Antena 3 CNN Externe "S-ar putea ajunge la al treilea război mondial!" | Congresul SUA, avertizat înainte de votul asupra ajutorului pentru Ucraina

"S-ar putea ajunge la al treilea război mondial!" | Congresul SUA, avertizat înainte de votul asupra ajutorului pentru Ucraina

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 09:24 18 Apr 2024 Modificat la 09:58 18 Apr 2024

Un avertisment în acest sens a fost făcut de prim-ministrul ucrainean Denis Șmîgal înaintea unui vot amânat de luni de zile în Congresul american, care ar urma să tranșeze, la finele acestei săptămâni, soarta ajutorului SUA pentru Ucraina.

Într-o declarație semnalată de presa internațională, Șmîgal și-a exprimat "un optimism prudent" că legiuitorii americani vor aproba pachetul de asistență de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Camera Reprezentanților urmează să pună la vot pachetul pentru Ucraina în cursul zilei de sâmbătă, după ce legea a fost votată în Senat.

Președintele republican al Camerei, Mike Johnson, a făcut un anunț în acest sens, deși a fost amenințat cu demiterea de aliații lui Donald Trump, ostili sprijinului pentru Kiev.

Premier ucrainean: Dacă Ucraina cade, cade și sistemul global de securitate

"Aveam nevoie de acești bani ieri! Nu mâine, nu astăzi.

Dacă nu vom apăra Ucraina, ea va cădea. Sistemul global de securitate va fi distrus și lumea va trebui să găsească un nou sistem de securitate.

Sau vor fi multe conflicte, multe astfel de tipuri de războaie și, în cele din urmă, s-ar putea ajunge la cel de-al treilea război mondial", a avertizat premierul ucrainean, aflat la Washington, într-o declarație pentru BBC.

Nu este prima dată când Ucraina lansează un astfel de avertisment cu privire la consecințele unei potențiale înfrângeri în fața Rusiei.

Viziunea lui Zelenski despre înfrângerea Ucrainei: Rusia invadează Polonia și declanșează al treilea război mondial

Anul trecut, președintele Volodimir Zelenski a declarat că, dacă Rusia va câștiga în Ucraina, ar putea invada apoi Polonia, declanșând al treilea război mondial.

Kremlin a ridiculizat acest scenariu. 

Președintele rus Vladimir Putin a spus luna trecută că speculațiile potrivit cărora Rusia ar putea ataca într-o zi Europa de Est sunt "prostii absolute".

Până în prezent, Rusia nu a atacat vreo țară din cadrul NATO. Tratatul acestei alianțe militare prevede că un atac asupra unui stat membru constituie un atac asupra tuturor membrilor.

Biden spune că va semna legea ajutorului pentru Ucraina imediat ce trece de Congres

Președintele Joe Biden a declarat că va promulga pachetul de asistență pentru Ucraina imediat ce acesta va fi adoptat de Congres și că mesajul actualei Administrații a SUA pentru lume este acela că "Statele Unite sunt alături" de prietenii lor.

Ucraina depinde în mod critic de livrările de armament din SUA, în special, și din Occident, în general, pentru a continua să lupte cu forțele ruse de invazie, superioare numeric și din punct de vedere al artileriei.

Pachetul de asistență pentru Kiev trebuia votat în forul legislativ american încă de anul trecut, iar blocajul de luni de zile provocat de republicani taberei Trump a avut efecte profunde pe câmpul de luptă.

Forțele ucrainene s-au văzut nevoite să bată în retragere, în condițiile raționalizării munițiilor, a oboselii soldaților și a scăderii moralului.

În februarie, ucrainenii s-au retras din Avdiivka, un oraș din apropiere de Donețk-ul aflat sub ocupație.

Oleksandr Tarnavski, generalul ucrainean care a supravegheat retragerea, a invocat un avantaj de 10 la 1 pentru forțele ruse în ceea ce privește muniția de artilerie și a declarat că retragerea, după luni de lupte, a fost "singura soluție corectă".

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole