecte viabile pe an, în caz contrar se va înlocui toată structura pe motiv de nerealizarea performanţelor; crearea de şcoli de meserii la nivelul comunelor în funcţie de necesitatea şi specificul local; obligativitatea ca orice asfaltare a drumurilor publice să aibă o garanţie a lucrărilor de minimum 10 ani; asfaltarea tuturor drumurilor de pământ; condiţii minime igienico-sanitare şi de siguranţă a copiilor; interzicerea ca şcolile de la sate şi comune să funcţioneze cu toaletele în curte; reducerea birocraţiei din instituţiile publice; susţinerea tuturor IMM-urilor prin facilităţi fiscale la angajarea de tineri, şomeri, persoane cu dizabilităţi, persoane cu domiciliul la ţară.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 3. Partidul România Mare este singurul partid care s-a opus, în Parlament, sistemului de votare uninominal. Revenirea la votul pe liste a demonstrat faptul că tipul de vot uninominal a fost un eşec. Actuala lege este mai bună decât fosta lege, care a arătat că Parlamentul poate să devină gonflabil. Dar şi legea actuală poate să fie îmbunătăţită. Primul lucru pe care legea trebuie să-l interzică este migraţia politică. Este important pentru naţiunea română ca un contract care se face între partidele politice şi popor, o dată la patru ani, să se menţină, nu să se schimbe pe parcurs. Este normal ca, odată ce un parlamentar demisionează din partidul care l-a adus în Parlament, acesta să îşi piardă poziţia de deputat sau senator, şi locul lui să fie ocupat automat de următorul pe listă. Contractul trebuie să fie respectat atât de clasa politică, cât şi de naţiunea română. Nu suntem de acord cu migraţia politică.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD

Viorel Cotuţiu, candidatul PRU aflat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 1. Cred că seriozitatea şi calitatea muncii pe care am depus-o de la numirea mea ca preşedinte interimar al organizaţiei judeţene Bistriţa-Năsăud i-au determinat pe membrii Biroului executiv al Partidului România Unită să îmi acorde onoarea de a deschide lista la Camera Deputaţilor pentru judeţul Bistriţa-Năsăud.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. Întrucât 26 de ani am asistat la distrugerea ţării, mă voi dedica luptei împotriva celor ce nu ne vor binele. Mă opun vânzării terenurilor la străini, voi spune stop privatizării resurselor naturale, voi încerca să ajut la crearea de facilităţi pentru readucerea acasă a celor plecaţi.

3. Votul pe listă dă posibilitatea electoratului de a trage la răspundere partidele politice de modul cum au prevăzut promovarea oamenilor în politică. Pot candida pe listă şi oameni care nu au bani. La votul uninominal, se cumpără voturile atât de către partide, cât şi de către cei care au bani.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD  Ioan Deneş, candidatul PSD aflat pe prima poziţie pentru Senat

1. Unul dintre motivele pentru care Partidul Social Democrat mă susţine în acest demers este activitatea pe care am desfăşurat-o pe parcursul mandatului de senator în perioada 2012-2016. În tot acest timp, activitatea mea a constat în 293 luări de cuvânt în plen, 97 propuneri legislative iniţiate, 35 de întrebări şi interpelări, o interpelare adresată prim ministrului, 16 declaraţii politice. Un alt motiv este faptul că am promovat cu tărie o serie de măsuri legislative care au contribuit la relansarea şi dezvoltarea comunităţilor rurale, confruntate acum şi cu un amplu proces de depopulare. De asemenea, am susţinut mereu mediul de afaceri, am sprijinit şi generat o serie de reglementări care au vizat însănătoşirea sistemului sanitar actual, am promovat valorile culturale atât locale cât şi naţionale, am militat pentru reformarea sistemului educaţional şi am luat toate măsurile pe care le-am considerat a fi oportune pentru eficientizarea administraţiei publice. Asupra acestor principale teme am intervenit în activitatea mea de senator, ori de câte ori am avut ocazia, fără nici un fel de reţinere.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 2. Vreau să menţionez faptul că eu candidez pentru oamenii din comunitatea mea şi mă angajez în faţa acestor oameni, care mi-au acordat în anul 2012 încrederea lor. Pentru mine, este important să ştiu şi să rezolv problemele medicilor, profesorilor, muncitorilor, cercetătorilor, pensionarilor şi ale celorlalte categorii de cetăţeni, care au nevoie de sprijinul meu şi al Partidului Social Democrat. Cred cu tărie că românii merită mai mult: un trai decent, pensii cinstite, educaţie de top, servicii medicale de calitate, locuri de muncă bine plătite, cred că tinerii merită un start bun în viaţă şi mai ales românii merită eliminarea taxelor nefiscale, relaxare fiscală şi creştere economică. Toate acestea nu sunt simple promisiuni, vor deveni fapte realizabile prin aplicarea politicilor din Planul de dezvoltare accelerată a ţării, pe care Partidul Social Democrat îl susţine pentru următorii ani.

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD 3. Revenirea la votul pe listă va duce în primul rând la scăderea numărului de parlamentari de la 588, câţi sunt în prezent, la 466 de senatori şi deputaţi. De asemenea, ştiu că Partidul Social Democrat a desemnat candidaţi competenţi, cu experienţă şi expertiză, şi acest lucru va conduce în mod automat la creşterea calităţii noului legislativ. Consider că prin filtrele impuse de către partid în selectarea candidaţilor se garantează o mult mai bună reprezentare şi susţinere a nevoilor cetăţenilor în forul legislativ al statului român. Este o mare responsabilitate pe care întreaga conducere a partidului şi-a asumat-o şi sunt convins că toţi cei ce îşi regăsesc numele pe listele Partidului Social Democrat vor reprezenta cu demnitate şi credinţă comunităţile din care provin şi care le-au acordat votul lor de încredere.

Doina Pană, candidatul PSD aflat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor

1. Presupun că cel mai mult a cântărit activitatea mea atât ca parlamentar în mandatul 2012-2016, cât şi cea de ministru în cabinetele Ponta 2 şi Ponta 3 (portofoliile Dialog social şi Ape, Păduri şi Piscicultură).

2. În principal, îmi propun transpunerea în fapte, din punct de vedere legislativ, a programului de guvernare al PSD. Principalele priorităţi pentru mine vor fi cele legate de domeniul "Păduri" şi domeniul "Educaţie".

3. Consider votul pe listă mai bun pentru că responsabilitatea pentru fiecare parlamentar, în implementarea programului de guvernare asumat, creşte; disciplina privind participarea la programul Parlamentului creşte. Nu necesită alegeri dacă un parlamentar "dispare", îi ia locul următorul de pe listă. Grija partidelor privind desemnarea componenţei listei creşte - un singur nume contestat de către electorat afectează întreaga listă. Nu permite suplimentarea numărului de mandate. Singurul dezavantaj pe care îl văd ar fi legat de posibila slabă implicare în campania electorală a celor situaţi pe locuri considerate neeligibile.

Ioan Cherecheş, candidatul PSR aflat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor

1. Cred şi am convingere în ideile socialiste. Socialismul este singura societate în care omul este valoarea supremă a societăţii, în detrimentul bogăţiei personale sau de grup promovate de societatea capitalistă. Socialismul, dintr-un popor sărac şi înfometat de societatea burghezo-moşierească din timpul boierimii şi a regelui, dintr-o ţară fără industrie şi o agricultură precară, a făurit în 40 de ani o ţară cu o industrie dezvoltată şi o agricultură înfloritoare, România devenind grânarul Europei, a asigurat gratuit asistenţa medicală, medicamentele, o educaţie şi pregătire şcolară gratuite, locuri de muncă pentru fiecare cetăţean. Capitalismul românesc de după 1989 în 26 de ani a reuşit să distrugă industria, agricultura şi zootehnia, românii fiind nevoiţi să se deporteze în ţările Occidentului pentru a supravieţui. Rezultatul? Familii distruse, copii care s-au sinucis. Cel mai grav a distrus sistemul de sănătate, spitale şi instituţii medicale. A distrus sistemul de învăţământ şi educaţie.

2. Proiectul PSR constă în: reindustrializarea de urgenţă a României, dezvoltarea agriculturii şi zootehniei, diminuate de actualul sistem capitalist, şi realizarea unei creşteri economice reale; transformarea României dintr-o ţară consumatoare într-o ţară producătoare şi exportatoare, importurile efectuându-se numai pentru completarea deficitului intern; reintroducerea în circuitul naţional şi în patrimoniul poporului a bogăţiilor ţării (aur, petrol, gaze, electricitate etc.), a terenurilor agricole şi pădurilor, care aparţin poporului român; apărarea de toate formele de exploatare din partea oricui va atenta la subminarea economiei naţionale şi a poporului român.

