Aproape de 7% din populaţia României suferă de boli ale sistemului respirator. Cele mai mari probleme se înregistrează în marile aglomerări urbane, acolo unde stilul de viaţă, traficul intens sau vegetaţia îşi lasă amprenta pe sănătatea tuturor.
Cifrele sunt cu atât mai îngrijorătoare cu cât 28.000 de români mor prematur, în fiecare an, din cauze asociate aerului poluat, conform estimărilor Agenţiei Europene de Mediu, potrivit CSID.
Bucureşti este una dintre cele mai poluate capitale din Europa, iar în Iaşi şi Braşov nivelul particulelor în suspensie, PM10, acele particule care provin de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor, depăşesc, zilnic, nivelul maxim acceptat de legislaţie.
La acestea se mai adaugă şi sursele alergene din aer, care pot agrava starea de sănătate ale celor care suferă de probleme respiratorii. Acesta este motivul pentru care bronşitele acute şi cronice, crizele de astm, bolile cardiovasculare, alergiile la polen, cancerul pulmonar şi infecţiile respiratorii sunt posibile consecinţe ale aerului poluat şi sunt din ce în ce mai prezente la populaţia
Societatea Română de Pneumologie (SRP) estimează că numărul persoanelor care suferă de astm a ajuns la aproape 1.000.000 de persoane, adică aproape 6% din populaţia României.