11 echipe din toată țara s-au reunit la competiția organizată în Alba Iulia. Roboții construiți de tineri au avut de îndeplinit mai multe sarcini. Un robot, de la zero, se construiește în câteva luni, iar la proiectarea acestuia se folosesc inclusiv piese printate 3D.
Robotul are misiunea de a aduna formele de hexagon și să le așeze corect pe o tablă. Cine adună cele mai multe puncte trece în următoarea etapă a concursului.
"Ei trebuie să ia nişte pucuri în formă de hexagon; se numesc pixeli, au diferite culori şi trebuie să le pună pe un backdrop - o tabelă pe care pot face pattern-uri şi, dacă aceştia realizează aceste pattern-uri, care sunt nişte triunghiuri de culori asemănătoare, vor primi puncte în plus numite mozaic, pentru că tema de anul ăsta e bazată pe artă", a declarat un elev.
"Elevii sunt foarte harnici, foarte muncitori. Jumătate din vacanță și-au petrecut-o în școală, în mod voluntar de la nouă dimineața până la sașe seara. Valoarea roboților ajunge la mii de euro pentru că regulamentul este foarte sever", a declarat Manuela Mărginean, profesor.
După alte zeci de ore de muncă și alte ajustări ale software-ului, elevii își vor da din nou întâlnire în următoarea etapă a concursului, iar cei mai buni vor ajunge la faza națională.