Priorităţile sunt: crearea de locuri de muncă reale în ţară, iar tinerii care absolvă şcolile de meserii, licee, facultăţi să fie angajaţi imediat, fără discriminare sau protecţie; salarii europene la preţuri europene, pentru că preţurile sunt mai mari ca în Uniunea Europeană, iar salariile, de 10 ori mai mici; pensii europene pentru toate categoriile de pensionari şi ridicarea impozitării acestora - pensia nu este un venit, este un drept câştigat de-a lungul anilor de către toţi românii; asigurarea gratuită a asistenţei medicale atât în regim de stat, cât şi particular, la toate nivelurile, precum şi a tratamentului medical şi a medicamentelor; construirea imediată de spitale pe specialităţi pentru ca să poată fi trataţi toţi bolnavii; asigurarea învăţământului şi educaţiei gratuite la toate nivelurile şi cu acces la toate categoriile de elevi. În lipsa unui sistem de sănătate, educaţie şi învăţământ sănătos, vom creşte un popor bolnav şi analfabet. Eradicarea sărăciei instalate după lovitura de stat din 1989 şi, nu în ultimul rând, asigurarea creşterii natalităţii populaţiei sunt de asemenea priorităţi, la fel asigurarea sistemului socialist de dezvoltare a ţării şi ridicarea nivelului de trai al tuturor românilor şi dezvoltarea patriotismului românesc, oprirea vânzării terenurilor agricole şi pădurilor şi verificarea cum s-au vândut terenurile agricole la străini.

3. Noi preferăm votul pe liste şi consider că este o variantă mai bună decât votul uninominal. Partidele nu au 400 de candidaţi de primă mână, aşa că pot desemna candidaţii cei mai capabili pe liste. Prin votul uninominal, alegătorul ar fi pus pe post de cobai, să experimentăm capacitatea alegătorului de a alege pe cei mai potriviţi. Prin votul uninominal, ar ajunge în Parlament persoane dubioase. În principiu, noi nu suntem de acord cu votul uninominal.

Ştefan Anbruş, candidatul Partidului Verde aflat pe prima poziţie pentru Senat

1. Mi-ar plăcea să spun că pregătirea şi experienţa mea politică sunt motivele selecţiei, însă ştiu că nu acestea sunt cele adevărate. Cred că alte două calităţi au stat la baza selecţiei: integritatea şi profesionalismul.

2. Partidul Verde are câteva proiecte specifice care pot fi implementate la nivel naţional. Problema este că alegătorii nu mai votează proiecte; ar trebui să voteze viziuni, însă votează vise. De aceea se spune că votul nu e unul raţional, ci unul emoţional. Pe scurt, principalele priorităţi pe care le urmăresc sunt: un mediu curat, fără numeroasele surse de poluare (implementarea principiului zero waste şi a principiului economiei circulare); eficienţă energetică în toate domeniile (casnic, industrial, agricol, public etc.); mobilitate urbană verde (mijloace de transport nepoluante sau puţin poluante); eliminarea "sărăciei" - aceasta fiind una din cauzele poluării. Prin "sărăcie" se poate înţelege şi un grad de educare redus, nu numai venituri reduse sau inexistente. Multe se pot realiza într-un mediu curat, sănătos cu o populaţie educată.

3. Votul pe listă este unul depersonalizat. Alegerea unei liste sau a alteia se face judecând partidul sau alianţa, şi nu persoana, candidatul. Avantajele votului pe listă sunt în partea candidaţilor, şi anume: încrederea alegătorilor în candidaţi este înlocuită de încrederea în partid, prin urmare candidatul nu trebuie să fie neapărat integru sau cinstit; există posibilitatea de a promova candidaţi mai puţin cunoscuţi pe o listă de partid împreună cu candidaţi cunoscuţi de către votanţi. Dezavantajele votului pe listă sunt în partea alegătorilor: votantul nu mai are o legătură directă cu candidatul sau alesul, ca în cazul votului uninominal; un întreg partid se interpune între votant şi candidat. Astfel, votantul nu mai poate trage la răspundere alesul, iar alesul poate candida în continuare cu şanse de succes. De asemenea, votantul nu mai are alternative când toate partidele au dezamăgit, partidele fiind cele mai potente în alegerile pe liste.

