Antena 3 CNN Actualitate Al doilea deces provocat de tulpina Delta pe teritoriul României

Al doilea deces provocat de tulpina Delta pe teritoriul României

Mariana Zaharia
2 minute de citit Publicat la 16:42 01 Iul 2021 Modificat la 16:42 01 Iul 2021

"Bărbatul în vârstă de 76 de ani nu era vaccinat şi avea şi alte boli de care suferea. El a decedat. Contactul lui este soţia şi ea confirmată pozitiv, însă medicii spun că starea ei este bună. Nu a prezentat simptome.

Între cele două decese, între femeia de 73 de ani şi bărbatul despre care vorbim acum, cel de 76 de ani, nu există nicio legătură. Cei doi nu sunt nici măcar din aceleaşi localităţi. Până în acest moment, autorităţile nu pot spune de unde au contactat această tulpină.

Nici despre prima femeie care a decedat, nici al doilea bărbat care a decedat. Practic, vorbim despre persoane în vârstă care nu au călătorit în afara ţării, nu mergeau la servicu, aşa că este şi motivul pentru care la acest moment se vorbeşte despre transmitere comunitară", a transmis Mariana Zaharia, corespondent Antena 3.

Transmitere comunitară a variantei Delta a coronavirusului în Argeş

Mai exact în Piteşti şi localităţile limitrofe. Este confirmarea oficială venită de la autorităţi. Vă reamintesc, e vorba de zona în care avem, de altfel, şi singurul deces cauzat de tulpina indiană a SARS-CoV-2.

În paralel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că numărul de cazuri COVID din Europa este din nou în creştere, după zece săptămâni în care a scăzut constant.

Valeriu Gheorghiță: "Un caz Delta generează alte 7. Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine"

Tulpina Delta a COVID este mult mai contagioasă decât cea britanică, atenţionează medicul Valeriu Gheorghiţă, care a făcut şi un apel, joi, pentru accelerarea campaniei de vaccinare.

Mai mult, trecerea prin boală nu protejează suficient în fața riscului de îmbolnăvire cu această nouă tulpină, a mai precizat, joi, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Dr. Valeriu Gheorghiţă: Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6-7 cazuri secundare

"Factorul de reproducere a cazurilor de infectare în cazul variantei Delta este mult mai mare. Un caz pozitiv cu Delta poate să genereze alte 6-7 cazuri secundare, pe când cea britanică care acum e dominantă poate genera 3-4 cazuri secundare.

Altă particularitate a Delta e capacitatea de a scăpa de sub capacitatea răspunsului imun.

Trecerea prin boală nu protejează suficient de bine față de riscul de a ne îmbolnăvi cu varianta Delta.

Beneficiile prin vaccinare, cel puțin în cazul pacienților care nu sunt sub tratamente care scad răspunsul imun, protecția oferită după schema completă de vaccinare este de lungă durată, de ani de zile", a declarat, joi, medicul Valeriu Gheorghiță.

În Europa, numărul de îmbolnăviri s-a dublat în ultima săptămână

Potrivit specialistului, varianta Delta a COVID sau tulpina indiană se înregistrează în 23 de țări din Europa, iar numărul de îmbolnăviri s-a dublat în ultima săptămână. 

În cazul persoanelor vaccinate anti-COVID, cu schema completă, protecţia în faţa virusului este de 90%.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole