Un nou studiu publicat în revista BMC Medicine și citat de CNN a analizat impactul combinat al diferitelor tipuri de interacțiune socială și a concluzionat că persoanele care nu socializează cu prietenii sau cu familia în mod regulat pot avea un risc de deces prematur crescut cu 39%.
"Am examinat două tipuri diferite de singurătate și trei tipuri diferite de izolare socială și am constatat că fiecare dintre acestea a fost asociat cu un risc mai mare de a muri", a declarat Hamish Foster, autor principal al studiului și cercetător al Universității din Glasgow, Scoția.
Sentimentul de singurătate, așa cum a fost definit de autori, a fost măsurat prin doi factori: cât de des au simțit participanții că se pot confesa cuiva apropiat și cât de frecvent se simt singuri.
Izolarea socială a participanților a fost măsurată prin frecvența vizitelor primite din partea prietenilor sau a membrilor de familie, prin frecvența implicării în activități de grup săptămânale și prin specificul locuinței: folosită în singurătate sau împărțită cu altcineva.
Studiul efectelor singurătății a fost realizat pe aproape jumătate de milion de oameni, timp de peste zece ani
Așadar, au fost examinate cinci tipuri de conexiune socială iar rezultatele au arătat că lipsa - în orice grad - a oricăreia dintre cele cinci este asociată cu un risc mai mare de moarte prematură.
Cercetătorii au monitorizat un grup imens, de peste 458.000 de participanți.
Aceștia au făcut, la rândul lor, parte din studiul UK Biobank, care a urmărit evoluția stării de sănătate a peste 500.000 de persoane de vârstă mijlocie din Regatul Unit.
Subiecții, cu vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, au fost urmăriți timp de cel puțin 10 ani.
Când participanții, care aveau în medie în jur de 56 de ani, au fost recrutați între 2006 și 2010, ei au completat un chestionar despre viața lor socială.
Lipsa interacțiunilor sociale a crescut riscul de moarte prematură cu aproape 40%
După o perioadă de aproximativ 12 ani, specialiștii implicați în studiu au constatat că, în comparație cu persoanele pe care familia și prietenii le vizitau zilnic, participanții care locuiau singuri și nu primeau niciodată vizite au prezentat un risc de deces prematur crescut cu 39%.
Un alt rezultat a fost acela că implicarea în activități cu grupuri de persoane care nu erau apropiate participanților nu a fost de natură să ducă la scăderea acestui risc.
Din contră, timpul petrecut cu cei dragi cel puțin o dată pe lună a diminuat riscul, sugerând că legăturile cu prietenii sau cu familia pot fi mai valoroase decât interacțiunile superficiale.
"Acest studiu de mari dimensiuni oferă o perspectivă importantă și nuanțată asupra relațiilor complexe dintre diferitele aspecte ale conexiunii sociale și cifrele de mortalitate", a declarat dr. Anthony Ong, profesor de psihologie la Universitatea Cornell din statul New York, care nu a fost implicat în studiu.
Potrivit acestuia, rezultatele cercetării din Marea Britanie "oferă o bază empirică pentru studii viitoare, menite să determine dacă îmbunătățirea anumitor tipuri de conexiune socială ar putea aduce beneficii de sănătate pentru grupurile cele mai izolate".
Deconectarea socială este însoțită de adesea de tabagism, alcoolism și sedentarism
Izolarea socială a fost asociată anterior cu o funcție imunitară slabă, cu probleme cardiovasculare și cu afectarea dezvoltării neuronale. .
Ea poate reprezenta, de asemenea, o formă de stres, care poate afecta organismul.
Cei cu un anumit grad de deconectare socială au fost mai predispuși să aibă un indice de masă corporală mai ridicat, să aibă mai multe afecțiuni de sănătate pe termen lung și să manifeste obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul excesiv de alcool sau lipsa unei activități fizice satisfăcătoare.
Autorii studiului nu au avut informații despre calitatea relațiilor între participanți și persoanele cu care aceștia locuiau.
De asemenea, cercetătorii nu au analizat efectul animalelor de companie, dar alte studii au arătat că prezența unui animal în casă poate fi benefică pentru cei care trăiesc singuri.