Ricinul a fost numit planta cu două fețe.
Este otrăvitor ăi benefic în același timp pentru organism. Nu sunt mulți cultivatori de ricin în România, deși este una dintre cele mai profitabile culturi.
Semințele de ricin se culeg la finele verii și se vând cu cel puțin 100 de lei kilogramul. Veniturile depășesc în acest fel 35.000 de euro la hectar.
Pentru înfiinţarea unui plantaţii de ricin sunt necesare aproximativ 35 de kilograme de seminţe. La un preţ mediu de 33 de euro kilogramul, rezultă o investiţie de 1.200 de euro.
Ca număr de plante, vom avea în jur de 50.000 de bucăţi la un hectar de teren.
Suprafața de teren necesită o arătură adâncă şi discuire, la fel cum se procedează la înființarea culturii de porumb. Pentru rezultate bune, se administrează gunoi de grajd bine fermentat, care se încorporează în sol odată cu arătura. Îngrășământul se administrează cu o săptămână înainte de semănat. Pentru pregătirea terenului mai sunt necesari alţi bani - în jur de 300 de euro.
Secretul producțiilor ridicate este cârnirea plantelor, adică acea operațiune care constă în ruperea mugurelui din capătul tulpinii. În locul unui singure ciorchine central, se vor dezvolta în același timp 2-3 ciorchini, care cresc mai mari, au boabe mai multe și mai grele.
Profitul din cultura de ricin poate fi considerabil, dacă luăm în calcul o producție medie de 2.000 de kilograme/hectar. La unele soiuri cum ar fi Cristian sau Dragon producţia poate depăşi 2.700 de kilograme.
Doar din vânzarea semințelor la prețul minim de 100 de lei, se poate realiza un venit de cel puțin 200.000 de lei, adică 44.000 de euro!
Prin procesarea semințelor și obținerea uleiului de ricin - foarte căutat în industria farmaceutică și în cea cosmetică, profitul poate crește considerabil cu o investiție într-o presă și ambalarea produsului final pentru comercializarea directă.