Antena 3 CNN Externe Ajutorul militar pentru Ucraina a secătuit stocurile Uniunii Europene! Avertismentul diplomatului-șef de la Bruxelles

Ajutorul militar pentru Ucraina a secătuit stocurile Uniunii Europene! Avertismentul diplomatului-șef de la Bruxelles

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:43 23 Mai 2022 Modificat la 17:46 23 Mai 2022

"Atacul nemilos al Rusiei asupra Ucrainei a readus războiul pe pământul european. Prin numărul de active militare implicate, prin costurile sale umane și consecințele globale, invazia rusă reprezintă o schimbare tectonică a peisajului de securitate european", a scris Borrell într-o postare pe blogul său.

"Confruntată cu acest conflict, UE a reacționat rapid și puternic, oferind sprijin politic, financiar, umanitar și militar Ucrainei.

Acum este clar că Europa este în pericol, așa cum am susținut înainte de începerea războiului, când am prezentat Busola Strategică, aprobată, de atunci, de Consiliu și care oferă un plan de schimbare reală pentru o politică de securitate și apărare mai puternică și mai unită.

Noul mediu de securitate demonstrează că UE trebuie să-și asume mai multă responsabilitate pentru propria sa securitate. Pentru aceasta, avem nevoie de forțe armate europene moderne și inter-operabile (...)  Stocurile epuizate ca urmare a sprijinului militar pentru Ucraina sunt exemplul cel mai evident al deficiențelor noastre.

UE, cheltuieli minime de apărare în anul în care Rusia a anexat Crimeea

Acest lucru se adaugă neajunsurilor moștenite din reducerile bugetare și lipsa investițiilor necesare din trecut", arată Borrell.

El își susține argumentația cu date care arată cum cheltuielile agregate pentru apărare ale statelor membre UE au scăzut de la începutul crizei financiare, în 2008, atingând un nivel minim în 2014, anul în care Rusia a invadat și anexat Crimeea.

Abia în prezent cheltuielile militare au revenit la nivelurile dinainte de criză, subliniază Borrell.

Cifrele invocate de oficialul european relevă următoarele aspecte:

  • Din 1999 până în 2021, cheltuielile combinate ale UE pentru apărare au crescut doar cu 20%.  Spre comparație, în același interval creșterea a fost de 66% pentru SUA, 292% pentru Rusia și 592% pentru China.
  • Între 2009 și 2018, reducerile de cheltuieli în domeniu operate de statele membre au echivalat cu o "subinvestiție" agregată (un deficit de investiții, n.r.) de aproximativ 160 de miliarde EUR.
  • Dacă din 2006 până în 2020 toate statele membre și-ar fi cheltuit 2% din PIB pentru apărare, dintre care 20% pentru investiții, acest lucru ar fi dus la aproximativ 1,1 trilioane de euro suplimentare pentru apărare, din care aproximativ 270 de miliarde de euro pentru investiții.
  • Efectul lipsei de cooperare în domeniul apărării între statele membre este estimat la zeci de miliarde de euro pe an. În ciuda creșterii cheltuielilor europene pentru apărare în 2020, a existat un nou punct de minim, de doar 11% din investiții cheltuite în colaborare, cu mult sub valoarea de referință de 35%.
  • În 2020, cheltuielile combinate  efectuate de statele membre pentru cercetare și tehnologie (C&T) în domeniul apărării s-au ridicat la doar 2,5 miliarde EUR, adică 1,2% din cheltuielile lor totale pentru apărare, sub nivelul de referință de 2% stabilit ca angajament obligatoriu în cadrul Cooperării Structurate Permanente.

În graficul următor: evoluția cheltuielilor și investițiilor totale pentru apărare în blocul comunitar, în perioada 2006 - 2021, conform Agenției Europene pentru Apărare.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole