Sindicatul Naţional al Agenţilor de Poliţie din România (SNAPR) solicită ministrului de Interne, Carmen Dan, să dispună măsurile necesare pentru verificarea bazei legale în care au fost încheiate de către Ministerul Afacerilor Interne (MAI) protocoalele de colaborare cu principalele instituţii ale statului, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Român de Informaţii, Agenţia Naţională de Integritate etc., dar şi actualitatea acestora, iformează Agerpres.
'În contextul evenimentelor sociale şi a stării tensionate ce se desfăşoară în această perioadă la nivelul întregii ţări, care au dus la indignarea unei părţi importante a societăţii civile şi chiar la mişcări de stradă, considerăm că este necesară clarificarea unor aspecte de interes naţional. Doamnă ministru, vă solicităm să dispuneţi măsurile necesare pentru verificarea protocoalelor de colaborare încheiate de Ministerul Afacerilor Interne şi principalele instituţii ale statului, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Român de Informaţii, Agenţia Naţională de Integritate etc.', a declarat preşedintele SNAPR, Adrian-Ioan Diugu.
În opinia liderului de sindicat, în primul rând trebuie verificată baza legală în care au fost încheiate aceste protocoale, când şi cine le-a semnat, dacă au fost urmărite interese politice, personale sau de grup şi, nu în ultimul rând, dacă mai sunt de actualitate.
În plus, acesta reclamă "efectele' acestor protocoale cu care se confruntă poliţiştii şi poliţiştii de frontieră şi avertizează că sindicatul nu va fi de acord cu 'amestecul altora în problemele poliţiei şi cu subordonarea poliţistului român în relaţiile cu reprezentanţii altor instituţii'.
'Poate vă veţi întreba care este motivaţia care a condus la interesul organizaţiei noastre privind 'colaborarea' cu aceste instituţii şi de aceea vă transmitem faptul că membrii noştri, poliţişti sau poliţişti de frontieră, ne-au semnalat multe cazuri în care s-au confruntat cu 'efectele' acestor protocoale. Înţelegem necesitatea existenţei unor acte care să prevadă condiţiile de colaborare dintre Poliţia Română şi celelalte instituţii implicate în actul de justiţie sau pentru apărarea ţării, precum şi nevoia de informaţii. Cu toate acestea, nu suntem şi nu vom fi de acord cu amestecul altora în problemele poliţiei, cu subordonarea poliţistului român în relaţiile cu reprezentanţii altor instituţii sau cu abuzuri pe care unii le comit, invocând 'protocolul", a adăugat Adrian-Ioan Diugu.