Antena 3 CNN Politică Agențiile de turism cer Guvernului să retragă majorarea la 10% a impozitului pe dividende: O lovitură directă dată investitorilor

Agențiile de turism cer Guvernului să retragă majorarea la 10% a impozitului pe dividende: O lovitură directă dată investitorilor

G.M.
1 minut de citit Publicat la 10:08 30 Dec 2024 Modificat la 10:10 30 Dec 2024

Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT) cere Guvernului să retragă majorarea la 10% a impozitului pe dividende și atrage atenția că măsurile fiscale luate "peste noapte, fără consultare, riscă să destabilizeze mediul de afaceri din România" și lovesc în firmele private.

Într-un comunicat de presă transmis luni, ANAT atrage atenția că majorarea impozitului pe dividende este "o promisiune încălcată și o lovitură directă dată investitorilor".

"În pofida promisiunilor repetate ale primului ministru că fiscalitatea nu va crește, Guvernul introduce acum o nouă majorare a impozitului pe dividende, de la 8% la 10%, după ce acesta a fost recent crescut de la 5% la 8%. Această măsură este o dublă impozitare – profitul companiilor este deja taxat, iar dividendele, care reprezintă sursa de venit a investitorilor, sunt din nou supuse impozitării.

De-a lungul anilor, acest impozit a crescut progresiv, de la 5% într-un context economic stabil în 2016, până la 8% în 2023, iar acum la 10%. Este o supraimpozitare care afectează tocmai pe cei care produc valoare și contribuie substanțial la bugetul de stat. Practic, impozitul pe dividende s-a dublat în ultimii 3 ani, fapt care descurajează mediul antreprenorial și așa subdimensionat față de potențialul României și, în mod deosebit, micii întreprinzători care, cel mai probabil, își vor închide afacerile", potrivit comunicatului ANAT.

Totodată, ANAT întreabă public Guvernul de ce măsurile de reducere a cheltuielilor neproductive directe sunt ignorate.

"Reducerea numărului de bugetari cu 10-15-20% în următorii 2-3 ani și o restructurare eficientă a aparatului administrativ sunt soluții evidente, dar aceste reforme esențiale nu sunt nici măcar menționate. România are un aparat de stat mult supradimensionat față de nevoile reale, mai ales în contextul mult clamatei digitalizări, pe care cu toții o așteptăm", susține ANAT.

Asociația reclamă că, ca de obicei, Guvernul recurge la măsuri luate din pix, fără o minimă consultare cu mediul de afaceri, care este direct afectat.

"Adoptarea unor astfel de decizii peste noapte demonstrează o lipsă de respect pentru antreprenorii care susțin economia și o incapacitate a decidenților de a propune reforme solide și sustenabile", se arată în comunicatul ANAT.

Potrivit ANAT, impozitul ridicat favorizează evaziunea fiscală. "Orice majorare a cotei de impozitare a dividendelor împinge întreprinzătorii spre căi alternative, favorizând astfel evaziunea fiscală", avertizează asociația.

ANAT face apel către Guvern să retragă majorarea la 10% a impozitului pe dividende, măsură pe care o califică "nedreaptă", și cere Guvernului să inițieze consultări reale cu mediul de afaceri.

Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole