Antena 3 CNN Alegeri europarlamentare 2024 Alegeri europarlamentare 2024. Se votează, sâmbătă, în Cehia, Estonia, Italia, Letonia, Malta şi Slovacia

Alegeri europarlamentare 2024. Se votează, sâmbătă, în Cehia, Estonia, Italia, Letonia, Malta şi Slovacia

Alegeri europarlamentare în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Sâmbătă se votează pentru Parlamentul European în Cehia, Estonia, Italia, Letonia, Malta şi Slovacia.

Duminică, la ora 22:00, în direct la Antena 3 CNN şi pe antena3.ro veţi afla primii care sunt rezultatele alegerilor europarlamentare şi locale 2024 și datele singurului EXIT-POLL din România realizat de Curs-Avangarde.

În Cehia, Estonia şi Italia este a doua şi ultima zi de vot, iar în Slovacia, în Letonia şi Malta sâmbătă este singura zi când se votează în alegerile europarlamentare.

La nivelul întregii Uniuni Europene, urnele s-au deschis cel mai devreme în Olanda, joi, şi se vor închide duminică.

Primele rezultate preliminare vor fi cunoscute abia duminică seara, după încheierea votării în toate cele 27 de state membre ale Uniunii, şi vor fi actualizate luni dimineaţa devreme.

Românii cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne să îşi aleagă reprezentanţii în Parlamentul European şi pe cei în administraţia locală. Sunt organizate aproape 19.000 de secţii în toată ţara. 

Votarea în România începe duminică la ora 7:00 şi se încheie la ora 22:00.

Se anunţă negocieri intense după votul de duminică. Partidele politice vor începe discuţiile despre candidaturile la alegerile care vor avea loc în toamnă. Pe lângă candidaţii la prezidenţiale, urmează şi negocieri pentru un post de comisar european cu putere de decizie. 

Românii își vor alege reprezentanții în Parlamentul European

Este o ocazie crucială, deoarece România a avut beneficii financiare enorme în urma aderării la Uniunea Europeană.

România va trimite 33 de europarlamentari la Bruxelles pentru un mandat de 5 ani. Printre proiectele majore se numără aderarea la Schengen și Zona Euro.

Având în vedere că pe 9 iunie au loc atât alegeri europarlamentare, cât şi locale, alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutinuri.

Cum găsesc secția de votare?

Alegătorii care nu știu unde trebuie să voteze pe data de 9 iunie pot afla secția de votare la care sunt arondați accesând site-ul registrulelectoral.ro și completând datele solicitate: CNP, numele de familie și codul captcha.

După completarea corectă a datelor, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.

Cum se votează în România. Ghid complet pentru alegerile locale și alegerile europarlamentare

Peste 18.900.000 de cetăţeni români sunt aşteptaţi duminică să voteze.

Campania electorală, care a început pe data de 10 mai, s-a încheiat sâmbătă, la ora 7:00.

În acest an, 207.389 de candidaturi au fost înscrise pentru alegerile locale, iar pentru alegerile europarlamentare au intrat în cursa electorală 494 de candidaţi.

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Lista medicamentelor și alimentelor care dau rezultat fals-pozitiv la testul anti-drog