Antena 3 CNN Actualitate Spitalul Judeţean de Urgență Brăila | Alarmă în spitale, medici de negăsit

Spitalul Judeţean de Urgență Brăila | Alarmă în spitale, medici de negăsit

Cristina Ştefan, Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 11:18 04 Oct 2022 Modificat la 13:17 04 Oct 2022

Una dintre unitaţile ocolite de cadrele medicale este Spitalul Judeţan de Urgență Brăila, iar bolnavii resimt cel mai puternic criza acută de personal. 

Deşi sunt oferite locuinţe de serviciu medicilor care vin să lucreze în oraş, doctorii nu se înghesuie să ocupe locurile. Dimpotrivă, sunt posturi scoase la concurs la care nu s-a prezentat nimeni. Reprezentanţii spitalelor se plâng că nici legislaţia nu-i ajută să atragă personal medical.

Pacienţii care ajung în Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Brailă se plâng că sunt nevoiţi să aştepte chiar şi zece ore. 

"Suntem supărați, de la ora 9 stăm până acum, plecăm în pijama pe stradă. Ne-au primit, dar am așteptat acolo."

"Dimineață este aglomerație mare, se așteaptă, în special la Urgență, este dezastru. Acolo la UPU unde se repartizează ți-e frică să te duci.", povestesc pacienții.

Cel mai mare deficit de personal este în Unitatea de Primiri Urgenţe şi la Terapie Intensivă.

"La medicină de urgență stăm cel mai prost pentru că avem un normativ de 25 de medici și sunt ocupate opt posturi. La Terapie s-au mai angajat câțiva, dar între timp s-au pensionat alții, așa că necesarul este tot așa, cinci-şase medici pe specialitate.", a precizat, pentru Antena 3 CNN, Delia Râşnoveanu - Manager General la Spitalul de Urgență Brăila.

"La celelalte specialități un necesar de trei-patru medici ar fi suficient ca să acoperim măcar o parte din deficitul actual, mă refer la medicină internă, diabet, pediatrie, mai avem pe radiologie deficit.", a mai spus aceasta.

Pentru a atrage personal medical autorităţile locale oferă cazare gratuită celor care se angajează în oraş. Cu toate acestea, puţini aleg să lucreze în Brăila.

"Le oferim locuri de cazare, locuințe destinate pentru medici, am depus toată documentația ca spitalul să devină clinic și astfel medicii să fie pregătiți în Spitalul Județean de Urgență și tentați să rămână în Brăila pentru a profesa.", spune Chiriac Francisk, Președintele Consiliului Județean Brăila.

Managerul spitalului cere Ministerului Sănătăţii să-i ajute să scoată la concurs posturile vacante sau temporar vacante. O ordonanţa de urgenţă intrată în vigoare la 1 iulie interzice până la 31 decembrie 2022 ocuparea posturilor care se eliberează după ce iese un medic la pensie.

"Anunțuri dăm în fiecare an, dacă avem deficit. Cel puțin de 3-4 ori pe an scoatem posturile la concurs. Dar depinde de specialități, unele s-au ocupat, altele nu.

La momentul actual posturile sunt blocate, urmează să cerem de la minister o derogare pentru anumite posturi. De curând am rămas și la nefrologie fără medici. Dializa și nefrologia au rămas fără medic, deci urmează să le dăm, iar postul de nefrologie s-a ținut și nu s-a prezentat nimeni.",  spune Delia Râşnoveanu.

"Lucrăm împreună cu universitățile și Ministrul Educației să găsim o soluție la această problema. Rezolvarea acestor probleme este un proces pe care cineva trebuie să și-l asume. O să mi-l asum cu un caldendar și la resursa umană.", a declarat ministrul sănătății, Alexandru Rafila.

În România, potrivit Colegiului Medicilor, dintre cei 55 de mii de medici cu aviz de liberă practică, peste 50 % sunt în Capitală şi în alte 5 judeţe din ţară.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole