Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne din România, a vorbit despre aplicația departamentului care oferă informații și despre adăposturile disponibile din toate zonele țării.
"Este un loc în care puteți accesa și vedeți toate adăposturile din zonă.
Sunt câteva mii de adăposturi care sunt încărcate în aplicația DSU", a transmis Arafat.
Deși alarmele au sunat în peste 10 județe, nu există motive de îngrijorare, fiind vorba doar despre un exercițiu de alarmare a populației.
Citește și: Raed Arafat, despre "Miercurea Sirenelor": "Mâine, populația nu trebuie să facă nimic"
Pompierii au verificat în primul rând că acel sistem prin care populația este avertizată de riscul unui atac aerian sau de un dezastru natural este funcțional.
Într-o situație reală, însă, când auzim aceste semnale ar trebui să părăsim de urgență locuințele și să ne adăpostim în subsoluri sau în adăposturile de protecție civilă, despre care a vorbit și șeful DSU.
Deși în unele zone a fost folosit și un mesaj vocal, în multe dintre localități a fost folosit semnalul acustic de la alarme.
Majoritatea românilor consideră că alarmele sunt utile și susțin că erau deja informați înainte de începerea exercițiului.
Însă, nu multă lume poate diferenția toate semnalele acustice. Mai exact, românii pot face doar "parțial" diferența între semnalele sonore pentru atac aerian sau dezastru natural.
Raed Arafat: "Raportul va veni la nivelul IGSU în perioada următoare"
Exercițiul de astăzi, trebuie să scoată la suprafață ce probleme există la sistemul de alertare a populației.
La finalul exercițiului, toate departamentele de urgență din țară trebuie să facă câte un raport în ceea ce privește funcționalitatea sirenelor și să le trimită către IGSU.
Un raport complet, însă, va fi gata în zilele următoare.
"Pe lângă activitățile care se desfășoară de către inspectoratele pentru Situații de Urgență în toată țara, astăzi a fost Miercurea Sirenelor, unde între ora 10 și 11 dimineață, în toată țara au sunat sirenele.
Așteptăm raportul despre rezultat, important este să știm dacă toate au fost funcționale, dacă sunt defecțiuni, dacă sunt probleme, exact ăsta este unul dintre motivele pentru care facem aceste testări periodice. Apoi să facem reparații dacă este cazul. Așa că raportul va veni la nivelul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) în următoarea perioadă.", a spus Raed Arafat.
Cum se folosește aplicația DSU
După ce a fost descărcată din Google Play, aplicația se va deschide și va cere autentificarea.
Aceasta se poate realiza prin intermediul Facebook, a contului Google sau prin inserarea numelui complet și a e-mail-ului.
De asemenea, aplicația poate fi utilizată și fără un cont.
[GAL layout="4"]După autentificare, utilizatorii sunt întâmpinați cu o secțiune de articole despre detașamentele de pompieri, o hartă care prezintă anumite puncte de interes ca: zonele cu defibrilatoare, unitățile de primiri urgențe și spitalele din România.
La secțiunea "Raportează", utilizatorii pot trimite mesaje și imagini, însă acestea "nu reprezintă un apel de urgență", după care este disponibilă și opțiunea de a apela numărul unic de urgență 112.
Apoi, la secțiunea învață sunt prezentate șapte meniuri: Caravana SMURD, "Fii pregătit", Centrul mobil de instruire a populației pentru răspuns la situațiile de urgență, primul ajutor, accident nuclear, furtuni, cutremur, incendiu.
La final, utilizatorii mai găsesc un meniu cu datele de profil, iar în dreapta sus a ecranului o secțiune de notificări, unde primesc mai multe alerte pe timpul zilei.