ALEGERI PARLAMENTARE 2016. Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început vineri şi se va încheia în data de 10 decembrie, la ora 7,00.
În cursa electorală pentru scrutinul din 11 decembrie s-au înscris în total, potrivit Biroului Electoral Central, 4.251 de candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi 2.226 pentru Senat.
În prezent, numărul alegătorilor înscrişi în Registrul electoral, inclusiv cetăţenii care vor împlini 18 ani până la data de 11 decembrie, este de 18.906.721, conform datelor furnizate în 8 noiembrie de Autoritatea Electorală Permanentă.
Listele electorale permanente se vor întocmi cel târziu cu trei zile înaintea alegerilor, pe 8 decembrie.
Numărul total de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară, valabil la data de 8 noiembrie, este de 18.297.431 şi sunt 8.889 de cereri de vot prin corespondenţă ale cetăţenilor români din străinătate.
În diaspora a început deja votul, deoarece cetăţenii români cu reşedinţa sau domiciliul în străinătate şi care s-au înscris în Registrul electoral au primit buletinele de vot prin Poşta Română. Plicurile cu voturile prin corespondenţă se centralizează la Biroul Electoral de Circumscripţie 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării.
Pentru organizarea alegerilor s-a aprobat suma totală de 227,7 milioane de lei, iar fondurile necesare sunt prevăzute în bugetele MAI, MAE, AEP, STS, INS, pe categorii de cheltuieli.
Sunt interzise în campania electorală vehiculele inscripţionate cu sloganuri de campanie, vehiculele care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, spectacolele, serbările, focurile de artificii. De asemenea, sunt interzise bannerele, mesh-urile, corturile publicitare, pavilioanele publicitare, panourile publicitare mobile, steagurile publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, strructuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.
La campania pentru alegerile parlamentare nu vor putea fi folosite pixuri, căni, ceasuri, tricouri, jachete, geci, impermeabile, pelerine, veste, şepci, căciuli, fulare, sacoşe sau pungi şi alte materiale de poliester, umbrelele, găleţile şi alte materiale din aceeaşi categorie, brichetele, chibriturile, produsele alimentare, produsele alcoolice, ţigările şi alte astfel de produse.