Antena 3 CNN Externe Un aisberg de peste 4.000 de kilometri pătraţi s-a desprins din Antarctica

Un aisberg de peste 4.000 de kilometri pătraţi s-a desprins din Antarctica

Alexandra Ionescu
1 minut de citit Publicat la 11:47 20 Mai 2021 Modificat la 11:47 20 Mai 2021

Aisbergul de 1.667 de mile pătrate (4.320 de kilometri pătrați) – care este acum cel mai mare din lume și a fost numit A-76, după cadranul antarctic unde a fost văzut pentru prima dată – a fost capturat de Sentinela Copernicus a Uniunii Europene, o constelație cu doi sateliți care orbitează polii Pământului.

Măsoară 170 de kilometri lungime şi 25 de kilometri lăţime, şi a început să plutească în urmă cu câteva zile; el s-a rupt de gheţarul Ronne Shelf. Conform Agenţiei Spaţiale Europene, zona a avut parte de flux de apă caldă care a afectat şi alte părţi din vestul Antarcticii.

Desprinderea blocurilor de gheaţă face parte dintr-un ciclu natural, iar oamenii de ştiinţă nu o atribuie schimbărilor climatice, ci sunt de părere că este un fenomen obişnuit.

Topirea lui nu va duce la o creştere a nivelului mării, pentru că era parte dintr-o banchiză. Spre deosebire, topirea gheţarilor de pe continente influenţează nivelul.

Aisbergul care s-a rupt de Antarctica în 2017 şi care a fost cândva cel mai mare din lume s-a topit în câteva fragmente mici în aprilie, iar Centrul Național de Gheață din SUA spune că nu mai merită să fie urmărit.

A68 cântărea miliarde de tone și măsura 5.800 de km pătrați, de două ori suprafața Luxemburgului, atunci când s-a desprins de platforma de gheață Larsen C din Marea Weddell, la marginea Peninsulei Antarctice, la jumătatea anului 2017.

Mamutul iceberg abia s-a mișcat timp de un an înainte de a începe să plutească în derivă într-o zonă cunoscută sub numele de “aleea icebergurilor”, care duce spre nord de Antarctica.

El a devenit star în social media, pentru că, după ce s-a desprins din peninsula Antarctica, aproape un an nu s-a mișcat deloc.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole