Antena 3 CNN Actualitate Agricultorii sunt disperați. Banii oferiți de Guvern sunt mult prea puțini: „Nu știu cum o scoatem la liman, nu avem de unde să plătim”

Agricultorii sunt disperați. Banii oferiți de Guvern sunt mult prea puțini: „Nu știu cum o scoatem la liman, nu avem de unde să plătim”

2 minute de citit Publicat la 19:29 24 Iul 2024 Modificat la 19:55 24 Iul 2024

Două milioane şi jumătate de hectare de porumb şi 500 de mii de hectare de floarea soarelui sunt la pâmănt. Este rezultatul fenomenelor meteo extreme din acest an. Câmpurile care nu sunt arse de caniculă, sunt distruse de grindină. Iar agricultorii duc această luptă singuri, fără vreun ajutor substanţial din partea statului. Banii de la Guvern sunt mult prea puţini, spun ei, şi nu ajung pentru a-şi achita nici măcar jumătate din datorii.

De 13 ani, Marian cultivă porumb, floarea soarelui, grâu și orz. Anul acesta vremea i-a pus la pământ de tot. Inițial seceta i-a distrus aproape 70% din cultura de floarea soarelui, iar alte 50 de hectare au fost distruse de grindină. Deşi a investit 5.000 de lei pentru fiecare hectar, spune că anul acesta nu va avea nici un câştig. Singura soluţie ar fi despăgubirile însă, nu sunt suficiente.

Marian Oprea, agricultor: Uitați ce a făcut grindina la această floare. Mai mult decât atât, seceta a și uscat-o, nu știu ce o să mai luăm din această floare când intrăm la recoltat. 

Nu știu dacă mai luăm 500 - 600 de kg pe hectar. Dacă ne dau 250 de euro, sunt 1.000 de lei. Să fi serioși, eu nu știu dacă scot 2.000, cu ăia 3.000, până la 5.000 sunt bani.

Nu știu cum o să o scoatem la liman, dar e problemă. Nu o să avem de unde să plătim. Toți încercăm să facem credite pe la bănci, nu ne acceptă. Măcar să ne ajute cumva băncile să ne înghețe anul ăsta. Dacă ne-ar ajuta, am merge în continuare.

Nu este singurul în aceasta situatie. La doar 10 km de ferma sa, zeci de hectare de porumb au fost arse de temperaturile ridicate din ultima perioadă.

Anul acesta, peste 300.000 de fermieri au fost afectați de secetă. Estimările sunt că producția de porumb va fi de 8 milioane de tone la nivel național, jumătate față de producția din 2018.

Ion Cioroianu,  prim-vicepresedinte Asociația Fermierilor din România: La ora actuală sunt afectate culturile de porumb şi de floarea soarelui pe o suprafaţă totală de două milioane, două milioane jumătate, în proporţie de 100%. Dacă ei nu primesc despăgubiri nu au cum să reia procesul de producţie. Rămân datori la bănci, la furnizorii de seminţe, de pesticide, de motorină. Nu ştiu ce se va întâmpla dacă statul nu îi va ajuta cu ceva depăgubiri.

Acum se fac procesele verbale, iar din august Ministerul va avea o situație clară cu ce întâmplă pe câmp. Despăgubirile pe secetă, in anii trecuți, se ridicau la 800 de lei pe hectar, bani care nu acopereau nici măcar jumătate din investita făcută de fermieri. Conform prognozelor, producţia de porumb la nivel mondial va fi mult mai mică faţă de anul trecut. Astfel, urmează şi noi scumpiri.
 

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole