Antena 3 CNN Life Ai insomnii și nu vrei să iei pastile? Folosește aceste trucuri acum! Vei avea un somn mai bun și de calitate

Ai insomnii și nu vrei să iei pastile? Folosește aceste trucuri acum! Vei avea un somn mai bun și de calitate

3 minute de citit Publicat la 19:55 26 Mar 2019 Modificat la 19:55 26 Mar 2019

Inainte de a incepe un tratament cu somnifere, este important sa identifici daca ai intr-adevar o problema de somn. „Unii oameni sunt deranjati ca se trezesc din somn, dar se trezesc, merg la baie si isi reiau somnul. Nu e nimic rau in asta,” explica Dr. Hadine Joffe, conferentiar in psihiatrie la Harvard Medical School. „Daca iti ia 20 de min­ute sa adormi nu inseamna neaparat ca ai o problema cu somnul”, adauga medicul.

Daca in mod regulat nu poti sa adormi sau ramai treaza si asta te afecteaza in timpul zilei, atunci este posibil sa suferi de insomnie. Dar inainte sa iei medicamente care sa te ajute sa adormi, Dr. Joffe recomanda sa incerci sa schimbi ceva in stilul tau de viata —spre exemplu, excluderea cofeinei si respectarea unui program regulat de somn. Poate fi, de asemenea, util sa consulti un doctor astfel incat sa afli daca tulburarea de somn este cauzata de o problema medicala.

De ce nu pot dormi?
Sunt cateva motive pentru care problemele de somn sunt atat de intalnite la femei, spune Dr. Julia Schlam Edelman, instructor clinic in obstetrica si biologie reproduc­tiva la Harvard Medical School si autor al Successful Sleep Strategies for Women (Strategii pentru femei de a avea un somn bun), publicat de Harvard „Un motiv este rata obezitatii. Saizeci si cinci la suta dintre femei sunt supraponderale. Iar femeile supraponderale au mai mari sanse sa sufere de tulburari respiratorii in somn”, spune Dr. Edelman.

Tulburarile respiratorii in somn se refera adesea la apneea obstructiva in somn, o stare in care caile respiratorii se blocheaza periodic in timpul noptii. Acest blocaj intrerupe tempo­rar fluxul aerului, ducand la sforait si intreruperi frecvente ale somnului.

Probleme de sanatate precum cele legate de glanda tiroida, anemia, bufeurile determinate de menopauza, arsurile stomacale, incontinenta urinara si depresia pot, de asemenea, afecta somnul atat calitativ, cat si cantitativ. Iar medicamentele pe care le iei pentru a trata problemele de sanatate—inclusiv beta-blocantele pentru hipertensiunea arteriala, medicamentele pentru raceala care contin alcool si remediile contra migrenei care contin cafeina— toate pot intrerupe somnul.

Problemele de somn — si solutiile lor

Iata cateva probleme de somn des intalnite si cum le poti trata.

Problema: Sunt obosita, dar pur si simplu nu pot dormi.
Solutie: Incearca sa-ti schimbi stilul de viata, evitand factori care ar putea sa te tina treaza. Limiteaza cafeina si alcoolul (in special inainte de a merge la culcare); asigura-te ca dormitorul este racoros, intunecat si confortabil; si inchide toate echipamentele electron­ice (inclusiv cartea pe care o citesti pe tableta) cu o ora inainte sa mergi  la culcare.

Problema: Dorm sapte sau opt ore pe noapte, dar dimineata sunt epuizata. De asemenea, partenerul meu spune ca sforai.
Solutie: Consulta un doctor pneumolog, care ar putea recomanda un un  test pentru apneea in somn.

Problema: Articulatiile ma dor atat de tare ca nu pot adormi.
Solutie: Cere-i doctorului reumatolog analgezice pentru artroza, precum antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS) si corticosteroizi.

Problema: Sunt prea stresata si nu pot dormi.
Solutie: Incearca tehnici de eliberare a stresului, precum meditatia, baile fierbinti sau sa asculti muzica. Dr. Joffe sugereaza ca inainte de a merge la culcare sa iti faci o „lista de griji” cu tot ce te framanta. Dupa ce ai pus grijile pe hartie, poate fi mai usor sa le lasi deoparte. „Este un lucru atat de simplu, dar  foarte eficient”, spune Dr. Joffe.

Problema: Picioarele imi zvacnesc, tremura si ma mananca atat de incontrolabil incat nu pot adormi, iar dupa ce adorm ma tot trezesc.
Solutie: Este posibil sa ai sindromul picioarelor nelinistite. Doctorul ti-ar putea recomanda exercitii de intindere sau masarea picioarelor inainte sa mergi la culcare. Poti incerca si o baie calda. Daca faci schimbari in stilul de viata si acestea nu functioneaza, exista medicamente care trateaza aceasta boala.

Problema: Ma tot trezesc in mijlocul noptii ca sa merg la baie.
Solutie: Redu cafeina si alcoolul, care pot creste nevoia de a urina. Nu mai bea lichide cu cateva ore inainte de a merge la culcare. Si mergi la baie chiar inainte de a te pune in pat. Daca iei diuretice, discuta cu medicul, deoarece acestea ar putea fi o cauza a problemei tale.

Problema: Arsurile la stomac ma tin treaza.
Solutie: Incearca sa ridici capul patului cu 10 – 15 cm. Serveste cina cel putin cu doua  sau de preferat, trei ore inainte de a merge la culcare si nu manca nimic greu. Evita alimentele care iti pot provoca arsuri la stomac, precum ciocolata, cafeaua, bauturile cu cafeina, alimentele condimentate si cele grase

 

SURSA: reginamaria.ro.

Etichete: pastile trucuri
Citește mai multe din Life
» Citește mai multe din Life
TOP articole