Lucian Moldovan, candidatul Partidului Verde aflat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor

1. Sunt membru al Partidului Verde din prima parte a anului 2016. De mult timp urmăresc cu interes activităţile partidelor de factură ecologistă, pentru că tematicile pe care le abordează îmi sunt familiare şi mă simt apropiat de dezideratele pe care acestea le au. Odată cu formarea partidului la nivel judeţean şi cunoscându-i pe principalii vectori - domnii Ţetcu şi Bălan -, am considerat că nu e deloc târziu să merg alături de ei şi să mă implic. Propunerea pentru a candida a venit oarecum neaşteptat şi am acceptat. Motivele pentru care mă găsesc acum pe prima poziţie sunt cele legate de integritatea mea ca persoană şi ca om de presă, dedicarea de care am dat dovadă către tematicile şi acţiunile legate de mediu şi modul tranşant şi direct de a-mi susţine convingerile.

2. Cred cu tărie că anul 2016 trebuie să fie un an în care valorile să îşi găsească locul, iar principiile să fie cele care guvernează dezbaterea electorală. Nu toate partidele fac acest lucru, cele mari se axează pe conflict, pe atacuri, pe platforme-program care vând iluzii. Noi, Verzii, am înţeles însă că putem să ne afirmăm punctele de vedere tocmai în această competiţie. Pe parcursul mandatului de deputat, în condiţiile în care voi accede în Camera Deputaţilor, voi urmări îndeaproape, atât în comisiile din care o să fac parte, cât şi în dezbaterile parlamentare ale legilor ce urmează să fie promulgate, ca toate condiţiile de formă şi fond să fie în conformitate cu respectarea în totalitate a cerinţelor legate de mediu şi aplicabile în toată România. Cele câteva direcţii în care voi milita sunt legate de felul în care sunt gestionate deşeurile, implementarea politicilor de mediu, mobilitate urbană verde şi, nu în ultimul rând, un cadru legislativ optim pentru implementarea utilizării energiilor regenerabile.

3. Votul pe listă este unul impersonal. Votăm liste, nu votăm persoane. Când o comunitate este chemată să îşi trimită reprezentantul în legislativul României, ar fi de preferat să îl cunoască foarte bine, iar el, deputatul sau senatorul, să fie conştient că a fost trimis acolo de alegători cu nume şi prenume, nu ca urmare a ocupării unei poziţii eligibile pe o listă de partid. Ar fi mult mai deschisă competiţia şi mult mai directă legătura candidat-electorat.

Borsos Laszlo, candidatul UDMR aflat pe prima poziţie pentru Senat

1. Formaţiunea judeţeană a Uniunii Democrate Maghiare din România m-a propus pe prima poziţie a listei candidaţilor pentru Senatul României în urma votului secret al membrilor Consiliului Judeţean al Reprezentanţilor din Bistriţa-Năsăud. Consider că activitatea mea de 23 de ani în cadrul organizaţiei şi experienţa profesională sunt argumente solide pentru alegerea făcută. Am acceptat voios şi cu încredere această provocare cu şanse minime de reuşită, pentru popularizarea intereselor comunităţilor maghiare din judeţ.

2. Proiectele generale sunt includerea în proiectul de dezvoltare a infrastructurii judeţene a două proiecte de drumuri expres - unul pe valea Şieului spre judeţul Mureş, iar celălalt pe valea Meleşului spre Turda, pentru realizarea legăturii spre autostrada Transilvania; demararea unor proiecte pentru dezvoltarea turismului şi a turismului agrar judeţean, prin accesarea de fonduri cu destinaţia creării publicităţii eficiente, a realizării unor activităţi turistice specifice şi accesibile tuturor cetăţenilor; continuarea eforturilor pentru ecologizarea ţinuturilor bistriţene, eficientizarea colectării selective a deşeurilor.

Printre proiectele specifice se numără crearea unor trasee turistice tematice, de exemplu "Drumul mâncărurilor săseşti" sau "Cârnatul unguresc bistriţean", "Circuitul producătorilor de vinuri din ţinuturile bistriţene".

3. Prin sistemul de vot pe liste, partidele au posibilitatea de a nominaliza echipe de profesionişti, nu doar o persoană. Aceste echipe pot reprezenta în mod mult mai eficient şi mai multilateral interesele cetăţenilor, ale comunităţilor. Iată motivul principal pentru care UDMR a susţinut modificarea legislativă pentru revenirea la votul pe liste. Echipa astfel formată va reuşi mai uşor să redea încrederea alegătorilor în eficienţa muncii grupului parlamentar UDMR. Votul uninominal a adus o scădere a calităţii legislativului. Calitatea muncii parlamentare din perioada 2008-2012 a fost mai eficientă decât cea din ultima perioadă legislativă.

Antal Attila, candidatul UDMR aflat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor

1. După terminarea studiilor la Facultatea de Istorie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, m-am întors la Bistriţa, unde mi-am început cariera ca profesor de istorie la Colegiul Naţional "Andrei Mureşanu". Încă de la început mi-am dat seama că viaţa maghiarimii din Bistriţa şi judeţul Bistriţa-Năsăud trebuie colorată cu foarte multe activităţi culturale, care trebuie să aibă ca principal obiectiv păstrarea tradiţiilor şi a obiceiurilor noastre. De aceea m-am şi înscris în mai multe societăţi civile, iar în scurt timp am ajuns preşedintele Societăţii de Cultură Maghiară din Transilvania - Filiala Bistriţa, iar de aici a fost doar un pas de a ajunge responsabil cu activităţile culturale la UDMR Bistriţa-Năsăud.

Între timp, din 2005, am îndeplinit funcţia de mentor în cadrul unui proiect finanţat de Banca Mondială, numit "Proiect pentru Învăţământul Rural", prin care am ţinut cursuri de formare pedagogilor din judeţul nostru şi din judeţele Mureş şi Suceava. Din 2012 sunt consilier local al municipiului Bistriţa şi tot din acel an director adjunct al şcolii unde predau. Cred că experienţa adunată în aceşti ani, atât pe plan politic, cultural, dar şi pe parte de învăţământ, m-au recomandat pentru a conduce lista UDMR Bistriţa-Năsăud a candidaţilor pentru Camera Deputaţilor.

2. Dacă vorbim de proiecte naţionale, cred că fiecare om trebuie să fie la locul potrivit. Experienţa mea mă recomandă, bineînţeles, să mă pronunţ mai ales pe parte de educaţie şi de cultură. Mi-aş dori să fac parte din comisiile de specialitate care se ocupă cu aceste aspecte. Din programul personal aş aminti câteva mai importante: aducerea la nivel de secol XXI a programei şcolare, cu regândirea şi restructurarea acesteia; "programul verde": crearea unui sistem real de a impune şi respecta legile care interzic defrişarea masivă a pădurilor; legi urgente pentru conservarea şi restaurarea miilor de monumente istorice, atractive pentru turişti - din păcate, acestea se degradează sub ochii noştri, şi noi doar stăm, ca simpli spectatori; "unitate în diversitate": continuarea creării centrelor şcolare pentru minorităţi.

De multe ori aud păreri de rău despre dispariţia totală a saşilor din Transilvania. Nu vreau să aud aceste păreri şi despre celelalte minorităţi, şi aici mă refer cel mai mult la maghiarime. Cred că statul are mai mult de câştigat cu noi în Transilvania, decât fără noi.

3. UDMR a militat pentru revenirea la votul pe listă, deoarece cred că votul uninominal a dus la un parlament cu mai multe persoane, dar mai puţini specialişti. Lista fiecărui partid se naşte prin negocieri şi analiză amănunţită, deci sunt convins că vor ajunge persoanele care merită în forumul legislativ, cel puţin din partea UDMR.

Lorand Toth, candidatul USR aflat pe prima poziţie pentru Senat

1. Concurs de CV-uri, principii de meritocraţie, votul colegilor din Biroul Judeţean, neimplicarea Biroului Naţional USR în modificarea sau stabilirea listelor.

2. Proiectul meu general se identifică cu proiectul naţional USR, detaliat pe site-ul www.usr.ro. Principalele priorităţi pe care mi le propun sunt: asigurarea transportului rapid în orice colţ al ţării, prin investiţii masive in infrastructură; debirocratizarea programelor de finanţare pentru IMM-uri, agricultori, administraţii locale; eliminarea imunităţii in cazul parlamentarilor, eliminarea pensiilor speciale pentru politicieni; transparenţa absolută a fiecărui RON cheltuit de către administraţiile locale; stoparea defrişărilor masive, ecologizarea şi replantarea zonelor afectate.

3. Dezavantajul major al votului pe liste este "loteria" redistribuirilor. Un partid care obţine mai puţine voturi poate obţine un mandat de parlamentar în detrimentul altui partid cu mai multe voturi.

Cristina Iurişniţi, candidatul USR aflat pe prima poziţie pentru Camera Deputaţilor

1. Concurs de CV-uri, principii de meritocraţie, votul colegilor din Biroul Judeţean, neimplicarea Biroului Naţional USR în modificarea sau stabilirea listelor.

2. Proiectul meu constă în schimbarea clasei politice şi a felului de a face politică. Priorităţile mele sunt: educaţie de calitate, 6% din PIB pentru învăţământ, dar şi pentru sănătate, revalorizarea şcolilor profesionale şi crearea de parteneriate cu întreprinderile locale, continuarea depolitizării învăţământului şi administraţiei, cheltuirea banului public cu onestitate pentru proiecte eficiente, eliminarea pensiilor speciale pentru politicieni.

3. Sunt 100% pentru vot uninominal, reflectă meritele şi pregătirea fiecărui candidat.

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 JUDEȚE. Rezultatele pe județe

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BUCUREȘTI. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BUCUREȘTI

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 ALBA. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 ALBA

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 ARAD. Au apărut primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 ARAD

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 ARGEȘ. Ce au promis candidații

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BACĂU. Au apărut primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BACĂU

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BIHOR. Apar primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BIHOR

ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD. Primele ALEGERI PARLAMENTARE 2016 REZULTATE BISTRIȚA-NĂSĂUD

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BOTOȘANI. Apar primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BOTOȘANI

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BRĂILA. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BRĂILA

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BRAŞOV. Apar primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BRAŞOV

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BUCUREȘTI. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BUCUREȘTI

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BUZĂU. Apar primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BUZĂU

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 CARAŞ-SEVERIN. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 CARAŞ-SEVERIN

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 CĂLĂRAŞI. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 CĂLĂRAŞI

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 CONSTANŢA. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 CONSTANŢA

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 CLUJ. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 CLUJ

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 COVASNA. Au apărut primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 COVASNA

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 DÂMBOVIŢA. Au apărut primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 DÂMBOVIŢA

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 DOLJ. Au apărut primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 DOLJ

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 GALAȚI. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 GALAȚI

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 GIURGIU. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 GIURGIU

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 GORJ. Au apărut primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 GORJ

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 HARGHITA. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 HARGHITA

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 HUNEDOARA. Au apărut primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 HUNEDOARA

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 IALOMIȚA. Au apărut primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 IALOMIȚA

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 IAȘI. Au apărut primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 IAȘI

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 ILFOV. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 ILFOV

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MARAMUREȘ. Au apărut primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MARAMUREȘ

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MEHEDINȚI. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MEHEDINȚI

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ. Apar primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MUREŞ

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 NEAMȚ. Primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 NEAMȚ

REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 OLT. Au apărut primele REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 OLT


&n

Etichete: rezultate alegeri parlamentare alegeri parlamentare alegeri parlamentare 2016 rezultate alegeri rezultate alegeri parlamentare REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 rezultate alegeri senat rezultate alegeri camera deputatilor rezultate alegeri parlament exit-poll exit-poll alegeri parlamentare exit-poll alegeri parlamentare 2016 exit-poll 2016 exit-poll diaspora exit poll alba exit poll arad exit poll arges exit poll bacau exit poll bihor exit poll bistrita exit poll botosani exit poll brasov exit poll braila exit poll buzau exit poll caras-severin exit poll calarasi exit poll cluj exit poll constanta exit poll covasna exit poll dambovita exit poll dolj exit poll galati exit poll giurgiu exit poll gorj exit poll harghita exit poll hunedoara exit poll ialomita exit poll iasi exit poll ilfov exit poll maramures exit poll mehedinti exit poll mures exit poll neamt exit poll olt exit poll prahova exit poll satu-mare exit poll salaj exit poll sibiu exit poll suceava exit poll teleorman exit poll timis exit poll tulcea exit poll vaslui exit poll valcea exit poll vrancea exit poll bucuresti alegeri parlamentare alegeri parlamentare 2016 rezultate alegeri rezultate alegeri parlamentare REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 rezultate alegeri senat rezultate alegeri camera deputatilor rezultate alegeri parlament exit-poll exit-poll alegeri parlamentare exit-poll alegeri parlamentare 2016 exit-poll 2016 exit-poll diaspora exit poll alba exit poll arad exit poll arges exit poll bacau exit poll bihor exit poll bistrita exit poll botosani exit poll brasov exit poll braila exit poll buzau exit poll caras-severin exit poll calarasi exit poll cluj exit poll constanta exit poll covasna exit poll dambovita exit poll dolj exit poll galati exit poll giurgiu exit poll gorj exit poll harghita exit poll hunedoara exit poll ialomita exit poll iasi exit poll ilfov exit poll maramures exit poll mehedinti exit poll mures exit poll neamt exit poll olt exit poll prahova exit poll satu-mare exit poll salaj exit poll sibiu exit poll suceava exit poll teleorman exit poll timis exit poll tulcea exit poll vaslui exit poll valcea exit poll vrancea exit poll bucuresti alegeri parlamentare alegeri parlamentare 2016 rezultate alegeri rezultate alegeri parlamentare REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 rezultate alegeri senat rezultate alegeri camera deputatilor rezultate alegeri parlament exit-poll exit-poll alegeri parlamentare exit-poll alegeri parlamentare 2016 exit-poll 2016 exit-poll diaspora exit poll alba exit poll arad exit poll arges exit poll bacau exit poll bihor exit poll bistrita exit poll botosani exit poll brasov exit poll braila exit poll buzau exit poll caras-severin exit poll calarasi exit poll cluj exit poll constanta exit poll covasna exit poll dambovita exit poll dolj exit poll galati exit poll giurgiu exit poll gorj exit poll harghita exit poll hunedoara exit poll ialomita exit poll iasi exit poll ilfov exit poll maramures exit poll mehedinti exit poll mures exit poll neamt exit poll olt exit poll prahova exit poll satu-mare exit poll salaj exit poll sibiu exit poll suceava exit poll teleorman exit poll timis exit poll tulcea exit poll vaslui exit poll valcea exit poll vrancea exit poll bucuresti alegeri parlamentare alegeri parlamentare 2016 rezultate alegeri rezultate alegeri parlamentare REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 rezultate alegeri senat rezultate alegeri camera deputatilor rezultate alegeri parlament exit-poll exit-poll alegeri parlamentare exit-poll alegeri parlamentare 2016 exit-poll 2016 exit-poll diaspora REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 ALBA REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 ARAD REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 ARGES REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BACAU REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BIHOR rezultate alegeri parlamentare 2016 bistrita REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BOTOSANI REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BRASOV REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BRAILA REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 BUZĂU REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 CARAŞ-SEVERIN REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 CALARASI REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 CLUJ REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 CONSTANTA REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 COVASNA REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 DÂMBOVIŢA REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 DOLJ REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 GALATI REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 GIURGIU REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 GORJ REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 HARGHITA REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 HUNEDOARA REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 IALOMITA REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 IASI rezultate alegeri parlamentare 2016 ilfov REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MARAMURES rezultate alegeri parlamentare 2016 mehedinti REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 MURES REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 NEAMT REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 OLT REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 PRAHOVA rezultate alegeri parlamentare 2016 satu-mare REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 SALAJ REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 SIBIU REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 SUCEAVA REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 TELEORMAN REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 TIMIŞ REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 TULCEA REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VASLUI REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VALCEA REZULTATE ALEGERI PARLAMENTARE 2016 VRANCEA rezultate alegeri parlamentare 2016 bucuresti
Citește mai multe din Alegeri Parlamentare 2016
» Citește mai multe din Alegeri Parlamentare 2016
TOP articole