Antena 3 CNN Life Știinţă Agenția Spațială Europeană distribuie o imagine cu „fața zâmbitoare” de pe Marte

Agenția Spațială Europeană distribuie o imagine cu „fața zâmbitoare” de pe Marte

de Robert Kiss    |   

Agenția Spațială Europeană a distribuit o imagine cu o „fața zâmbitoare” observată pe planeta Marte. Imaginile au fost surprinse de ExoMars Trace Gas Orbiter, un satelit marțian aflat în încercarea de a descoperi semne de viață pe Planeta Roșie.

[GAL layout="5"]

„Odinioară o lume a râurilor, lacurilor și, eventual, oceanelor, Marte își dezvăluie acum secretele prin depozitele de sare observate de ExoMars Trace Gas Orbiter. Aceste depozite, rămășițe ale corpurilor de apă antice, ar putea indica zone locuibile de acum miliarde de ani. Descoperirea oferă noi perspective asupra climei planetei Marte”, scrie Agenția Spațială Europeană, la postarea publicată pe Instagram.

Cu miliarde de ani în urmă, Marte era plină de lacuri și râuri vaste care au dispărut. Acum, cercetătorii cred că acest depozit de sare, în formă de emoticon, ar putea adăposti microbi rezistenți.

„O eră rece a început când Marte și-a pierdut câmpul magnetic și nu a mai putut să-și rețină atmosfera, ceea ce a dus la evaporarea apei. Pe măsură ce apa a dispărut, a lăsat amprente minerale la suprafață. Apele foarte sărate ar fi putut deveni un refugiu pentru viață. Concentrațiile mari de sare permit apei să rămână lichidă la temperaturi de până la minus 40 de grade Celsius”, a spus Valentin Bickel, cercetător la Universitatea din Berna din Elveția.

 

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile