Duminică au început alegerile legislative din Austria, la care au drept de vot 6,43 milioane de cetăţeni şi care s-ar putea încheia, potrivit sondajelor, pentru prima dată în istoria ţării cu o victorie a ultranaţionaliştilor, transmite EFE.
Primele secţii de votare s-au deschis la ora locală 06:00 (04:00 GMT), iar ultimele care se vor închide o vor face la ora locală 17:00, oră la care sunt aşteptate primele proiecţii ale rezultatelor, notează Agerpres.
Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Libertăţii din Austria (Freiheitliche Partei Osterreichs, FPO), liberal ultranaţionalist, condus de fostul ministru de interne Herbert Kickl, are o cotă de 26% din voturi, cu un punct procentual mai mult decât Partidul Popular Austriac (OVP, Österreichische Volkspartei) de guvernământ, care a câştigat alegerile din 2019 cu 37,5%.
Pe locul al treilea în sondaje se află Partidul Social Democrat din Austria (Sozialdemokratische Partei Österreichs, SPO), cu 21% din voturi, înaintea formaţiunii Noua Austrie şi Forumul Liberal (Das Neue Österreich und Liberales Forum, NEOS), cu 12%.
În acelaşi timp, Verzii ecologişti, partenerii OVP în actualul guvern de coaliţie, sunt aşteptaţi să obţină 8 % din voturi, cu şase puncte procentuale mai puţin decât în urmă cu cinci ani.
Campania electorală a fost marcată mai întâi de mesajele naţionaliste, eurosceptice şi xenofobe ale FPO şi apoi de inundaţiile grave care au devastat partea de est a ţării.
Gestionarea acestei catastrofe naturale de către actualul cancelar federal, conservatorul Karl Nehammer, i-a dat o anumită forţă în ultima parte a campaniei.
Astfel, OVP pare să fi redus decalajul faţă de FPO, care conducea sondajele de opinie de mai bine de un an cu până la 30 % din voturi.
Ce fel de guvern ar putea să apară după aceste alegeri
Criticii săi, mulți la număr, spun că Herbert Kickl, în vârstă de 55 de ani, folosește în discursul său teme din era nazistă, este apropiat de regimul criminal de la Kremlin, ar dinamita ce a mai rămas din relațiile Austriei cu UE și este, în general, mult prea toxic pentru a fi un partener frecventabil pentru ceilalți politicieni austrieci.
Kickl și alte personaje din FPO se află sub investigație încă din aprilie pentru că au utilizat fonduri publice, când erau membri ai guvernului, pentru a cumpăra reclamă politică și electorală la televiziuni.
Karl Nehammer a respins complet posibilitatea ca partidul său se alăture unui guvern condus de liderul FPO, numindu-l pe Kickl „mai radical decât predecesorii săi”.
Președintele Alexander van der Bellen la criticat și el pe Kickl și a precizat că nu este obligat să-l numească în funcția de cancelar dacă FPO câștigă.
OVP a părut, însă, deschis ideii de a intra într-o coaliție cu neofasciștii, cu condiția ca altcineva să fie cancelar (similar cu situația lui Geert Wilders în Țările de Jos), însă Kickl nu a dat niciun indiciu, până acum, că ar fi dispus să facă această concesie.
Totuși, o victorie a OVP rămâne posibilă, caz în care o coaliție cu FPO ca partener junior de guvernare este mult mai probabilă – cele două partide au mai guvernat împreună în trecut, cele două partide au poziții similare, mai ales în domeniul economiei și imigrației, iar Kickl nu ar putea revendica fotoliul de cancelar.
Presa bulgară prevede ridicarea obiecției la Schengen
Presa bulgară scrie că alegerile parlamentare din Austria reprezintă o șansă bună pentru România și Bulgaria să obțină ridicarea veto-ului pentru intrarea deplină în spațiul Schengen.
Deși lupta va fi dură între OVP și FPO, analiștii de la Viena prezic că OVP încă are șanse să obțină un rezultat bun care să-i permită să guverneze într-o coaliție care să-i modereze impulsurile anti-imigraționiste, scrie 24chasa.bg.
În plus, eliminarea incertitudinii privind scorul în alegeri ar putea să-i determine pe liderii OVP să renunțe la opoziția față de Schengen, pe care Nehammer a folosit-o în mod evident ca instrument pentru a-și păstra partidul pe linia de plutire înainte de scrutin.