Antena 3 CNN Economic Veste bună pentru pomicultori! Soluţii inovatoare în livezi pentru mere de calitate

Veste bună pentru pomicultori! Soluţii inovatoare în livezi pentru mere de calitate

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 16:30 08 Feb 2021 Modificat la 16:30 08 Feb 2021

Rapenul şi făinarea sunt printre cele mai păgubitoare boli ale mărului.

Ciuperca atacă ramurile tinere, frunzele, florile şi fructele. Pe frunzee atacate apar pete circulare cenuşii, care cu timpul capătă culoare brun-măslinie. Asemenea pete apar şi pe flori. Pe fructe apar pete brun-măslinii circulare cu contur imprecis.

În faza iniţială, petele sunt catifelate, dar ulterior devin crustoase în centru cenuşii şi învăluite de un halou închis la culoare. În timp, aceste pete se unesc, iar ţesuturile crapă.

Rapănul este boala cea mai cumplită cu care se confruntă pomicultorii dintotdeauna. Făinarea atacă preponderent primăvara, când florile, frunzele, lăstarii şi fructele tinere atacate sunt învelite de o pâslă albicioasă şi apoi gălbuie. 

 Viorel Cigăran, fermier în nordul judeţului Dâmboviţa, spune că se confruntă cu o serie de probleme.

''Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană în 2007, cerinţele faţă de calitatea mărului au crescut pentru că piaţa românească a devenit o piaţă concurenţială cu ţările mari cultivatoare din zona euro. A trebuie să ne aliniem şi să facem faţă concurenţei. Pentru asta este nevoie să tehnologizăm, să aducem plantaţii noi, plantaţii tinere, moderne, sortimente noi (...) Am trecut cu bine peste seceta din 2019 şi peste cea din 2020, dar pentru plantaţiile noi pomii au un sistem mai slab dezvoltat, astfel încât va fi nevoie să ne gândim şi la un sistem de udare, cel modern prin picurare.

Suntem pomicultori cu tradiţie în zonă. Ne-am selectat de-a lungul anilor produse. Facem tratamente de regulă la acoperire, dar şi tratamente la apariţia simptomelor. Din fercirire, pentru marea majoritatea a noastră nu mai constituie un pericol nici făinarea, cu o singură condiţie, să faci tramentele la timp'', spune Viorel Cigăran, pomicultor în judeţul Dâmboviţa.

Georgiana Bebeşelea, reprezentantul unei companii care produce produse de protecţia plantelor, a vorbit despre soluţii despre combaterea acestor boli. Este vorba despre fungicide.

''Este foarte importantă cercetarea şi inovarea în acest domeniu. Sunt necesari aproximativ zece ani de studii şi de cercetare pentru ca o singură substanţă activă să fie lansată pe piaţă. Un fungicid de utimă generaţie care conţine substanţă activă se poate aplica la cutlura mărului pentru a combate atât rapănul cât şi făinarea. Această substanţă activă are un mod unic de acţiune, un efect rapid şi aplicat conform recomandărilor, produsul asigură o protecţie împotriva bolilor'', a spus Georgiana Bebeşelea, Crop Manager Speciality Crops.

Citește mai multe din Economic
» Citește mai multe din Economic
TOP articole